Елена Заяц

3 юли 2011

        Шампионката с отбора на ЦСКА за 2010 и бронзова медалистка от 2011 първа с 7.5 от 9!

  Първата дъска на ШК ЦСКА от наскоро завършилото отборно първенство на България за жени  Елена Заяц /2430/ убедително спечели Висшата лига за жени на Русия откъсвайки се с цяла точка преднина пред втората в класирането Байра Кованова /2361/. Трета остана ЕЛО лидерката Валентина Гунина /2487/   Крайно класиране:

                                        Елена Заяц: Жалко че рождените дни не са всеки месец…

 Елена поздравления за победата. Как премина турнира?

 Получи се удачно за мен няма съмнения. Понякога се случва, че играеш добре, а няма резултати. Понякога играеш лошо, но резултатите са налице. А тук аз играх нормално и имаше резултат. Не мога да не кажа че нямах и шанс. Аз просто действително съм доволна. Искам да благодаря и на организаторите, съдийския състав. Когато те ме поздравиха с рождения ден в началото на турнира ми пожелаха да спечеля колкото може повече партии. И аз ги послушах… Жалко че човек няма рожден всеки месец.

В последно време не играете често….

Напротив доста често! Аз играх на клубния шампионат в Олгинке, там имаше ускорен шах и блиц, в началото на юни играх в Албена на клубния шампионат на България.

Значи двата клубни шампионата са ви подготвили добре.

Няма съмнения суперподготвена съм разбира се! Шегувам се разбира се. Но основната ми дейност е треньорската работа.

Какви резултати имат учениците ви?

Две девойки до 18 и 20 години са шампионки на Беларус, показват добри резултати и на европейски и световни първенства.

Значи вие живеете и работите в Беларус?

Да в Минск. Може би други се стремят да живеят в други градове, но на мен ми харесва Минск. Все пак съм се родила в Беларус макар не и в столицата, след това се учех и дълго живях там.

Има ли подкрепа шаха в Беларус?

На световни и европейски първенства командироват, понякога и на други турнири ако има средства. Но разбира се там съвсем няма такава материална база както в Русия.

През август ви предстои да играете в Суперфинала на Русия. Ще имате ли някаква по-особена подготовка?

От първи юли аз започвам работа, ще готвя своите възпитаници и наред с това и мен самата.

Евгении Томашевски като треньор на гросмайсторската школа на Русийската шахматна федерация, отбеляза, че това му е дало сила и свежест при участието му в „Аерофлот Опен“. Заниманията с учениците помагат ли ви като шахматистка?

Навярно това зависи от човека. На мен определено ми дава допълнителен импулс към собственото развитие. Освен това винаги е добре, когато имаш постоянен доход и независиш постоянно от призовете. Освен това и подръжниците са повече- това също дава допълнителни сили!

Да се върнем към Суперфинала. Доколкото ми е известно сестри Косинцеви са се отказали от участие в него поради това че трябва да изиграят два етапа от женското Гран-При на ФИДЕ. Как считате ще може ли Алиса Галямова отново да стане шампионка и кой може да й се противопостави?

Когато аз играя в турнир никога не прогнозирам кой може да стане победител в него. Ако просто наблюдавам мога да предположа. Понякога даже познавам. Но когато участвам аз самата с това не се занимавам.
Нашите състезатели

Deimante (2)

Отбор жени

  Румяна Гочева-капитан, Анжелия Стоянович,  Любка Генова, Силвена Митева

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook