Детски шахматен турнир Херея-Дружба Опен

18 февруари 2019

Петя Караиванова е шампионка при момичетата до 12 години

Александър Николов е златен медалист при момчетата до 6 години!

 

143 деца до 12 години взеха участие в Открития турнир по ускорен шахмат Херея-Дружба.
В училище „Дружба” в столицата се проведе първият открит турнир по шахмат „Херея-Дружба опен” за деца до 12 години. Отличните условия, осигурени от спонсорите в лицето на СК „Херея“ и ЧУ „Дружба“, привлякоха почти всички млади таланти на България, както и водещи състезатели в тези възрастови групи от Сърбия, Македония и дори Франция! Броят на участвалите 143 състезатели е рекорден за първо издание на подобен турнир у нас. Това е показателно както за популярността на шахмата в столицата, така и за перфектната организация, отличните награди и репутацията на училища „Дружба” като истински приятели на шахмата.
Борбата за наградите бе оспорвана до последния ход. Контролата за игра – ускорен шахмат, придаде изключителен динамизъм и на моменти изходът от партиите се решаваше в последните мигове от отредените на състезателите 12 минути + 5 секунди на ход. Еднолично първото място и купата за победител със стопроцентов резултат от изиграните 7 кръга спечели състезателят на ШК „ЧесБомб“ /Пловдив/ Светлен Иванов, многократен шампион и медалист от първенства на страната. Второто място бе за най-добре представилия се до 10 години Владимир Кононенко от ШК „Славия“ /София/ с 6,5 точки. Трети остана младата надежда на македонския шахмат Антон Златков с 6 точки, колкото имат и следващите го в класирането Димитър Димитров /едва 9-годишен/ и Георги Седмаков. Награди получиха всички медалисти до 6, до 8, до 10 и до 12 години при момичетата и момчетата. Бяха раздадени и парични награди в размер на 1500 лева за първите 8 в генералното класиране и победителите във възрастовите групи. Награждаването се превърна в истински празник за малките шахматисти!
Всички резултати и крайното класиране можете да видите тук –http://chess-results.com/tnr408357.aspx?lan=24&art=4&flag=30
Особен колорит на турнира придаде възможността родители и гости да следят онлайн партиите на първите 6 дъски. За да разберат замислите на своите деца, те бяха подпомагани от гросмайстор Мариан Петров. Неговият професионален коментар, съобразен с емоциите на аудиторията, допринесе за атмосфера на истински шахматен празник.
Шахматен клуб ЦСКА участваше със солидна група деца като най-добре се представи Петя Караиванова, която с 5.5 точки от 7 е победителка при момичетата до 12 години. Наскоро Петя успя да се класира и за Финала на Държавното индивидуално първенство за жени така че добрите изяви за нея продължават.
Още единс златен медал при най-малките момчета до 6 години взе Александър Николов , който успя да спечели 3 точки.
При момичетата до 8 години Катрин Николова е със сребърен медал като тя също спечели 3 точки.
Момичета 10 години. Калина Гледачева е на второ място с 4 точки.
Момчета до 12 години. Сребърен медал за Андре Тулиез с 5.5 точки, който е и 6-ти в крайното класиране.
Отлична организация на турнира от страна на ШК Елит и на главния съдия на турнира Венета Петкова!

Петя Караиванова шампионка при момичетата до 12 години

Изглед от залата за игра

Александър николов победител при момчетата до 6 години

Катрин Николова – второ място момичета до 8 годиниНашите състезатели

Tsveta

Отбор жени

  Румяна Гочева-капитан, Анжелия Стоянович,  Любка Генова, Силвена Митева

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook