Открит Финал на ЦСКА 2013

15 юли 2013

На 13 и 14 юли се проведе за поредна година Финала на шахматен клуб ЦСКА в залата на на ул. „А.П.Чехов“. В състезанието се включиха 54 участника от които фиде майсторите Кирил Бадев и Георги Филев гросмайсторката за жени и държавна шампионка за 2011 г. Адрияна Николова, маийстора на спорта Станислав Андреев …
Условията в залата бяха комфортни , а на всеки участник бе осигурена минерална вода.
Първите 2 кръга протекоха спокойно и без изненади. Лидерите по ЕЛО отстраниха съперниците си безпроблемно. В третия кръг имаше няколко директни сблъсака в челото като партиите на 2ра и 3та маса съответно Георги Филев – Владимир Петров и Горан Кръстев- Адрияна Николова завършиха с реми. Втория ден на турнира започна със реми между временните водачи Кирил Бадев и Станислав Андреев, а всички останали партии завършиха според очакваното. С навлизането в 5ти кръг напрежението се засили като интересни бяха двубоите между Г.Филев- А. Николова (0:1) и С. Андреев – В.Петров (1/2). В предпоследния кръг силите бяха изравнени като двубоите 1ва 2ра 4та и 5та маса приключиха с реми и нищо не беше предрешено, всичко се реши в последния кръг.
В решаващия кръг всички играха ужесточено като липсата на равни резултати на първите 10 маси го доказва. Може би тук доиде и най – изненадваштия, поне за повечето присъстващи, момент когато на 1ва маса Адрияна Николова загуби от Владимир Петров , с което той стана и едноличен победитела на открития финал на ЦСКА. Интересен бе и двубоя между водачите по ЕЛО Г.Филев и К.Бадев където в остра позиция Г. Филев взе превез. Допълнителните коефициенти определиха 2ро 3то и 4то място кдето точките бяха изравнени.
В крайна сметка класирането в челото придоби следния вид:
1. Владимир Петров – 6т
2. Горан Кръстев – 5,5т
3. Георги Филев – 5.5т
4. Станислав Андреев – 5.5т
5. Кирил Бадев – 5.0 т
6. Адрияна Николова- 5.0 т.
7. Мартин Петров- 5.0т
8. Емил Шмидек – 5.0т
При ветераните първи бе Анжело Тимев а 2ри Драго Драгиев.
При момчетата до 14 1во и 2ро място заемат Мартин Петров и Емил Шмидек, които са и в призовата 8ца, което всички сметнаха за сензационно.
При момичетата до 14 първа е Елиф Мехмед.
Шахматен клуб ЦСКА изказава огромна благодарност на всички участници уважили това така важно за нас събитие .

В турнира участваха общо 54 състезатели/ 72 бяха участниците през 2012г/, което го превърна в най-посетения опен турнир на столицата за 2013 година .

Крайно класирлане : http://chess-results.com/tnr105850.aspx?art=1&lan=24&wi=821Нашите състезатели

Алекси Йовчев

Отбор мъже

гм Даворин Куляшевич,грм Петър Арнаудов, мс Алекси Йовчев, фм Георги Филев, ммРадослав Димитров.

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook