Правилата на шахмата

Правилата на шахмата

Мнениеот admin » Пет Ное 25, 2011 1:32 pm

Шаха се играе с 32 фигури - 16 бели и 16 черни върху шахматна дъска състояща се от 64 квадрата ( 8 реда и 8 колони). Квадрати се редуват по цвят на дъската (бял, черем бял , черен и т.н), като диагонал се образува от допира на ъглите на еднакви по цвят квадрати. Всеки от играчите разполага с 16 фигури , като от тях той има осем пешки, по два топа, два коня, два офицера и по един цар и една царица.
Фигурите се нареждат на два реда в долният край на дъската обърнат към всеки играч. Към най-близкият до играча ред се нареждат фигурите в следният ред : топ, кон, офицер , царица, цар , офицер, кон и топ. На вторият , по-горен, ред се нареждат осемте пешки.
Играта започва играчът с бели фигури, като целта на играта е единият играч да даде "мат" на царя на противника. Мат означава , че царят е заплашен от вземане с противника фигура и няма свободен ход където може да избяга на неатакувано поле.

Правилата за местене на фигурите по шахматната дъска са следните:
1. Пешка - движи се само напред.
1.1 Пешката може да се движи непосредствено едно поле напред или при първият си ход двете полета напред стига те да са свободни.
1.2 Диагонално , ако непосредтвено пред нея по диагонал е разположена фигура на противника, при което тя взема тази фигура.
1.3 При достигане на краят на дъската, стартовата позиция на противниковите фигури, пешката може да бъде заменена с топ,кон, офицер или дама като част от този ход. Играча избира каква фигура да постави, като избора не е ограничен от взетите преди това фигури.
1.4. Правила "ан пасан" . Пешка може да вземе друга пешка непосредствено до нея, ако другата пешка се е предвижила два хода и прескочила поле което е било "бито"/"защитено" от дадената пешка. В този случай новата позиция на пешката става прескоченото поле. Вземането може да се извършо само в хода непосредтвено след предвижването на пешката с два хода.
2. Топ - движи се по всички полета по вертикалата и хоризонталата на дъската, като не може да прескача фигури.
3. Кон - движи се до едно поле , което е най-близко до него , но не е на същият диагонал, хоризонтал или вертикал. Той може да прескача фигури. Движението му описва буквата Г , където долният край е началната позиция, а горният - крайната позиция .
4. Офицер - движи се по диагонала на който стои до всяко поле, което може да достигне без да прескача фигури.
5. Царица - може да се движи по всички полета по хоризонтала, вертикала или диагонала спрямо позоцията на която се намира, като не може да прескача фигури разположен по пътя и.
6. Цар
6.1. движи се по всяко съседно поле , което не е атакувано от фигура на противника т.е при местене на царя на него той не може да бъде взет.
6.2 извършване на "рокада" . Това е действие при което царя и един от топовете сменят местата си като се прескачат. Царя прескача едно поле, а топа се мести на прескочената от царя позиция. За да се извърши рокада, трябва да са изпълнени следните условия: между топа и царя не трябва да има други фигури; царят и топа не трябва да са извършвали ход досега; полето на което е царят , както и полето което трябва да прескочи и полето което трябва да заеме не трябва да е атакувано от фигура на противника.
Вземане на фигури се осъществява като се премести фигура от една поле на друго, където се намира фигура на противника. При това действие взетата фигура се отстранява. За атакувана позиция се приема поле, което може да бъде заето от фигура на противника.
Под "шах" разбираме действието , че царят е заплашен или атакуван от противникова фигура т.е. на следващият ход той ще бъде взет. В този случай, царят задължително трябва да се мести на неатакувана позиция,а в случай , че не може се обявява "мат" и край на играта. Не може да се местят фигури по такъв начин, по който да оставят царя открит ( под шах)
admin
Site Admin
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Авг 12, 2011 2:32 pm

Назад към Основите, които трябва да знаете

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта