Отчетен доклад на ШК ЦСКА за 2015/2016

9 септември 2016

                         Ш А Х М А Т Е Н      К Л У Б     ЦСКА

1415   София, ул. „кап.Андреев” №24 тел. 0898949730  e-mail: cska.chess@mail.bg

                     

 

 

ОТЧЕТЕН ДОКЛАД

на Управителния съвет на ШК “ЦСКА”

за дейността на клуба  през  2015 и първата половина на 2016 година.

 

          Уважаеми дами и господа, членове на ШК ЦСКА, родители, гости!

Отчетният доклад, който УС на клуба представя пред Вас, има за цел да покаже и анализира извършената в клуба работа и постигнатите резултати през изминалата 2015  и периода януари-юни 2016 година. Задача на  настоящото ОС е да оцени извършеното и вземе решения за по-нататъшното развитие на нашата дейност.

На предишното наше ОС, както повелява  устава на клуба, ние приехме Програма за дейността и бюджет на клуба за 2015 година Естествено е в днешния отчет и в предстоящата дискусия да се съсредоточим върху тяхното изпълнение. До каква степен бяха реализирани възприетите цели? Какви са конкретните резултатите от тяхното изпълнение?  Какви изводи можем да направим?          

          Основните цели на клуба за 2015 г. бяха: класиране в челната тройка в А група от отбора мъже на  ДОП-15, класиране на отбора жени в призовата тройка  в “А” група на ДОП-15, участие на  състезатели на клуба в полуфинала за ДИП-мъже и класиране за финала, участие на състезатели на клуба на Откритото първенство по шах мемориал „ Георги Трингов” участие на жени на Полуфинала за жени и класиране на Финала,  участие на  състезателки в ОШБ за жени,  участие на деца и юноши до 8, 10, 12 , 14, 16 и 18 години в ДИП и ДОП и в турнирите за Купите на България, провеждане на високо равнище на “Финал – ЦСКА-15”,  организиране на верига открити турнири на ШК ЦСКА, утвърждаване като традиционен  детско-юношеския Коледен турнир за купите на ШК ЦСКА, укрепване на шахматните школи в училищата и подобряване плановата, организационната и финансовата работа.

Извършеното и постигнатите резултати в изпълнение на  планираните конкретни мероприятия дават основание да се направи изводът, че приетите с Програмата на клуба за 2015 година цели  са изцяло  постигнати!

             Конкретните резултати от дейността на клуба са следните:

1. Учебно-тренировъчна дейност

През 2015 г. ШК „ЦСКА” разшири дейността си с учениците в училищата. По договори с училищните власти бяха организирани нови школи по шахмат в училища в някои софийски райони. Така тяхният брой в края на 2015 достигна 60, докато през 2014 бяха 45 с около 1000 ученика, докато през  2011 г. школите бяха  35 с около 320 участника. Работеха и междуучилищна школа, създадена от клуба на ул.” А.П.Чехов” 16А с ръководители мс Росен Лазаров, Ани Манева и мс Алекси Йовчев,и школата на площад Руски паметник ръководена от Иво Ягличев и кмс Николай Колев. Не успя да заработи школата за напреднали при все че нямаше някакви технически трудности- бе осигурено и базата и лектора и нейното финансиране. Този проблем все още стои и се обсъжда постоянно от УС на клуба до последните му заседания, но не може да се създаде организация за осъществяването му. През годината се проведоха 8  Ученически турнира на ЦСКА при добри условия в залата на ул.Чехов 16А, като се запази тенденцията броя на участниците в тях непрекъснато да нараства. През пролетта на 2016 година бяха закупени екипи за треньорите.Също така бе закупен и подиум за награждаване на участниците, както и втори винил. Турнирите вече се провеждат под името „ Купа Флорина” на името на основния спонсор на турнира, който осигурява всеки месец по 400 детски сока от серията FLO FORCE. Също като наши партньори се включиха и езикови училища „ Интелект”, които осигуряваха подаръци за децата и отстъпки за изучаване на езици в тьхната школа. За пълния комфорт на състезателите е необходимо за в бъдеще да се направят още инвестиции като се закупят още шахматни часовници за нормалното протичане на турнирите.В началото на месец юни бе  дадено  началото на турнира за Купата на лъвчетата, като основното заслуга за това е на главния организатор на турнира Росен Лазаров, който успя да превърне този турнир в шахматен празник за всички участници. Също така през лятото се проведоха и два шахматни лагера- през юни и август на морето. Тези лагери стават все по-масови и все по-добре организирани. За всяко дете участник на лагера бе предвидена фланелка и шапка на ЦСКА, като по този начин успяхме да екипираме голяма част от състезателите на клуба-въпрос който стоеше на дневен ред през последните години. Вече имаме договорка за двустранни срещи между ЦСКА и  шахматни клубове от провинцията. Надяваме се през започващата учебна 2016/2017 година да бъдат реализирани тези хубави инициативи.

Увеличи се броят на треньорите, които работят в училищата. Клубът оказа съдействие на няколко училища във формирането, тренирането и участието на тяхни отбори в ученическите игри в град София.  Продължи обучението на треньори от ЦСКА в Националната спортна академия „ Васил Левски”, като този курс приключи успешно на 10 март 2012 година и в момента ЦСКА разполага с 11 лицензирани треньори- най-много от всички шахматни клубове в страната. В момента тече нов курс в който са се записали още трима наши треньори.

 

 

2. Спортно-състезателна дейност

 

ШК ЦСКА участва активно в състезанията от спортния календар на БФШ. Беше реализиран и нашият вътрешен клубен спортен календар.

На ДОП-мъже 2015 година отборът на шахматен клуб ЦСКА  участва в А група и зае третото място в крайното класиране. Това бе голям успех, макар и малко неочакван преди самото първенство. Съставът на ЦСКА  бе силно променен в сравнение с миналата година. Бяха привлечени двама национални състезатели- гросмайстор грм Кирил Георгиев и гросмайстор Петър Арнаудов, както и гросмайстор Владимир Георгиев-дългогодишен треньор на световната ни шампионка Антоанета Стефанова. Особено е радващо привличането на 6-кратния шампион на България – гросмайстор Кирил Георгиев, с името на когото е свързано и последните две шампионски титли на ЦСКА през 1988 и 1990 година.  Единствените две загуби допуснахме от класиралите се на първите две места отбори на Абритус – Разград и Марица –Изток –Раднево. На първа дъска грм. Кирил Георгиев игра стабилно и не допусна загуба. Повече се очакваше от грм. Владимир Георгиев на втора дъска, който не успя да направи. Отлична игра показа гросмайстор Петър Арнаудов на трета дъска, който за две години участие за отбора на ЦСКА няма загубена партия! На четвърта дъска фм Георги Филев се представи според възможностите си. В последния кръг направи много важно реми с фм Веселин Пантев от отбора на Локомотив Пловдив в директна среща за разпределение на медалите.

 

 

На ДОП-16 отборън на ЦСКА-мъже бе доста отслабен и променен в сравнение с този от миналите две години. Разчиташе се главно на собствени кадри. Единственото изключение бе Дидиер Колас, който бе международен майстор и съпруг на гросмайстор Силвия Колас. На първа дъска дебют направи младата надежда на ЦСКА Димитър Даскалов, който премина през всички етапи на клубната йерархия за да достигне до представителния отбор. Отборът се представи според възможностите си и се класира на 9-то място. Малшанс бе последния кръг , когато трябваше да играем срещу бъдещите шампиони от Чес Бомб – Пловдив и загубата ни отпрати назад в класирането. За втора поредна година играхме и с дублиращ отбор , който бе съставен главно от треньори. Липсата на опит у някои и постоянна практика у други се отрази негативно на представянето на отбора. Все пак бе постигната и една победа срещу отбора на Тунджа-Ямбол.

 

 

На ДОП за жени „А” група 2015 този път отборът ни в състав: гросмайстор Анджелия Стоянович  / Сърбия / международен майстор Любка Генова и Цвета Галунова. Целите пред отбора бяха завоюване на медали като при случай се надявахме да атакуваме и първото място. За съжаление някои от състезателките не бяха във форма. Анджелия Стоянович направи много силен турнир и стана победител на първа дъска с резултат / 5 победи и две ремита/. За съжаление останалите две дъски на отбора играха далеч под възможностите си. Така ЦСКА за първи път от 2009 година се оказа без медал , въпреки скъпата селекция.

 

 

 

 

На ДОП жени 2016 шахматен клуб ЦСКА игра в състав гросмайстор Дейманте Даулите, гросмайстор Силвия Колас и младата надежда на българския шахмат Мария Васова, а резервата беше Ани Манева. Целта на отбора бе попадане в призовата тройка, а по възможност и атакуване на титлата на България. Както и през предишната година състезателките на втора и трета дъска изневериха в решителните партии. На първа дъска грм. Дейманте Даулите се представи блестящо и стана победител на първа дъска като постигна и най-добър резултат в цялото първенство 8.5т. от 9 партии! За съжаление това се оказа недостатъчно за медал и както и през 2015 година завършихме отново на 4-то място.

 

 

С голямите усилия на международния майстор Петър Орев клубът ни устоя на позициите си във ветеранските първенства. На мемориал Геренски в София мм Петър Орев се класира на второ място, а Стефан Чолаков е седми. На ДИП-ветерани мм Петър Орев отново е втори, а Савко Николов се класира на седмо място, а Стефан Чолаков е 12-ти. Също така своя дял за успехите на ШК ЦСКА дадоха и Савко Николов, Петко Петков, Стефан Чолаков . На държавното отборно първенство за ветерани , шахматистите на ЦСКА в състав мс Георги Попов, мм Петър Орев, Цецко Тодоров и Владимир Въжаров убедително завоюваха титлата шампиони на България! Бяха постигнати 5 победи , а една среща завърши наравно и с преднина от 3 ! мач точки пред вторите сеньорите на ЦСКА са шампиони на България за 2016 година! Селекционер на отбора е мм Петър Орев, който освен, че игра много стабилно успя да изгради за кратко време много силен отбор.

Да поздравим ветераните за  тяхната всеотдайност и постигнатите успехи за ЦСКА!

 

 

В  ДИП, ДОП, турнирите за купите на България за мъже, жени и различните възрастови групи взеха участие 40 състезатели.

В женския полуфинал квота за участие във Финала получи Мария Васова, част от женския отбор на ЦСКА. На Финала Мария се класира на 4-то място. Малко не и достигна да завоюва медал.

Момчета и момичета – състезатели на клуба заеха общо 6 първи места в различните индивидуални състезания от ДСК на БФШ, а общо до трето бяха заети 16 места. По тези показатели нашият клуб се нареди сред първите водещи клубове в страната. Ето ги нашите победители: Димитър Даскалов спечели убедително Държавното първенство при момчетата до 18 години по класически през 2015 година и то без да загуби партия! С това той придоби право да участва на Световното първенство до 18 години , където се представи блястящо и покри бал за международен майстор на спорта! Ели Чиликова – ІІІ място момичета до 14 години на ДИП-14. Ралица Маркова- ІІ място на ДИП девойки до 16 години през 2016 година. По този начин Ралица получи право да участва като представител на България на Европейското първенство за девойки в Прага / Чехия/

Държавно индивидуално първенство момичета до 14 години 2015 година

 

 

 

Държавно индивидуално първенство момчета до 18 години 2015 година

 

 

 

Класиране Държавно индивидуално първенство девойки до 16 години 2016 година

 

 

 

 

17 състезатели на клуба  участваха в престижните турнири за деца “Морско конче”, “Търновска царица”

През 2015 година ЦСКА участва с отбор девойки до 16 години на Държавните отборни първенства. Въпреки, че отсъстваха някои от най-силните състезателки на клуба като Елиф Мехмед и Ели Чиликова момичетата на ЦСКА в състав Лара Ангелова, Ралица Маркова и Владислава Станоева успяха да завоюват бронзовите медали!

 

Държавно отборно първенство за девойки до 16 година 2015 година

 

 

Състезателната 2015 година на децата и юношите приключихме с  Коледния  финален турнир за купите на клуба. Участваха 248 деца! Това превръща Коледния турнир в най-масовия детски турнир по шах в България.

През годината се обогати и осъществи на добро равнище вътрешният спортен календар на клуба. Системата на вътрешното първенство на клуба включваше Финал за определяне шампиона на клуба. Общо участниците във Финала бяха 42. Шампион на ЦСКА за 2015 година стана фм Георги Филев, който набра 5.5 точки от 7 партии. Добре се представиха и председателя на ЦСКА мс Алекси Йовчев, Илиян Попов и Горан Кръстев , които завършиха с по 5 точки и попаднаха в формациите на ЦСКА за държавните отборни първенства за 2016 година.

 

Открито първенство на ЦСКА 2015 година

 

Успешно бе изпълнена задачата за организиране на верига открити турнири за всички любители на шахмата в столицата. Целта ни беше да създадем условия за тренинг и изява на нашите състезатели от всички възрастови групи, а също така да допринесем за обогатяване на шахматния живот в столицата, който едва ли може да се смята за достатъчен при мащабите на столичния град в страната. Бяха проведени 6 турнира. Условията за игра бяха едни от най-добрите в София а и в страната – осветени и отоплени помещения, удобно място за игра / клубът се намира в близост до метростанция и до голям пътен възел какъвто е Плиска/. Трябва да отбележим и някои слаби страни на веригата: слабо участие на водещите шахматисти на клуба, недостатъчно общо участие в турнирите – в тях играха от 8 до 18 шахматисти, което не даваше възможност за набиране на достатъчен награден фонд, известни съдийски пропуски. Веригата ще продължи и през 2016 година. Трябва обаче да положиме повече усилия за нейното популяризиране и по-добра организация. Все още стои въпроса за собствено клубно помещение, което да може да се ползва както за провеждане на турнири така и на учебно-тренировъчна дейност. През изминалата година бяха водени преговори за наемането на такова, но все още не се е стигнало до окончателно решение.

Както и миналата година ще завършим нашия анализ като използваме точковата система, прилагана от БФШ за оценка на дейността на клубовете в страната.

Точките на ЦСКА през 2015 година са 1500. За получаване на субсидия от Министерството на спорта трябваше да кандидатстваме с Проект към Министерството на спорта. Въпреки, че сме може би единствения клуб в България, който има толкова много лицензирани треньори и който заплаща на държавата данъци прибилизително около 1200 лв на месец от министерството ни бе отпусната сума от 2200 лева. Този резултат показва, че клубът запазва своите стабилно добри резултати и е първи в България по този показател, изпреварваш далече останалите софийски клубове! И това не може да не ни радва и да не ни обнадеждава, че ШК ЦСКА ще отива все по-нагоре в своята работа, в своето развитие.

В заключение на раздела за спортно състезателната дейност в клуба нека поздравим още веднъж нашите шампиони по различните шахматни дисциплини:

- шампионът  на България Димитър Даскалов

- отборите участници на Държавните първенства при момичетата до 16 години, отборите за мъже и жени и не на последно място разбира се ветераните , да им пожелаем здраве, творчески труд и по-нататъшни успехи – нови завоевания на шахматното поприще!

Накрая УС на клуба счита, че няма да сме справедливи, ако не отдадем дължимото признание и не изкажем нашата голяма благодарност на родителския екип на ШК ЦСКА. Без всеотдайността на немалко родители, намерила израз в пътувания, финансови разходи, психически преживявания, коментарии, идеи и предложения, не биха били възможни положителните резултати, които сега отчитаме

 

3. Популяризаторска и организационна дейност

 

Настъпи голямо подобрение на воденето, поддържането и обогатяването на   страницата на клуба в Интернет. Заслугата за това е на г-н Стоян Францов-член на УС на ЦСКА, на когото изказваме нашата благодарност. През есента на 2011 година бе направен нов сайт на клуба, който отговаря на нарастналите потребности на клуба и сега можем смело да кажем, че имаме най-добрия шахматен сайт в България! Вече могат да се разглеждат партии на нашите състезатели онлайн, да се решават шахматни задачи. Проведоха са дискусии с помощта на които бяха предприети мерки за развитието на клуба в редица насоки. Наистина едва ли има друг клуб в България, който да дава такава информация за финансирането си и работата на ръководните си органи!Сега можем да кажем, че в интернет може да се получи пълна информация за делата на ШК ЦСКА, да се видят неговите изяви и постиженията на неговите състезатели. През 2015 година бяха регистрирани приблизително 15 000 влизания на страницата ни в интернет. Сега е ред да се направи нещо като редакционна колегия, която да следи за пусканата информация в сайта на клуба. Интересна идея върху която предстои да се работи е въвеждането на сървър за игра чрез сайта на ШК ЦСКА. По този начин ще могат ежедневно да играят многобройните симпатизанти и участници в школите на клуба помежду си . В края на 2012 година бе пусната и страница на шахматен клуб ЦСКА в фейсбук, която функционира наред с групата която има клуба във фейсбук. Това раздвижи много информационното отразяване на дейността на клуба и към настоящия момент страницата във фейсбук има около 2200 харесвания, а водещите новини се четат от около приблизително 500 човека всяка.

Подобрена бе финансово-счетоводната дейност. Сега тя е поставена върху основата на високи професионални изисквания на счетоводната отчетност, за което искаме да изкажем благодарността си на счетоводна агенция „ Асо Тренд”. Сега треньорите работят вече на трудови договори или такива на хонорар и можем да кажем, че по този начин се превърнахме един от малкото клубове в България /ако не и единствения/, който си плаща данъците към държавата за своята дейност!

Управителният съвет на клуба провеждаше  заседания, обсъждаше и взимаше решения по най-важните задачи и проблеми на клубната работа. През 2015 година и началото на 2016 се провеждаха ежемесечно редовни заседания на Управителния съвет. Освен това се осъществяваше комуникация и по електронната поща , а от есента на 2014 бе създаден и общ чат между членовете на Управителния съвет, което ускори допълнително комуникацията между членовете.Да се надяваме за в бъдеще да продължи същата интензивна комуникация за  да се обхване по-добре динамиката на динамичната клубна дейност!

Постигна се значителен напредък и със статута на треньорите. Отношенията между клуб и треньори се поставиха на договорна основа. По решение на УС на клуба се създаде Треньорски съвет, който регулярно, ежемесечно провежда заседания. Предстои подробно да се регламентира Правилник за дейността му и да се очертаят ясно неговите функции. Треньорския съвет дава предложения, препоръки до УС за подобряване работата в школите на клуба. Важна задача на Треньорския съвет е и даване на мнение при определяне на състезателите, които ще играят в представителните отбори на клуба, както и състезателите, които ще бъдат командировани за сметка на клуба в състезания от календара на Българската федерация по шахмат. В момента за ШК ЦСКА работят 16 треньора като се надяваме техния брой да се увеличи за в бъдеще. Тези треньори вече имат дипломи за треньори от НСА „ Васил Левски”, което съчетано с традиционно високите резултати на тяхната работа ще доведе до нов тласък в тази посока. Надяваме се много скоро към клуба вследствие на това да се присъединят нови деца, а и да се завърнат напусналите в резултат на високото качество на работа  и професионалните умения на нашите треньори! За подобряване на комуникацията на треньорите УС отпусна средства за служебни телефонина треньорите, което допълнително подобри организацията. Бе направен и общ чат във фейсбук, който се използва ежедневно.

От края на 2012 година шахматен клуб ЦСКА бе приет за член на Обединените клубове ЦСКА. На годишните награди на ЦСКА за 2014 година бяха отличени двама наши състезатели- капитанът на мъжкия отбор на ЦСКА Алекси Йовчев и Елиф Мехмед в категорията млад талант. Това бе признание за нашия шахматен клуб за резултатите от нашата дейност. През 2014 година фм Георги Филев получи награда в категорията мъже!

В началото на 2016 година на поредните годишни награди на ОСК ЦСКА Димитър Даскалов получи приз в категорията „млад талант”, а гросмайстор Кирил Георгиев получи приз за спортно дълголетие!

Не на последно място искаме да изкажем благодарност на бившия председател  на шахматен клуб ЦСКА г-н Кристиан Вигенин за това, че продължава да помагат по всевъзможни начини на клуба. И това при изключителната си заетост и обществени отговорности, които има!

Очакваме постиженията и проблемите на клуба да станат обект на изказвания и предложения на днешного събрание, за да можем през настоящата година с задружни усилия да отидем още по-напред, да издигнем по-високо името и авторитета на клуба, да се радваме догодина на по-високи резултати!!

 

* За въпроси , които искате да бъдат зададени на Общото събрание, моля да ги зададете писменно на cska.chess@mail.bg

 

 Нашите състезатели

54727630_2247775331948547_3208034639591505920_n

момичета

Петя Караиванова, Калина Гледачева, Елеонора Валентинова,Ралица Маркова, Анджелика Ненова

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook