БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Вто Яну 08, 2013 1:34 pm

Българинът Борислав Иванов на 26 години е обвинен, че шмекерува, след като побеждава 3-ма майстори и един гросмайстор поред. Самият той няма ЕЛО. След като е претърсен, не е намерено доказателство, но съмненията остават.
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Вто Яну 08, 2013 2:03 pm

Иван Смилянов

Българинът Борислав Иванов на 26 години е обвинен, че шмекерува, след като побеждава 3-ма майстори и един гросмайстор поред. Самият той няма ЕЛО. След като е претърсен, не е намерено доказателство, но съмненията остават. Някой да знае нещо повече?

http://susanpolgar.blogspot.com/2012/12 ... oatia.html
susanpolgar.blogspot.com

Иван Смилянов: Добре де, на моменти Карлсен показва поведение над 3000. И той ли е киборг с импланти в мозъка?

Иван Смилянов: Следващия турнир на Иванов трябва да е чисто гол с метален шлем на главата за екранизация. Но ако и при тези условия побеждава, не знам вече какво да си мисля.

Иван Смилянов: Ела г-н Куртенков да направим една партия в чес.ком Обещавам, че няма да си помагам с Фриц 13, а Вие няма да ползвате Худини, гигите и гибите. Става ли?

Иван Смилянов: Не знаех, че когато съм на лаптопа си, играя некомпютърен шах. Излизаме от темата за Иванов, но наистина ми стана интересно какво е това животно "компютърен шах"?

Иван Смилянов: Кореспондентен шах е друго. Компютърен е друго. Според мен кореспондентния шах умря още 80-те години, когато излязоха първите масови шах-програми. Без да обиждам никого, но да си шампион на кореспондентен шах във времена, в които на всяка машина е инсталирана програма от типа на Рибка, Фриц, Худини...е просто несериозно.

Иван Смилянов: За тази цел си има световно първенство за машини. Едно време беше на мода КАИСА, в по-нови времена РИБКА...На мен не ми доставя удоволствие да побеждавам с помощта на програма. А ако някой ме победи чрез програма, ми става жално за противника, който си мисли, че ме е надхитрил и че е голямата работа.

Иван Смилянов: http://en.wikipedia.org/wiki/World_Comp ... ampionship

World Computer Chess Championship - Wikipedia, the free encyclopedia
en.wikipedia.org
World Computer Chess Championship (WCCC) is an annual event where computerchess ...Вижте повече

Иван Смилянов: Ако това е бъдещето, аз се отказвам. Предпочитам една спокойна игра без помощни средства, независимо дали бия или губя, вместо все да побеждавам с помощта на подсказване от машина. Може да си умра без ЕЛО и слаб, но честно казано идеята за "кентавър" ме отвращава.

Иван Смилянов: Аз пък вярвам в една друга теория, че вече прекалено много хора на Земята могат и разбират шахматната игра. На високо ниво са вече доста хора и всеки е способен да пробие, тъй като разликите в класите не са чак толкова големи, както е било преди години. Изисква се просто талант, труд и упоритост. Като във всички сфери на живота. И ако някой проблесне, айде сега да го оплюем, нали. Ами ако не е мошеник Иванов? Какво правим? Нека го хванат първо, пък тогава изливайте помията. Но сега, след като е претърсван и проверяван, нищо не е доказано, плюенето несъмнено ще го засегне и психически ще го удари. Против това съм аз. Това не е толерастия, г-н шампион Куртенков. 200-300 точки ЕЛО не са малко, но не са и много, особено в диапазона 2200-2500. А относно думата "мошеник", при положение че говорите на ангро, с един по-добър адвокат и нормална съдебна система, ви осъжда от раз. Той се ограничи само с псувни, което е грозно, да, но е нормална защитна реакция в неговото положение. Сега пред него има 2 възможности: 1) Да продължи да играе. 2) Да спре да играе. Първият вариант за мен ще е доказателство, че не мами, а вторият, че след като се прочу световно, си е взел поука и спира с измамите. Аз залагам на това, че той ще продължи да играе. Дали успешно или не, нека бъдещето покаже. А такива плюнки без покритие по негов адрес, не помагат на никого. Нито на него, нито на плюващите. Няма нищо градивно в това, г-н кентавър, председателю на шах-клуб.

Иван Смилянов: Какво се е случило, та сте се разпенили толкова? Един подобряващ играта си млад талант, е наритал няколко високомерни залязващи гросмайстора. Е? Защо ако Иванов мами, е загубил във втори кръг? Защо след като е претърсен и следен, бие в последния кръг гросмайстор с над 2600? Нали са го следели? Да, губи предпоследния кръг, веднага след проверката. Но както и вие казвате, по-естествено е да загуби, отколкото да бие, нали? Плюс това е бил под напрежение, след обвинението в измама. Всеки нормален човек би бил разклатен психически след такова обвинение. Евала че бие последния кръг. Момчето се е съвзело, стегнало се е, и е наритало още един високомерен задник. Въпреки че са го гледали под лупа.

Иван Смилянов: Истината е, че повечето силни шахматисти не умеят да губят. Мой съотборник с ЕЛО 1900 победи един майстор с над 200 точки повече и оня не му стисна ръката, а взе да псува. Всеки иска да е непобедим. И ония като са видели как ги пердаши никому неизвестния Иванов и айде сега - лъже. Мани ами и Куртенков намила от тука, без изобщо хал-хабер да си няма какво се е случило. Замълчи си поне бе човек. Изчакай, пък тогава говори, че те е срам да си българин. Може и аз да не съм прав. Може и да мами, но не е доказано. А до доказване на противното - си замълчи...българино.

Иван Смилянов: 1) Не сте отговорили нищо. 2) Кое точно е обида? Не виждам нито една. 3) На кого помагате и как? 4) Кои са "леваци" и това обида ли е? 4) Модератора не го меси, той ти се смее в момента.

Иван Смилянов: Радвам се, че поговорихме. Хубаво е да има различни мнения, експерти и лапни-шарани.

Злия Гений: Възходът на Карлсен показа следното. Млад човек, израстнал в ерата на т.нар. развити технологии, с помощта на компютър, и като голям бонус - Каспаров, успя да оглави ранклистата, и да играе успешно, даже разгромно, срещу т.нар. стари светила. Ако не ме лъже паметта, той бе и най-младият гросмайстор в даден момент. Старите светила, от своя страна, са започнали растежа си още невръстни, цял живот са градили, за да се озоват днес в челото. Това е трудоемък и дълъг процес, поради липсата на силициевия помощник. За Карлсен, Карякин, Гири и др., този период бе значително по-къс. За мен подобни подскоци в графиките на рейтинга отразяват именно това - изключително динамично развитие на даден шахматист, станало възможно с помощта на днешните технологии. Това е и отговорът на сравняващите едно такова представяне, с блестящите такива в турнири на по-старите световни шампиони - те просто не са разполагали с такива помощници.

Понеже се цитират разни вероятности в проценти за подобно представяне, предполагам сметнати от експерти, познаващи в детайли теорията на Арпад, ще попитам за други едни вероятности. Какви са те, един сравнително млад играч, не програмист, както неумело се оптаха да го изкарат хърватските медии, за да подкрепят обвиненията си с неверни улики, да се подготви срещу определен противник с помощта на мощна компютърна шахматна програма, спрямо дебютния му репертоар, лесно достъпен в базата с партии, в точно определен вариант и линия? Как се променя тази вероятност, ако въпросният майстор погледне мизерния (спрямо неговия) рейтинг на противника си, подцени го, реши да влезе във въпросната линия, която или не е проверил с комютър, или пък в която е сигурен, че ще надделее, с оглед разликата в класите, и бъде надигран за 35 хода, например, както се случи в първата партия? Каква е и вероятността майсторът да не е спал добре предната вечер, или пък да е бил изнервен от незадоволително представяне предния кръг, жена му го напуснала, стомашно неразположение, посещение от извънземни, или просто закостеняло мислене, свръхего, патологично желание за победа, и неприкрита ярост от собствените си грешки и недостатъци? Аз също съм завършил курс по ТВ, и въпреки че имам 5 в книжката, а не 6, не е трудно да оценя сбора на тези вероятности. Той е точно 1.

Lyubomir Sirkov: Злия Гений, говориш общи приказки, валидни за всяка партия във всеки турнир - разбира се, че винаги е възможно "майсторът да не е спал добре предната вечер, или пък да е бил изнервен от незадоволително представяне предния кръг, жена му го напуснала, стомашно неразположение" - всичко това го има във ВСЕКИ ТУРНИР. Това, което е направило впечатление на хърватите в този специално турнир е следното: че Борислав Иванов е загубил една не чак толкова загубена позиция точно в този кръг в който ... НЕ Е е имало онлайн-предаване на партиите! Разбира се, това СЪЩО не доказва нищо - защото на всеки се случва да се издъни в някоя партия. Но съмненията остават - и поведението на самия Борислав Иванов, особено коментарите му в някои форуми, не допринасят за изчистване на съмненията.

Lyubomir Sirkov: Добре би било самият Борислав Иванов да разкаже повече - за всяка от партиите в това състезание - какво точно е мислел по време на партията, защо е избрал този ход, а не друг... Защото понякога именно това показва дали даден шахматист наистина има разбиране за играта - или просто е ползвал някакъв вид странична помощ...

Злия Гений: Цитираната част я добавих само като хумористична нотка. Основното е подготовка + подценяване, а скандалът - резултат от болно честолюбие, присъщо на голяма част от майсторите.

Veselin Pantev: http://www.youtube.com/watch?v=Jr0J8SPENjM

Lyubomir Sirkov: Много е дълго видеото на Валери Лилов - и обръща прекалено голямо внимание на партията от първия кръг. Не знам дали ще имам времето и търпението да му изгледам цялото видео (над час) - но ми направи впечатление, че коментира като "нечовешки" ходове, които съвсем не са толкова "античовешки" - например ходът 9.a3 в партията срещу Курайца. Според Лилов - това е ход, който човек не би играл. Там е работата обаче, че това се случва още на 9-тия ход - а който шахматист търси да намери нов ход в даден дебют, е съвсем нормално да търси - включително и с помощта на компютър, перспективни новинки и на 9-тия, и на 10-тия, и на 11-тия ход в даден вариант.

Lyubomir Sirkov: Това, което Валери Лилов предлага във видеото си от линка по-горе - да се въведат някакви заглушители за електронните сигнали вътре в залата - изглежда разумно. Ако си спомняте обаче, преди време имаше и обвинения срещу Данаилов, че подсказвал на Топалов и по НЕ-електронен път - а именно: чрез някакви жестове, които правел от залата, и които Топалов забелязвал...

Злия Гений: Аз пък го изгледах цялото. Направи ми впечатление, че Лилов подхожда с презумция за вина, вместо за невинност, както изисква правото. Коментарите са съвсем тенденциозни. Препоръчвам на известния ни експерт да прокоментира и партиите от турнира в Бенидорм, игран месец по-рано, където отново е четвърти, а добивът е 41 точки, но този път с презумция за невинност!

Разбира се, че при подготовка не може да става и дума за пропуски на деветия ход - та там е още теория + новинки. Не само в тази партия - всички коментирани партии, без втората, бяха подобни на миниатюри - 30-40 хода. Е, защо при подготовка да не се запаметят разгромни варианти, посочени от Худини? Извън възможностите на шахматист 2200 ли е такава памет? В Сицилианска защита, например, има варианти с теория до 30-ти ход, че и повече... Първата разгромна партия е играна във вариант на Староиндийска защита, който му е до болка познат. Казвам това, защото сме играли турнирна партия в него, със същите цветове. Защо да не е разглеждал и такива унищожителни продължения предварително с компютър? Препоръчвам на разгромените гросмайстори да поработят повече с програма при подготовката си за следващия турнир, и да не влизат в точно тези варианти, за да избегнат повторен резил!

Освен това, какво значи една от първите три линии на програмата? Винаги бил избирал такъв ход... Че, то, ако не избираше един от трите хода, какъв шахмат би бил това - доброволно изиграване на грешни ходове?!? Понеже програмата, видиш ли, посочва такъв ход, той не е шахматен, и аз не бива да го играя? Подобни твърдения са смехотворни и неиздържани логически.

Липсва и обективна информация за проведените турнири. Студентското първенство, например, бе играно по различна система. Първите три хода за всеки шахматист бяха избирани чрез жребий от случайно избран дебют и вариант. При такива условия, не ви ли се струват по-разбираеми резултатите? Реми с 1900, и победи над трима 2300-2400. Резултат 8/9 в Белоградчик при противници със средно ЕЛО 2063 толкова ли смущаващо ви звучи?

В кръга на шегата - за да задържи рейтинга си на 2200, губейки от играчи с ЕЛО 1800, 400 точки по-ниско, той трябва да побеждава и играчи с толкова повече, или 2600!

Lyubomir Sirkov: Наистина, Лилов във видеото си прекаляваше с това повтаряне, още от 5-6-тия ход на дадена партия, че ходовете на Иванов съвпадали с тези на компютъра - по-естествено е да се проверява каква част от ходовете СЛЕД края на известната "теория" в даден вариант съвпадат с тези на Худини - или с първите три най-добри хода според програмата. Това на Лилов за първите три хода има известна логика, тъй като наистина кой точно ход ще застане на 1-во място много зависи от това колко време дадеш на машината да мисли - на 5-тата минута може един ход да е номер 1, а на 10-тата минута мислене да е вече друг ход "най-добрия"...

Lyubomir Sirkov: Но лошото е, че колкото и да са верни и правилни подобни анализи, никак не е ясно какво може да се направи във връзка с този проблем. По сегашния правилник съдията, колкото и основателни подозрения да има, няма много какво да направи по време на самата партия. А и след партията, при вече подписани бланки, съдията също няма как да отмени даден резултат.

Lyubomir Sirkov: Има и друго: когато се прави анализ от типа на този на Лилов, е добре да се взима предвид и времето за мислене, което даден шахматист изразходва - по време на партията, за всеки от ходовете. От този фактор също зависи дали подозренията ще звучат по-убедително.

Злия Гений: Така е, не отричам ползването на програмата, но защо да не е при подготовка, вместо по време на партия? При втората партия след многоходов ендшпил губи закономерно, след груба грешка в цайтнот, понеже подготовката не е свършила работата си. И в двата случая обвиненията са несъстоятелни. Победил е гросмайсторите с подготовка, не с умения. Не виждам нищо нередно в това.

Ако теорията на Лилов е вярна - специалист хирург УНГ (уши-нос-гърло)

Няма как да узнаем употребеното време за партиите, освен ако някой не е обърнал внимание и на това.

Lyubomir Sirkov: В по-общ план, когато говорим за "типично човешки" и за "типично компютърни" ходове, също трябва да се има предвид, че постепенно понятието за "типично човешки" ходове се обогатява и разширява. В пред-компютърната епоха хората са се учели да играят шах по един единствен начин - от други хора. А днес вече хората се учат да играят шах вече не само от други хора - но и от партиите и анализите на компютърните програми.

Lyubomir Sirkov: "Няма как да узнаем употребеното време за партиите, освен ако някой не е обърнал внимание и на това." - това не е вярно. На турнирите от по-висока класа, които се играят върху дъска със сензори за движението на фигурите - и които се предават по интернет - там самият софтуер записва и точното време, за което е изигран даден ход. Не знам по какви причини засега партиите рядко се публикуват заедно с тези данни - но мисля, че веднъж-дваж съм виждал публикувани и такива партии.

Злия Гений: Може. Тези в ChessBase са без timestamp, в ChessResults няма партии. Не ми се търси другаде. Освен това, доколкото разбрах, в осми кръг онлайн предаването било пракратено.

Lyubomir Sirkov: Но и това, което ти казваш за предварителната подготовка, също не е много убедително. Всеки си прави такава подготовка - но е много трудоемко - и много рядко се оказва успешно. Много рядко можеш по време на партия да докараш нещата така, че до 30-тия ход всичко да се развива по твоята подготовка - просто защото и противникът все пак има своя - и все някъде двете ще се разминат...

Lyubomir Sirkov: Например, от тези партии, които Лилов анализира във видеото, само партията срещу Сарич - където Иванов с черните жертва качество за атака срещу голямото рокадо на белите - би могла да бъде и една предварително подготвена жертва - с многодневни анализи на компютъра в къщи - просто позициите в сицилианска са такива, че донякъде позволяват това. В друг тип дебюти обаче това е нереалистично.

Злия Гений: Не можеш. Но това, което можеш, е от даден ход нататък - новинка, невидяна от поколения майстори, но открита от програмата, да принудиш противника към форсирана игра, която никой човек не може да спаси. И за погромите на Топалов срещу Крамник и Ананд твърдяха, че са му подшушнати от извънземните. Истината е някъде там... Но, както принципът, известен като Бръсначът на Окам, твърди - хипотезата с най-малко допускания обикновено е вярната! Дали тази за измама, или тази за подготовка отговаря на това условие, може всеки да прецени.

Alexander Kurtenkov: Мисля, че клипчето, макар и дълго, е задължително за тези, които искат да дадат обективно мнение по темата; поне в частта с анализа с Houdini. За 9.а3 съм съгласен - аз, макар и кибик, точно това бих играл. Има обаче много други ходове, които са 100% компютърни, като един от най-ярките примери е 24.Кf5 в същата партия. Особено показателни са двете загуби - абсурдният ход Od6 в първата, както и цялата втора. Не може да има две мнения по въпроса.

Иван Смилянов: Аз нямам рейтинг, но като си анализирам партиите, трябва да ви кажа, че поне 80% от ходовете ми са сред първите 3 предложения на Рибка-4. Е, какъв е проблема тогава един майстор над 2200 да напипва 1-ва линия на Худини?! Ми то дори и аз като седна пред дъската винаги преди ход си задавам въпроса "А какво би играл сега компютъра? А Каспаров? А любител като мен?" И така с течение на времето напипвам все по-добре компютърните ходове. Престанете да си правите изводи за човек по анализ на партиите му. Хванете го че мами и край, не търсете косвени връзки.

Lyubomir Sirkov: Там е работата, Смилянов, че преки доказателства за измами от такъв тип просто няма как да се извадят. Дори и да претърсиш на място самия човек по време на партия и да намериш у него незнам какви си електронни джаджи, това пак нищо не "доказва"... Лошото на такива случаи е именно това, че преки доказателства няма и няма как да има, а непреките доказателства (от типа на анализа на Валери Лилов) са предостатъчни, за да създадат едно такова общо недоверие в шахмата, в състезанията и в постигнатите резултати (на всички състезатели, не само на обвинения). Затова всеки, който с поведението си или с резултатите си предизвиква подобни обвинения в измама, би трябвало сам да положи допълнителни усилия да убеди всички, че всичко в неговите партии е било нормално.

Alexander Kurtenkov: Дори и да се намират хора, които да не могат да бъдат убедени в очевидното, ситуацията е такава, че времето ще покаже. Ясно е какво ще покаже, интересно е само как

Lyubomir Sirkov: Сашо, дори самият факт, че се говори за такива неща, че има подозрения, че има случаи, които подхранват подозренията, че самите подозрения започват да изглеждат все по-обосновани ... всичко това не прави добра услуга на шахмата като цяло.

Lyubomir Sirkov: Сега ще тръгнат едни искания за "повече контрол"... Лозунгът за повече контрол е хубав - стига да има кой и как точно да го осъществява този контрол - и да не е прекалено скъпо това удоволствие. Но и да се въведе повече технически контрол върху тези неща, на практика това ще означава просто още една "надпревара във въоръжаването" (в технологичен смисъл) - която не е ясно дали може да бъде изведена до успешен край.

Иван Смилянов: Ми ето, сега аз като се срещна живот и здраве с Куртенков на "Хан Крум", ще искам от съдията да го съблече чисто гол и да играе с метален шлем на главата. Имал бил апаратура! Ааамаха!

Veselin Pantev: Това оборудване рано или късно трябва да се наложи в сериозните турнири. Но за мен по-важното е да се наложат жестоки наказания. Подобни на тези ,които предлага ГМ Тивяков - забрана за 10 години примерно. Тогава не съм сигурен че ще има хора които да рискуват да мамят.

Lyubomir Sirkov: В подборката със шахматни афоризми на секунданта на Аронян има и такъв:
"В шахматах две беды ― чёрный цвет и подсказки."
http://chesspro.ru/voice/voices_nadanian

Български Шахмат: По отношение на математиката, ето я точната вероятност да се постигнат >= 6 точки при тези конкретни противници: 1 към 305632 (блога е на холандски, може да се ползва Google translate, но числата се виждат, има и линк към калкулатор. Грешка в числото няма). Това се базира на изхождаща шахматна сила 2227 (ЕЛО-то му преди началото на турнира), както и тази на противниците.
http://schaken-brabo.blogspot.be/

Иван Смилянов: То и 6-ца от тотото е 1 към 14 милиона, но се случва почти всяка седмица, нали.

Иван Смилянов: Хайде посочи обидите и гнусотиите. За да не повторя как съм те нарекал: българин, председател на шах-клуб, кентавър, луд. Кое е обида от изброените?

Иван Смилянов: Един математик говори с числа и факти. А ти говориш единствено за "убеждение". Проблемът ти е, че си се помислил за велик. Слез малко на земята и се въоръжи с факти и цифри, преди да плюеш. И престани да наричаш мошеник момчето, че ще те осъди.

Владимир Петров: Поздравявам Иван Смилянов, Атанас Куртенков, Любомир Сирков и всички, които взеха отношение по този въпрос. За съжаление, дискусията се води в много тесен кръг. Случаят удря по авторитета на българския шах, както и събитията около мача в Елиста между Топалов и Крамник. Дълг на всеки шахматист е да работи за повишаване на авторитета на България и въобще на шахмата. Повтарям, фактите трябва да се изнасят пред цялото общество. Вчера на пресконференция Стойчо Младенов каза много неща, които не са приятни за мнозина, но това е животът.

Иван Смилянов: Аз не мога да разбера на Куртенков дълга какъв му е и за какво се бори.

Владимир Петров: За съжаление, с Вас не се познаваме, докато с Куртенков се знаем от няколко десетилетия. Въпреки че с него имаме различни мнения по много въпроси, вероятно и по произхода на вселената, аз го уважавам защото изразява открито своята позиция. Със своите действия той се доближава по стил до Корчной, Фишер, Каспаров, бунтар е. Аз се придържам към нормите на поведение на Карпов, Портиш, Спаски. Но като журналист се стремя да търся дискусия, различни гледни точки. И всичко в името на шахмата.

Иван Смилянов: Като го гледам какви ги плещи, добре че не е фактор в БФШ. Щеше да ни излага много навън.

Владимир Петров: Пак повтарям, не съм адвокат на Куртенков, но такива хора трябва да има навсякъде, да насочват вниманието на обществото към проблемите. А всеки интелигентен човек може сам да прецени кой крив, кой прав. Наскоро в едно интервю Корчной направи много интересна характеристика на Каспаров, а и двамата са велики шахматисти. Колкото до федерацията и повечето клубове, там винаги е имало много фигуранти. Бездействието понякога е по-вредно от шамарите.

Български Шахмат: По отношение на постовете до довечера ще изтрия всички, които съдържат обиди, опитвах се да не нарушавам цялоста на дискусията но става малко неизбежно за момента (Имайте в предвид че се включиха и други администратори за резултата, който виждате).

Lyubomir Sirkov: "Български Шахмат", в случая математиката не играе никаква роля. Изобщо цялото това търсене на някакви математически (или технически) "доказателства" за измамата (и контра-"доказателства" за не-измама), е непродуктивно. Както е непродуктивно и търсенето на някакви технически средства за справяне с проблема "подсказване" (тъй като на всяко техническо средство може да му се "намери колая", като се приложи някое друго, още по-високо-технологично средство).

Lyubomir Sirkov: Трябва да търсим и да намерим някакво по-човешко (не-техническо) решение на проблема. Например, ако някой от хората, които коментират и четат тук, има възможност да разговаря на живо с Борислав Иванов, би могъл да проведе и разговор за някоя от играните в Задар партии. И когатот в този разговор Борислав Иванов на човешки език обясни, че в дадена позиция е избрал именно този ход, а не другия, защото в единия случай е видял следния вариант (ход по ход), а в другия случай е видял, че ще се случия следния вариант (пак ход по ход) - това вече ще е един нормален, човешки, шахматен разговор.
И, обратно, ако не може чисто шахматно да обясни защо е избрал даден ход, а каже нещо от типа "Ами не знам, един глас ми нашепваше да играя точно това!", ситуацията вече става съвсем друга.

Дискусия във facebook Българският Шахмат
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Вто Яну 08, 2013 5:48 pm

Опрос Chess-News: Читерство - главная проблема шахмат сегодня?
Вторник, 08.01.2013 01:00

Ассоциация шахматных профессионалов, по словам её президента Эмиля Сутовского, давно ищет пути решения проблемы компьютерных подсказок, но "дело не сдвинется с мертвой точки, пока ФИДЕ не примет необходимые меры". В связи с этим АШП собирает голоса шахматистов для того, чтобы обратиться в ФИДЕ, а мы задаем шахматистам и любителям вопрос:

Читерство - главная проблема шахмат сегодня? (Is cheating the major problem in chess today?)
Да (Yes)
Нет (No)

View Results
esurveyspro.com

Проголосовать можно также на главной странице Chess-News.
Tweet

www.chess-news.ru
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Яну 11, 2013 12:10 pm

Lyubomir Sirkov Дотук съм запазил аз при мен на файл дискусията. Какво е ставало след това - не знам.
вторник

Veselin Pantev И какво лошо има тук?! За мен дискусията не е за това което е станало, а по-скоро как да се пресекат бъдещи измами и начините за това

Злия Гений Аз съм запазил само своите коментари, не цялата дискусия. След възстановения отрязък имам само един коментар от днес следобед:

"Понякога трябва да се погледне отвъд очевидното. Всеки уважаващ себе си детектив би го потвърдил, дори и Шерлок. Очевидно е, например, че Слънцето обикаля около Земята, въпреки че не е вярно. Лесно е да обвиняваме настървено. Имам чувството, че цялата шахматна общественост дълго е чакала и се е подготвяла за един такъв казус, а сега мълниеносно отприщва дълго време сбирани емоции. Пропускат се факти, изопачават се други, с една едничка цел - да изобличим, да накажем, сякаш с това би се решил огромният по-общ проблем с магическа пръчка... Никой не говори за победата на другия наш участник в този турнир срещу един от въпросните гросмайстори, въпреки че разликата отново е голяма - 230 точки. Обвинява се в безгрешие, въпреки двете кошмарни загуби, и двете ремита. Не се коментират и турнирите в Бенидорм, и по-рано в Барлинек. Дилемата, която обикновено би изникнала - да подкрепим ли един българин в беда, както е присъщо на една силна нация, или рязко да се разграничим от него, за да измием поне отчасти срама, който би паднал върху българския шахмат, при евентуално доказване на вина, явно не съществува. Хубаво е да се замислим върху причините за тази липса. Наистина, докато не чуем потвърждение лично от него, можем да си теоретизираме и фантазираме наволя, колкото щем. Опитах се да покажа, че при липса на доказатеклства, и в обратната посока могат да се измислят какви ли не аргументи - нещо, което малцина разбраха."

Имам коментар и преди видеото - за Карлсен и вероятностите. Ако е нужно, ще възстановя и него.
вторник в 21:27

Veselin Pantev Курти, не обичам крайни мнения. Има стотици хиляди, които играят тази игра и ще продължават да го правят.Разни тъмни субекти , които искат 5 минутна слава ще бъдат рано и ли късно разобличавани. Мисля си че едни жестоки наказания ще свършат работа , като превантивна мярка.
вторник в 21:38

Български Шахмат Последните постове ги изтрих. Борислав, ако продължиш в тоя дух, наистина моменталната следващата стъпка е бан, съжалявам. Може би трябваше да оставя един от постовете за да могат останалите да добият представа, защото имаше призиви да се изкаже Борислав по темата.
вторник в 22:12

Атанас Куртенков Колеги, напускам групата и няма да пиша повече тук в знак на несъгласие с присъствието в нея на човек, нанесъл огромна вреда на нашия шах - Борислав Иванов. Моралът и етиката трябва да са над всичко! Който иска, нека си пада мълчаливо по турнири от неговите процесори
сряда в 00:13

Български Шахмат Анализът на Лилов го публикуваха на chessbase: http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=8760

ChessBase.com - Chess News - Cheating scandal in Croatia – feedback and analysis
chessbase.com
Publisher of high quality chess programs and databases. Offers a free access to a regulary updated online database.

Български Шахмат А това го интерпретирам като дори chessbase да имат вече позиция по случая, дори не казано директно: " It would be interesting to know what other strong GMs think after they have watched it. They are the real experts, they are the people who can voice a qualified and well-founded opinion. Do they agree with Lilov that the evidence is compelling and that the way in which some of the greatest player of the region were crushed defies belief? Or do they think, as some of our amateur readers seem to believe, that such flashes of chess strength and genius do sometimes occur and that it is entirely possible for an untitled 2200 player to on occasion reach such heights."

Valeri Lilov http://youtu.be/Jr0J8SPENjM

Chess Mysteries - The Cheating Scandal in Zadar
In this video, chess FIDE Master Valeri Lilov is trying to find the truth behind...Вижте повече

Valeri Lilov Борислав, това го разбрах. Пробвай се да ме съдиш да видим какво ще стане. П.П: До всички които се интересуват от случая - утре ще пусна и заключение на моето разследване в YouTube.

Valeri Lilov Момче, първо се научи да пишеш като хората и да не обиждаш. После ще говорим.

Български Шахмат "Бан"-ах Борислав. Оставих някои от "бисерите" за да се види защо.

Valeri Lilov ОК, така е по-добре. В тази група не трябва да има такива хора.

Veselin Pantev http://emilchess.livejournal.com/104213.html

Проблема компьютерных подсказок в шахматах становится всё более актуальной. Чуть ли не каждый месяц вспыхивает новый скандал, связанный с обвинениями в …
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Нед Яну 13, 2013 7:34 pm

Valeri Lilov Борислав, това го разбрах. Пробвай се да ме съдиш да видим какво ще стане. П.П: До всички които се интересуват от случая - утре ще пусна и заключение на моето разследване в YouTube.
четвъртък в 23:17

Borislav Ivanov she ti zema sichko koeto imash
четвъртък в 23:21

Borislav Ivanov taq pijama s koqto hodish nasekude
четвъртък в 23:22

Borislav Ivanov isi kupi edni dunki ima magazini drehi vtora uptreba
четвъртък в 23:22

Valeri Lilov Момче, първо се научи да пишеш като хората и да не обиждаш. После ще говорим.
четвъртък в 23:23

Български Шахмат "Бан"-ах Борислав. Псувните ги изтрих. Оставих 2-3 от "бисерите" за да е ясна причината.
петък в 23:13

Valeri Lilov ОК, така е по-добре. В тази група не трябва да има такива хора.
четвъртък в 23:27

Veselin Pantev http://emilchess.livejournal.com/104213.html

Голосуй, или...
emilchess.livejournal.com
Проблема компьютерных подсказок в шахматах становится всё более актуальной. Чуть ли не каждый месяц вспыхивает новый скандал, связанный с обвинениями в …
петък в 08:42

Lyubomir Sirkov Това, което Валери Лилов в своето видео обясняваше за слабостите на "машинките" (слабости в стратегията и особено в по-затворени позиции) - е вярно (и може би трябва да се вземе на въоръжение от шахматистите, които подозират, че са изправени срещу "машинизиран" противник в даден турнир).
Като потвърждение на това: ето една моя победа срещу доста по-високо градиран "машинен" съперник на онлайн-сървъра FICS.
Моят противник е компютърната програма Yace (Yet another chess engine) 0.99.87 (която не е нещо особено, но все пак имаше в онзи момент сървърно ЕЛО 2366, докато моето на същия сървър е 1966).
Ето партията, която показва, как със сравнително елементарни стратегически похвати човек може да победи "машинката":
http://www.ficsgames.org/cgi-bin/show.cgi?ID=330598953

[Event "FICS rated blitz game"]
[Site "FICS freechess.org"]
[FICSGamesDBGameNo "330598953"]
[White "Knightsmasher"]
[Black "Sirkov"]
[WhiteElo "2366"]
[BlackElo "1966"]
[WhiteIsComp "Yes"]
[TimeControl "180+0"]
[Date "2013.01.11"]
[Time "04:51:00"]
[WhiteClock "0:03:00.000"]
[BlackClock "0:03:00.000"]
[ECO "B13"]
[PlyCount "129"]
[Result "0-1"]

1. d4 c6 2. e4 d5 3. exd5 cxd5 4. Nf3 g6 5. Nc3 a6 6. Bd3 Bf5 7. O-O e6 8. Bxf5 gxf5 9. Re1 Nf6 10. Bg5 Be7 11. Ne5 Nbd7 12. Qe2 Ne4 13. Bxe7 Qxe7 14. Nxd7 Qxd7 15. Nxe4 fxe4 16. Qg4 f5 17. Qg3 Kf7 18. c3 Rac8 19. Re3 Qc7 20. Qh3 Rcg8 21. Re2 Rg6 22. Rae1 b5 23. Qh5 Qe7 24. g3 Qg5 25. Qxg5 Rxg5 26. a4 Rb8 27. axb5 Rxb5 28. Kf1 Rg8 29. h3 h5 30. b4 Rc8 31. Re3 a5 32. bxa5 Rxa5 33. Rb1 Ra3 34. Rc1 Kf6 35. f4 Rb8 36. Rc2 Rb1+ 37. Re1 Rbb3 38. Re3 Ke7 39. Kf2 Kd6 40. Kf1 Kc6 41. Kf2 Kb5 42. Ke2 Kc4 43. Kd2 Ra1 44. h4 Rbb1 45. Re2 Rd1+ 46. Ke3 Ra3 47. Kf2 Rxc3 48. Ra2 Kxd4 49. Ra4+ Rc4 50. Ra6 Rd3 51. Rxe6 Rcc3 52. Rg6 Rf3+ 53. Kg2 Rfe3 54. Rb2 Kd3 55. Rg5 d4 56. Kh3 Rc2 57. Rb1 Ree2 58. Rh1 Ke3 59. Rxf5 d3 60. Rxh5 d2 61. Rd5 Re1 62. Kg4 Rxh1 63. Kf5 d1=Q 64. Rxd1 Rxd1 65. Kg6 {White resigns} 0-1
FICS Games Database - Game #330598953
www.ficsgames.org
Gamebot database which contains all games played on FICS, the Free Internet Chess Server
петък в 15:09

Злия Гений Вярна се оказа приказката, че в Ада няма нужда от дявол да пази казана с българите - ако някой се опита да излезе от него, все ще се намери някой да го дръпне обратно...
Вчера в 19:37

Български Шахмат Българите в случая поне имат избор: Дали като такива да се гордеят/асоциират/етц. с Борислав, или с Валери. И двамата са доста популярни в контекста на тая случка.
преди 20 часа

Злия Гений Да, единия на гърба на другия... Интересно е с какви подбуди.
преди 20 часа

Valeri Lilov Бих искал да подчертая че, причината поради която аз направих видеото с анализ на целият случай е не за да се обвини Борислав или който да е помощникът му, а за да може ФИДЕ и/или БФШ да вземат реални мерки за предотвратяването на такъв вид измами в бъдеще. Според мен този въпрос стои по-високо от всичко друго свързано с тази история. Проблемът е реален и трябва да се отстрани, преди да са се случили още много подобни измами.
преди 20 часа

Злия Гений Хубаво, но отново усещам у вас презумция за вина, от която изхождате във всеки от коментарите си. Основен принцип в правото е презумцията за невинност, още повече при липсата на веществени доказателства в случая. Не искам да повтарям коментарите си отн...
преди 19 часа

Злия Гений И да - случаят не бива да се асоциира с посочения вече нееднократно проблем. Очерняйки нечие име няма да го решим!
преди 19 часа

Valeri Lilov Не мисля че Вие разбирате смисъла на този казус. Измамата на турнира в Задар е факт и тя е пределно ясна поради многото причини които съм изтъкнал във видеото. Това не са теории, а доказани неща. Ако не сте съгласен с някои от фактите които съм спомена...Вижте още
преди 19 часа

Злия Гений "Аз пък го изгледах цялото. Направи ми впечатление, че Лилов подхожда с презумция за вина, вместо за невинност, както изисква правото. Коментарите са съвсем тенденциозни. Препоръчвам на известния ни експерт да прокоментира и партиите от турнира в Бенид...Вижте още
преди 19 часа

Злия Гений След като отговорите (по Ваше желание) на тези критики, съм готов да предоставя и още неспоменати факти за този шaхматист, както и откровените лъжи, разпространявани от хърватските медии, повторени навред.
преди 12 часа

Valeri Lilov ОК, нека да поясня нещата по които сте писал. Първо, на турнира в Бенидорм се вижда че е правен опит за чийт, като някои партии са загубени поради ненормални груби грешки които според мен са били така наречените "Glitches" при предаването на ходове чре...Вижте още
преди 18 часа

Злия Гений Неубедително! Ако позволите да се изразя по този шеговит начин - мисля че е време да спрете да гледате шпионски екшън филми ала Джеймс Бонд. Никой човек с малко акъл в главата, не би играл т.нар. от Вас компютърни ходове открито, последователно, в поре...Вижте още
преди 15 часа

Злия Гений За пълнота ще резюмирам и неверните, както и неотразените факти относно набедения шахматист. След корекцията на невярната информация, че е без рейтинг (на такава, че е без титла), и несъществената, че живее в Благоевград, а не в София, ще спомена и клю...Вижте още
преди 15 часа

Valeri Lilov Не съм съгласен с фактите които цитирате по много причини, но не желая да използвам времето си в безсмислен спор на тази тема. За много неща сте в грешка от практическа и от чисто шахматна гледна точка. Тези дни ще кача второ видео по случая с кратко р...Вижте още
преди 9 часа

Valeri Lilov Ето новото видео което отговаря на определени въпроси и критики: http://www.youtube.com/watch?v=d7VvvRX-nOQ&hd=1

Chess Mysteries - The Zadar Scandal Conclusion
This is a short video in which I answer some of the questions and comments raise...Вижте повече
преди 7 часа
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Яну 14, 2013 7:12 pm

Lyubka Genova

Iskreno se posmqh na dumite na Zlija genii, prostete mi... qvno ne-profesionalen shahmatist s qvno naso4eno kum horata, koito ne igraqt shah izqvlenie, pardon tirada:) a nakude otiva shaha, kogato e tolkova estestveno hora s 2200 da razmazvat 2600... Hora s 2200 i ogromniq opit, natrupan ot 10 turnira za 4 godini zad gurba si... RIP Chess i qzuk za 20-30-godi6nia trud na vsi4ki s nad 2500 do momenta... ni6to li4no,inache.
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Апр 26, 2013 2:23 pm

БИСЕРИ

Българският шахматист Борислав Иванов постигна сензационно добри резултати на турнири в Задар, Белоградчик, София, Кюстендил. Победите над силни съперници породиха съмнения, че той използва непозволени средства по време на партия. По този повод във facеbook беше създадена група „Български шахматисти за феърплей”. В декларация до БФШ те заявяват: „Ние сме убедени, че лицето Борислав Иванов ползва електронна помощ по време на шахматните си партии. Заявяваме, че няма да участваме в никакви турнири с негово участие, ако не бъде осигурена специализирана техника, която да гарантира невъзможността за използване на всякакви електронни устройства в игралната зала.”

Староиндийска защита A48
ИВАНОВ – ЕНЧЕВ
София, 2012 г. (7)

1.d4 Kf6 2. Kf3 g6 3. Of4 Og7 4. e3 O-O 5. Oe2 d6 6. h3 c5 7. O-O b6 8. c4 cd4 9. ed4 d5 10. Ke5 Ob7 11. Of3 Дc8 12. Te1 dc4 13. Ka3 Od5 14. Kac4 Дb7 15. Od5 Kd5 16. Дf3 Kd7 17. Kg4 h5 18. Kge3 K7f6 19. Tec1 Tac8 20. Ke5 Дa8 21. Kd5 Дd5 22. Kc6 Дd7 23. b4 Tfe8 24. Oe5 Kd5 25. b5 e6 26. Tc2 Ta8 27. Og7 Цg7 28. Дe4 a6 29. ba6 Ke7 30. Kb4 Дa4 31. a3 Kd5 32. Tcc1 Цg8 33. Kd5 ed5 34. Дd5 Ted8 35. Дf3 Ta7 36. d5 Дa6 37. Tc6 Дb5 38. Td1 Дb2 39. Td3 Дa1 40. Цh2 Tad7 41. Дe4 Дb2 42. f4 Дb1 43. f5 Td5 44. Tg6 Цh7 45. Дe7 T8d7 46. Дe8 fg6 47. Дg6 Цh8 48. Дh6. Черните се предават.

"Монитор", 27.04.2013 г.
www.monitor.bg
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Апр 29, 2013 7:49 pm

Да ли је кориштен Худини 2.0
27.08.2012 / ФМ Живић, Драган (2260)

Шта се заиста десило у Белоградчику? Писмо нам је послао Драган Живић...

Поштовани пријатељи,

управо сам добио партију од МК Стефана Младеновића из Ниша (некада је прве шаховске кораке учио код мене, а сада му је тренер ИМ Миодраг Перуновић), из последњег кола III Балканског опена за аматере у бугарском месту Белоградчик, 40 км јужно од Видина, одиграну јуче, 26.8.2012.г. у последњем колу. Стефан тврди да је проверио са Худинијем 2.0 и да је бели вукао од 10. потеза до краја (сем једног потеза) као Худини 2.0 и то све прва опција.

Пре последњег IX кола, обојица су водили на табели са 7 поена из 8 партија, а прва награда је била 2.000 лева или нешто више од 1000 еура!!! Један еуро је 1,95 лева продајни и 1,96 лева куповни курс, у мењачницама. Подсећам да је то био III Фестивал аматера Балкана, где је учешће било могуће свима испод 2.250 елоа, а наградни фонд је био сјајних 7.500 еура.

Молим вас да проверите и напишете свој суд у овој партији и шта би требало предузети, јер је црни изгубио партију и узео IV награду од 350 еура, а могао је и прву од 1.000, а зато му је био довољан и реми у задњем колу (имао је и најбоље додатне критеријуме пре задњег кола)? Стефан је изјавио да је његов противник има мало дужу косу, тј. да су праменови преко оба уха, па сумња да је користио бубице, а и пре одлучујућег потеза у топовској завршници је излазио ван, до тоалета.

Могуће је да је Борислав Иванов, 2194, победник III Опена Белоградчик, добио напад интелигенције и одиграо као машина, али је у најмању руку чудно, да шахиста који је са 18 година буде тек на 1800 рејтинга, у 19.г. буде на 1900, одигра као да има снагу од 2.800 а при томе, сви знамо какав адреналин ради, када се игра партија која доноси награду на неком цугеру од неких 50 еура, а овде је било у питању I место и награда од 1.000 еура?

Овиме не треба умањити улогу организатора III Балканског аматерског првенства Балкана, и одличне услове за игру, прелепо место Белоградчик, феноменалан наградни фонд од 7.500 еура а главни судија турнира је мој одличан пријатељ Георг Живков. Лично ми је жао што нисам могао да играм (тренутно је мој рејтинг 2.260) али бих свим шахистима са рејтингом испод 2.250 срдачно препоручио да идуће године играју овај Балкански фестивал аматера!

III Balkan amateur chess festival Belogradchik 2012
Ivanov, Borislav - FIDE Chess Profile
Ivanov, Borislav - Rating Progress Chart

ФМ и ИА Драган Живић

Ivanov,Borislav (2194) - Mladenovic,Stefan (2240) [A60]
Balkan Amateur 2012 BUL (9.1), 26.08.2012
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.g3 c5 4.d5 exd5 5.cxd5 b5 6.Bg2 d6 7.Nf3 g6 8.0–0 Bg7 9.e4 0–0 10.Re1 Nbd7 11.Bf4 Qb6 12.Qc2 Ng4 13.a4 b4 14.Nbd2 Ba6 15.a5 Qc7 16.Bf1 Bxf1 17.Kxf1 Nge5 18.Nxe5 Nxe5 19.Bxe5 Bxe5 20.Kg2 Rae8 21.f4 Bg7 22.Nc4 Qd7 23.a6 f5 24.exf5 gxf5 25.Qd3 Bd4 26.Qf3 Re7 27.Rxe7 Qxe7 28.Rd1 Re8 29.b3 Qf6 30.Qh5 Re4 31.Qg5+ Qxg5 32.fxg5 Be5 33.Rf1 Rd4 34.Rxf5 Rxd5 35.h4 Rd3 36.Nxe5 dxe5 37.Rxe5 Rd6 38.Rxc5 Rxa6 39.Rb5 Ra2+ 40.Kh3 a5 41.h5 Ra3 42.Rb8+ Kf7 43.Kg4 Rxb3 44.g6+ Kg7 45.Rb7+ Kg8 46.Rxh7 Rc3 47.Ra7 Rc6 48.Kg5 Rc5+ 49.Kh6 Rc8 50.Rxa5 Rb8 51.Kg5 b3 52.h6 b2 53.h7+ Kh8 54.Kh6 1–0

http://www.perpetualcheck.com/show/new. ... &data=1218
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Май 20, 2013 11:03 am

БОРИСЛАВ ИВАНОВ

facebook

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТИСТИ ЗА ФЕЪРПЛЕЙ

Veselin Pantev
Очаквайте утре 19.05.2013г, участието на Kiril Georgiev в предаването по Нова ТВ "Всяка Неделя"

Radislav Yordanov Atanasov Какво ще мъти Кирето?

Radislav Yordanov Atanasov да звъним да го питаме нещо

Veselin Pantev Предстои да видим. Ще гледам с интерес

Radislav Yordanov Atanasov няма ли да има опонент

Radislav Yordanov Atanasov да се сблъскат

Петър Великов Ради,вместо като преподавател в НСА продалжаваш да защитаваш явно в мошенничество вземи принципна позиция.Целия BG шах са на това мнение (включително БФШ и Силвио)

Radislav Yordanov Atanasov бъркаш някъде...това за "..."целия народ..." сме го слушали прекалено дълго и не ни беше нито хубаво, нито пък е вярно...а ако в БФШ минава, в НСА е по-трудничко - там първо мерят, пък ако трябва - чак тогава режат...хммм...Велчев и Силвио не съм ги видял да пишат тук по никакъв въпрос; други са механизмите значи...

Dimitar Dochev Гледа, че по програма предаването е между 16 и 19.00, а аз нямам желание да го гледам цялото. Може ли някой да каже по-точен час за гостуването на Киро?

Владимир Петров Уточняващ въпрос към господин Атанасов. Вие в момента с кои фигури играете - с белите или с черните?

Radislav Yordanov Atanasov 1) Да, нямаме време да дебнем точния час "на истината" - ама никой сега не го знае; 2) Аз не играя в тая партия - мисля да подсиля съдийството 3) Пускам сензационна новина: КиБорчо предизвиква Кирчо на мач от 6 партии по класическа контрола ! Със събличащи проверки и заглушители на всяка партия !

Radislav Yordanov Atanasov Който направи връзка с Кеворка - да му предаде ! НСА може да домакинства мача !

Radislav Yordanov Atanasov Кой друг освен Емилия ще бъде секундант на Кирил Георгиев в мача ! Да ми се обадят да уговорим условията, засега предлагаме 6 поредни дни, класическа контрола, от 15.00 в новия мултифункционалне корпус на НСА, където е завършила Емилия Георгиева, Кирил е бил лектор, а Борислав е станал студентски шампион за 2012 ! Специално сме осигурили проверка от УЛ (ушен лекар) ! Идва часът на истината - в Храма на истината !

Васил Велчев А очен лекар ОЛ ли е? Такъв подсигурен ли е?

Radislav Yordanov Atanasov явно днес всички чатници вече гледат Нова телевизия, вместо да следят "Radi News" !!! Което е яка запазена марка !

Veselin Pantev Студентски шампион? Този измамник?! Срамно е че ти си бил в този цирк.

Radislav Yordanov Atanasov Чакай малко, кви сте агресивни, търси се ОЛ, очен лекар !

Radislav Yordanov Atanasov Всичко е измислено в лабораториите на НАСА ! Но в решаващия момент се оказа, че "Козата си сакала пръч..." и всичко пропаднало...

Radislav Yordanov Atanasov от щаба на КиБорко одобриха идеята за ОЛ (очен лекар), даже казаха, ако иска Кеворкян и всяка неделя да станат гаранти на мача !

Veselin Pantev Ради ти съвсем си изтрещял?!? Какъв мач с тоя ... палячо бе?! Киро какво да доказва на един играч с ниво под 2000 (това е последното, което показа със своята игра) ? И кому е нужно ? На теб ? На Силвио ? На кого?

Radislav Yordanov Atanasov еее, ама вие съвсем нищичко не предлагате...само отживели рецидиви се наблюдават...нали имаше от миналия месец декларация, че трябва да се осигури специализирана техника и т.н. Е, от твоя сайт излиза, че необходимостта от такава техника е отпаднала, щом като другата страна я е приела...

Veselin Pantev Гледайте Киро сега!

Radislav Yordanov Atanasov Така ли ? И какво трябва да научим от него ??

Radislav Yordanov Atanasov Или да изчакаме преди да кажем "хоп" ?

Radislav Yordanov Atanasov Ами ако Кеворкян си върши добре работата, дали няма да видим тъжна клоунада?

Veselin Pantev Бай Киро е легенда Ради! От него винаги има какво да се научи! Имайте уважение към световните ни шампиони!

Radislav Yordanov Atanasov Еее, тук не става дума за уважение към световните ни шампиони...а за социално и морално творчество...и виждаш, че в тая посока нищо не видяхме, освен че в ФИДЕ има юридически хаос, което Кеворка набързо потуши...слабо интервю

Radislav Yordanov Atanasov Напускам ви за днес, отивам да си чета книгите, много са и са по-хубави...

Eko Moket Довиждане, бай Гади. Ти си живо доказателство, че не трябва да хвърля ръкавица този, който е с мръсни ръце.

Mimo Georgiev “Veselin Pantev:Ради ти съвсем си изтрещял?!?“ Ами аз отдавна блокирах няколко чиляка тук во главе с въпросния бай! Само се присъединявам към мнението на г-н Пантев и останалите...вие го,вие му го казахте,а аз отдавна съм на същото това сегашно ваше мнение,казал съм го. Щом ще напуска,ок,сега ще го разблокирам...щом няма да парфюмра орталъка с простотии....

Valeri Lilov Много добро участие на Кирил Георгиев във "Всяка Неделя". За момента няма опасност от други като Б.И. Също така подготвяме голяма серия от статии за ChessBase.com в която ще има и интервюта с други важни личности, както и доста нова информация по случая.

Mimo Georgiev абе туй мУмченце докога ще ни държи напрегнати,даже възбудени..и не си каже по човешката,още по добряшката как получава ходчетата на Худини ли е там,квото е?! :-)) А иначе колко трябва да си посредствен и наивен за да смяташ че ще преметнеш аудиторията-понеже не си направил 100% резултат в даден турнир,а някакъв друг,уж по-скромен!!

Veselin Pantev
http://www.blitz.bg/sport/article/177923
БЛИЦ Спорт - Други - Гросмайстор: Борислав Иванов е мошеник, има имплантирани лещи в очите!
www.blitz.bg
Войната със скандалния шахматист продължава с пълна сила

Tsvetelin Tsonkov iskame videoto ot nova.

========================================================================

Veselin Pantev
Хареса ли ви участието на Кирил Георгиев в предаването на НоваТВ "Всяка неделя"

Да +34

Не +2

Не мога да преценя +1

Ani Krumova Като има линк ще пуснете ли цялото интервю, че изтървах началото, понеже гледах Деничка при Росен Петров? Иначе от това, което гледах, ми се стори, че Кирил Георгиев обясни проблема по-добре от всички други опити досега.

Veselin Pantev Добро беше! Линк по-късно от сайта на НоваТВ

Spas Kozhuharov Добре се справи Кирил Георгиев ,въпроса е какви мерки ще се вземат срещу бъдещи "Терминатори"?!?

Dimitar Dochev Доколкото знам мерки не са взети все още и срещу настоящия терминатор. Съдийската комисия няма правомощия да наказва, а УС само господ знае кога ще се събере.

Dimitar Dochev Иначе интервюто беше добро, като за това заслугата е и на двете страни. Просто Сашо го интервюираха хора, които не загряват за какво става дума и затова задаваха неадекватни въпроси, докато Кеворк беше с класи над тях.

Valeri Lilov Spas Kozhuharov Други "Терминатори" няма да има. Б.И. беше просто изпълнител на скъп експеримент, който се оказа неуспешен и щеше да разруши репутацията на който и да е професионален шахматист, ако той беше на негово място. За момента няма опасност от други подобни опити. В допълнение, новосформираната ФИДЕ комисия срещу чийтинга ще въведе нови клаузи в най-скоро време за да се предотвратят други подобни опити.

Eko Moket Кире беше трагичен, контактни лещи и СМС-си директно до малкия му мозък?? Може би има полза от образованието....

Veselin Pantev Моля, хора изказващи мнения да застават с имената си и снимките си!

Петър Великов Този сигурно е въпросното лице!

Veselin Pantev Спор с мокети няма да водя. Застани с името си и излез от анонимност. Глупости зад анонимен ник всеки може да пише.

Stefan Fotev Гледайте, рибари... гледайте! http://play.novatv.bg/play/311080/

Всяка неделя (19.05.2013 г.) - Част 2..
play.novatv.bg
Кирил Георгиев

Valeri Lilov г-н Еко Мокет, не е нужно Б.И. да моли личните си приятели да се застъпват за него в Фейсбук. По-скоро ми намерете един майстор който го защитава и тогава пишете по теми които не са от вашата компетенция. Относно интервюто с Кеворкян, мисля че ГМ Кирил Георгиев се справи блестящо, като изложи най-важните факти по случая. Скоро Б.И. ще е минало. Краят му вече започна!

Valeri Lilov Добре, моя грешка. Вие не сте му приятел, а сте му братовчед. Разликата е доста голяма За останалото, предлагам Ви с моята граматика да не се занимавате, но да обърнете повече внимание на теми в които сте наистина компетентен.

Владимир Петров Опитът на руския сайт chess-news.ru заслужава сериозно внимание. Там аудио и телевизионните интервюта се "свалят" и текстът се публикува. Така интересуващите се имат дни и нощи за размисъл.

Найден Добрев Всички ли близки на Б.И. са такива кретени като този Мокет. Колкото до интервюто щом Кеворкян се убеди, че това е измама, значи Кирчо се е представил блестящо.

Владимир Петров Да не забравяме, че Кеворкян е сънародник на Петросян и Аронян, така че той знае какво прави.

Владимир Петров Един от трите кита на човешкото самочувствие е наглостта.

Veselin Pantev Радвам се че има различни позиции по случая. Красимр Иванов (Еко Мокет) се яви в защита на своя роднина. Мило наистина, що пък ще се съмняват в Б.И. Та той е тяхната гордост?! Имаш тежка задача да знаеш. До сега освен роднини и близки приятели друг не е застанал зад това чудо. Идея си нямам с какво се занимаваш ( работиш ). Но каквото и да е то за да станеш добър в него се иска много работа и усилия за да се постигне. Не са 50г както иронично си написал, но да кажем че ГМ или резултати близки до ГМ се постигат средно за не по-малко от 10г работа при това във възходяща линия. Как до тук един не разбра, че в спорта като във всяка една област успехите се дължат на много годишна упорита работа. Мнооого години?!

Найден Добрев Eко Мокет мозъкът ти като мокет ли е тъй гладък.

Valeri Lilov Мокет, аз призовавам семейните членове на Б.И. да не се обаждат там където експертите трябва да говорят. Сънищата и хъркането остават за теб и твоята бедна фантазия.

Veselin Pantev Не бе майтапя се. Лягаш си прост кибик , а другия ден понеже си много гениален почваш здраво да 'пердашиш" ГМ. Понякога обаче спиш няколко дена накриво (пловдвиският опен) и тогава и децата те правят за смях. Живот на "гений" , кои сме ние да го съдим.

Petia Zagorova Eko Moket Бихте ли обяснили, как така си е легнал на нивото на посредствен шахматист и се е събудил на нивото на ГМ?

Найден Добрев Въобще защо създателя на тази група не е блокирал вече тоя Мокет, това е група за шахматисти не за идиоти.

Poki Bg Не знам какъв мокет си, но си много нагъл, и грам не си интелигентен. Тук не е благоприятна средата за твоето развитие. Хората не желаят да бъдеш забелязван.

Valeri Lilov Колко много прилича на коментара на Б.И. по Фейсбук! "Prosto iskam da znaesh che e vreme za hapchencaaa mama ti gi nosi v lujichkaaa. FM Borislav Ivanov" -- Явно цялата рода са такива

Петър Великов Добре Пантев(Poki) Обясни им че когато си играл шах каде са били те

Иво Ягличев Докато някои са изучавали съвестно граматиката на бъгарския език (което, впрочем, не им пречи да пишат учтивата форма на обръщение с малка буква), други задълбочено са изучавали шахматната игра. Тук обсъждаме въпроси, свързани именно с нея и търсим мнениня от лица, компетентни в тази област. Такива, които нямат обосновано мнение в тази насока, е по-добре да насочат вниманието си към друг вид форуми, където познанията им ще имат някакво значение.

Veselin Pantev Моля въздържайте се от обидни квалификация. Следва незабавен БАН. ОК?!

Margarita Voiska Господин Еко Паркет... ау, пардон, Мокет, граматиката на Валери Лилов си е на ниво! Колкото до вашите знания, бих искала да вметна, че това са коментари под Facebook снимка, а не "форум". А и си оправете графичното оформление и слагайте интервал преди скобки! ПС: Киро се справи много добре!

Valeri Lilov Мисля че админа трябва да се намеси след последния коментар на Мокета...

Иво Ягличев Селянинът винаги може да излезе от селото, но селото от селянина - никога.

Veselin Pantev Ами последва БАН. Поне предупредих, за да няма сърдити. Моля придържайте се по темата.

Margarita Voiska Дано не дойде само под името Vanlen Kojuh, Terakoteni Plochki или нещо такова.

Veselin Pantev Бих се радвал някой да застане , на негова страна с някакво нормално обяснение за бързият му "успех" с довод различен от това колко е "гениален" .

Dimitar Dochev Чети тогава коментарите под статията в блиц, там всички са на негова страна

Dimitar Dochev Затова я и постнах, въпреки десетките фактологични грешки в нея

Иво Ягличев Нормално е хора, които са далече от шахмата, да го защитават. В негово лице те виждат поредния оплют и принизен талант. Няма как да ги виним, като непрекъснато наблюдаваме точно това - как деградацията и простотията доминират над творчеството и културата.

Mimo Georgiev поканете Борката,де,какви сте лоши хора,не сте/сме ли получили още обвинения че сме фашаги или расяги? :-)) Айде бе ,Боркаа,яла туканка,не се свени,влизай,изказвай се(то един изказ,ма-мале!)- че да се посмея не какви ги е раждала едно време,а какви ги ражда сега,пуста българска земя !! айде,там братчеди,братчета,браточки,да му предадат и да заповяда! Сакам на 1во място да разбера как се прави поредица с ниво на игра от 3200(най-малко) и как после ни пляскат с елце около и под 2000 !! Ей туй сакам да хвана! Туйцък Борка е Капабланка на куб,може и на паралелепипед...рОден и родЕн талант,само Роден не е жив да го извае !! :-)) Абе и Чапкъна става,хехе!

Владимир Петров По-горе се спомена нещо за оплюти и принизени таланти, за доминацията на деградацията и простотията. Би било интересно това твърдение да се потвърди с примери от българския шах. Вероятно тези факти са свързани по някакъв косвен или дори пряк начин с явлението Борислав Иванов.

Martin Andreev чак пък явление ... вие го напраихте звезда ;

Владимир Петров Има нормални и патологични социални явления. Феноменологическата литературна теория разглежда произведенията на изкуството като посредници между съзнанието на автора и това на читателя или като опит да се разкрият аспектите на човешкото същество и неговите светове.
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Май 20, 2013 4:09 pm

==========================================================================

blitz

http://www.blitz.bg/sport/article/177923


Гросмайстор: Борислав Иванов е мошеник, има имплантирани лещи в очите!
Войната със скандалния шахматист продължава с пълна сила
София, България | Публикувано: 19 май 2013, 16:55


Още по темата

Отнеха титлата на скандален шахматист

Шахматната война, която се разрази покрай неочаквания талант на младия Борислав Иванов, продължава. Според родни гросмайстори той мами, използвайки едни от най-популярните шахматни компютърни програми.                                  
 
„Този човек вероятно участва в научно технически експеримент. Такова чудо не съм виждал. Ясно е, че има хора, които стоят зад гърба му и той е мошеник“, твърди един от родните ни гросмайстори Красимир Иванов.
 
Според него един от начините Боби Иванов да мами, е чрез имплантиране на лещи в окото.
 
 „Така той получава смс-и с информация за следващия ход, които му подсказват как и какво да играе“, твърди Красимир Иванов във „Всяка неделя“.
 
Той разговарял със свои колеги по света, които също били убедени, че Борислав Иванов мами по неизвестен досега начин. Ходовете, които  играел, показвали ниво с около 500 точки над това, на което в момента са световните шампиони по шахмат.
 
„Играх с него на турнир, който дори не беше от такова значение – наградният фонд бе едва 300 лева. Лицето му не изразяваше никаква емоция. Средно на един ход мислеше около 3 секунди. Такова нещо не съм виждал дори при Каспаров, Крамник или Карпов“, твърди Красимир Иванов.
 
Борислав Иванов е едва 25-годишен, когато като шахматист-аматьор има многобройни победи в България. Неговите успехи са отминавани от родните медии без особено внимание. Когато победните му ходове предизвикват скандал на престижен хърватски международен турнир, Борислав Иванов изведнъж привлича погледите.
 
В края на миналата година, за високорейтинговото състезание в Хърватия пристигат 16 гросмайстори, шестима международни майстори, 10 ФИДЕ майстори, двама кандидат-майстори и един любител – българинът.
 
Според рейтинга, той трябвало да бъде лесен противник, но започва да редува победа след победа. С изключение на един гросмайстор, надвива своите противници, което никак не се харесва на асовете в шаха. Всички го наблюдават подозрително, но по време на партиите не откриват нищо, което би могло да събуди съмнения.
 
Българският шахматист е претърсен основно на два пъти, проверяван е дори в ушите, спрени са преките предавания. Но без успех – не откриват нищо. Борислав продължава да прави един след друг верни ходове и остава в борбата за първото място, макар да има най-нисък рейтинг на турнира. На предпоследния кръг губи, но на последния печели от известен гросмайстор.
 
„След победата му над Борки Предоевич, който след това спечели турнира, решихме да прегледаме и двамата. Имаше подозрения за някакви електронни номера и като съдия предприех действията, предвидени от правилата на ФИДЕ. Така че нищо не се е случило извън обичайните рамки и процедури“, казва един от арбитрите.
 
Когато оневиненият от самите организатори български шахматист се завръща в родината си, няма почти никакви отзиви за него, освен като жертва на скандал. Списание „Шпигел” веднага подхваща сюжета и разказва не за успеха, а за съмненията в измама. Заглавието, с което излиза е „Българин е мамил с помощта на скрита техника”./БЛИЦ30 коментара

най-нови по ред на въвеждане
1.
чисто и просто
(анонимен) 19 май 2013,
Ами хванете го и докажете! Иначе приказките и фантастиките са от рода на батебойковите лакардии за пред простолюдието!
Оценка
-16 +71

2.
houho
(анонимен) 19 май 2013,
http://xpr0.com/bg/invitation/bylink/3697 ВЕЛИКА
Оценка
-10 +0

3.
Wute emigranto
(анонимен) 19 май 2013,
Еми да ми прегледат и гъза. Кой знае какво може да открият и там. Не зная какъв е проблема на българските майстори, та окапезяват човека. Нека храчат по него като се намерят доказателствата.
Дори и смотаната правистка "Крокодилката" може да ви каже това.
НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ВИНАТА МУ!
Оценка
-2 +49

4.
1924
(анонимен) 19 май 2013,
Браво на момчето!Бой ,да ги яд!
Оценка
-2 +61

5.
opa
(анонимен) 19 май 2013,
Антипропаганда
Ким Чен Буда http://daniivanov.blogspot.com/
Оценка
-11 +6

6.
За злобата и завистта вългарска почивен ден няма!
(анонимен) 19 май 2013,
Типичната българска злоба и завист!!!И нечувана простотия!Тия т.нар. "шахматисти" вероятно са абсолютни дебили-толкова ли не могат(и не искат) да проумеят че това момче е просто шахматен гений?!
Толкова ли е сложно да се проумее,че това момче-шахматист по никакъв начин не може да разполага с такава софтуерно-шпионска техника?И да има някъде по света такава техника тя сигурно струва безбожно скъпо-как тогава едно 25-годишно момче ще си я купи?!А и такава техника не се рекламира току-така под път и над път!Сигурно и в МОСАД и ЦРУ нямат такива шпионски устройства!Ами тия идиоти го изкараха това момче цял Джеймс Бонд бе!
Накратко казано-за завистта и злобата почивен ден няма!Явно младият Борислав Иванов е шахматен гений и тия мизерници просто му завиждат!
Оценка
-4 +50

7.
nn
(анонимен) 19 май 2013,
НЕЛОГИЧНО: Бил мислел много бързо, което не правели и най-добрите ? Добре, и така да е, като не е той, някой друг му подсказва, ама кой е този супер-гений , че така бързо му подсказва ходовете ?
Оценка
-2 +44

8.
rikardo
(анонимен) 19 май 2013,
До коментар [#3] от Wute emigranto
Бе Вуте! Ако ти прегледат гъза няколко пъти.. ще си като бетоновоз.. 3 кубика за 10 минути..!!
Оценка
-0 +9

9.
плешив, но помъдрял
(анонимен) 19 май 2013,
Ами, ако е гений, а?
Оценка
-1 +36

10.
dedo
(анонимен) 19 май 2013,
И типично по български всички журналя си дават воля на простотията.В държава в която мълвата е по продаваема от истината започват да го маскарят без доказателства.ЗАЩИТЕТЕ ПОНЕ ВЕДНЪЖ БЪЛГАРИН ВМЕСТО ДА СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО НЕ НИ ИСКАТ НИКЪДЕ!!!!ЕТО!!! ЗА ТОВА !!!Докато не докажат каква е причината може и на чепа си да има имплантиран чип и за това да преебава гросмайсторите.
Оценка
-5 +36

11.
ПФУ
(анонимен) 19 май 2013,
Коментарите са типичната българска дебилщина. За всеки шахматист, дори и не много силен, е ясно, че това момченце е измамник, но давай да даваме компетентно мнение, като не разбираме нищо от шах. За щастие кариерата на БИ приключи.
Оценка
-20 +10

12.
Карабас
(анонимен) 19 май 2013,
Нямам си и понятие от шахмат, но от хорска злоба и завист имам. Като сте толкова отворковци, докажете че мами. Дотогава ви побеждава - това поне играта му го доказва. Но явно вие не можете да възприемете, че един младеж, ей така, може да ви бие. А ако мами, мами гениално - което пак е недостъпно за мозъчетата ви. То преди Айнщаин и Теорията на относителността не е била позната.
Оценка
-3 +30

13.
гшигги
(анонимен) 19 май 2013,
Само си приказвате , ми хванетего бе смешници , така като гледам ни е някакъв милионер , за да си купи такива технологии за който говорите !
Оценка
-4 +18

14.
.........
(анонимен) 19 май 2013,
ДА гье в майсторите. Престижен голф турнир в австралия - аматьор им води до последната дупка и ... сигурно им пусна - така или иначе като аматьор няма право на паричната награда - е може би е ползвал сателитна навигация или някаква неизвестна аборигенска технология...
Оценка
-2 +13

15.
турбото
(анонимен) 19 май 2013,
По тази логика Юсейн Болт има имплантирани мускули от извънземно!!!
Оценка
-4 +14

16.
Иван
(анонимен) 19 май 2013,
Тази статия е някъква тъпня. Ако в нея има истина, не е много. Б България няма гросмайстор на име Красимир Иванов. Поне в ранглистата на БФШ няма такъв. Има един Борислав Иванов, който отговаря на описанието в статията. С рейтинг 2196 - много далече от рейтинга на гросмайстор.
Оценка
-1 +6

17.
Войводата
(анонимен) 19 май 2013,
На калпав шахматист лещите му пречат....
Оценка
-0 +14

18.
Marinov
(анонимен) 19 май 2013,
Всеки е НЕВИНЕН до ДОКАЗВАНЕ на Противното!
ЕВАЛА на НАШЕНЕЦА и Дай БОЖЕ И Световен да Стане !
Оценка
-3 +15

19.
кнкннлн
(анонимен) 19 май 2013,
Той и Моцарт свири на 3 годинки, а композира на 5!!! Яд ги е, че е българин! А за Елин Колев чували ли сте? Дете на българи родено в Германия, свири на 5, на 12 вече е в "Карнеги хол", наричат го дете чудо на Европа в класическата музика. Неотдавна най-четеният немски вестник "Билд" определи "българчето" като една от 100-те личности на бъдещето.
Оценка
-4 +18

20.
ПФУ
(анонимен) 19 май 2013,
До коментар [#19] от кнкннлн


Той Моцарт свири от 3 и композира от 5, но не е бил музикален инвалид до 23 и изведнъж да стане гении на 24. Като БИ можем много хора да станем такива "гении", но само тъпанари като него го правят.
Оценка
-4 +8

21.
нЕма такава държава
(анонимен) 19 май 2013,
Ако продължават да изхвърлят високообразовани кадри на улицата ще станем най-известните и талантливи бандити на света!
По-тъпа държавност от нашата чалясала ,няма!
Оценка
-2 +9

22.
анонимен
(анонимен) 19 май 2013,
Ще кажт,че няма по-голям бандит от тоя младеж.
Да го проверят както трябва.Какво му е трудното.
Защо занимавате хората с глупостите на някакви недогледали работата си.
Оценка
-0 +5

23.
Философ
(анонимен) 19 май 2013,
Понеже е скромен дай да го плюем, а ако наистина е гений хулителите трябва да се разкаят публично. Защитата от външна намеса е елементарна - заглушители каквито има в някои софииските театри.
Оценка
-2 +8

24.
габи
(анонимен) 19 май 2013,
на всеки обикновен човек, му е ясно ,4е когато нари4аш някого мошенник без доказателства си клеветник. Естествено освен на шахматисти и журналисти.
Оценка
-2 +8

25.
1969
(анонимен) 19 май 2013,
Мама каза на не играя с Борето,защото ме бия на шах?!
Оценка
-2 +6

26.
Аз Съм
(анонимен) 19 май 2013,
90% от коментарите са на хора които са далеч от играта шахмат, за вас ще кажа че, това да вдигнеш класата си от пълен аматьор до "свръх човек" който да играе НЯКОЛКО ПЪТИ по сило от най - силния играч на планетата и това в рамките на СЕДМИЦА е все едно да хвърляте един зар 1000пъти от които 950пъти да имате шестица, точно такъв прогрес са изчислили специалистите.
Оценка
-0 +8

27.
Шахматист
(анонимен) 20 май 2013,
До коментар [#9] от плешив, но помъдрял

Ако беше гений досега щеше да му проличи! Той играе шахмат вече повече от 10 години, при това (до миналата година) доста посредствено! Няма как да си легнеш
АУТСАЙДЕР, а да се събудиш на ледващото утро ГЕНИЙ! И рано или късно измамата ще лъсне!
Оценка
-1 +7

28.
Хаха
(анонимен) 20 май 2013,
До коментар [#15] от турботоПич, Юсеин Болт си е Юсеин Болт, но много бързо забравихме за Бен Джонсън.
Оценка
-0 +4

29.
фен
(анонимен) 20 май 2013,
До коментар [#19] от кнкннлн

Що за нелепи сравнения. Хора толкова ли не можете да схванете за какво иде реч. Моцарт свирел на 3, а на 5 композирал. Гениалното българче Елин, също. И тук се появява някак си, момченцето Борко. Започнал да се занимава с шах на 15 (примерно) и с нищо не подсказвал, за невероятния си талант. И така цели 10 години на посредственост, до момента в който една прекрасна сутрин се събудил като гений. Започнал да играе на нивото на най-добрия "шахматист"- компютърната програма Худини, с класи по-добре от всички хора.
Шаха е игра за която ти трябват страшно много натрупвания и тази чутовна метаморфоза на Борко е невъзможна. Наясно съм, че българина има нужда да вярва в чудеса, но тук случая изобщо не е такъв. Само се надявам, когато истината излезе наяве, всички изказали се по-горе, да го направят пак.
Оценка
-1 +6

30.
Я
(анонимен) 20 май 2013,
ОПРАВЕТЕ СИ ПРОСТОТИИТЕ В ТЪПАТА СТАТИЯ ,ТИЯ РАБОТИ ГИ ГОВОРИ ГРОСМАЙСТОР КИРИЛ ГЕОРГИЕВ ВЪВ "ВСЯКА НЕДЕЛЯ". НЯМА ТАКЪВ КРАСИМИР ИВАНОВ ,ОТКЪДЕ ГО ИЗМИСЛИХТЕ?
Оценка
-0 +0


====================================================================

СУБЕКТИВНО МНЕНИЕ

Преди доста години прочетох, мисля че беше в списание, че за една страна може да се съди по отношението на обществото към шахмата. Като прочетох дискусията в BLITZ.BG за пореден път се убедих, че невежеството по нашите земи, включително и шахматното, е колосално. Отдавна стигнах до извода, че в България трябва да се създаде Национално движение за борба с опростачването.
За конкретния скандал с Борислав Иванов огромна вина носи и Българската федерация по шахмат, която се преструва на глуха и сляпа. Нейни функционери са преки свидетели на самите партии на Борислав Иванов, всички ходове, от първия до последния, са изиграни пред очите им. Съдийската комисия се ръководи от ИНЖЕНЕР Румен Ангелов, който е достътъчно силен състезател, бивш треньор на националния отбор, съдия с огромен опит. Това показва, че може да коментира случая от различни гледни точки. КАЖИ СИ, РУМЕНЕ!

Владимир Петров, шахматен съдия, един от българските журналя
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Следваща

Назад към Дебати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron