Страница 1 от 1

Михаил Тал

МнениеПубликувано на: Чет Дек 15, 2011 4:43 pm
от Masha
Коя е най-красивата комбинация на Михаил Тал?

Re: Михаил Тал

МнениеПубликувано на: Пет Дек 16, 2011 11:31 pm
от goran
Михаил Тал е роден на 9.11.1936 г. в Рига. Може би най-великият майстор на атаката, латвийският вундеркинд се научава да играе шах на 8 години. Неговият треньор Янис Крускопс скоро оставя Тал да играе с максимално много жертви. Това е ръвият случай в историята на модерният шахмат, в който един човек успява да стане световен шампион главно благодарение на комбинационното си майсторство.
През 1956 Тал печели първият си златен медал със студентския отбор на СССР, а през следващата година става и шампион за мъже на Съветския Съюз, побеждавайки вторият и третият в класирането (Бронщайн и Керес). Скоро печели междузоналният турнир на Претендентите, турнира в Цюрих, а през 1960 побеждава с 12.5 : 8.5 Ботвиник и става световен шампион. И скоро след това започват и големите здравословни проблеми на големият шахматист. Тежко болен, той губи мача-реванш за световната титла и никога повече не успява да върне предишната си бляскава форма. Въпреки това печели редица турнири - в Блед (1961), Хастингс (63-64), Шампионатът на Литва(65), Сараево, Палма Де Майорка(66), Талин, Любляна, Нови-Сад... През 1981-82 печели 8 от общо 9 международни турнира. През 1988 г. печели в Канада първата световна титла по блиц. През 91 идва и последната му победа в турнир - в Буенос Айрес, но скоро след това здравето му отново се влошава, и през 1992г. той умира.
Името на Михаил Тал става символ на красивата игра и главоломните комбинации. В момент, когато света обръща повече внимание на ендшпилите и тактическото маневриране, латвиецът възража т.нар. `романтична школа`, характерна със стремежа към мат на всяка цена. Така той се превръща в един от най-обичаните шахматисти в историята на този спорт.

Re: Михаил Тал

МнениеПубликувано на: Пет Дек 16, 2011 11:38 pm
от goran
И директно на въпроса - много са красивите му партии, но за мен най-хубавата му комбинация е срещу Спаски, Монреал 1979г.

Re: Михаил Тал

МнениеПубликувано на: Вто Дек 20, 2011 2:10 pm
от niki_kolev
Цяло лято му гледам партиите. Чесно казано, не ми е кумир - не обичам остра игра.
Харесва ми партията с Оскар Пано от турнира на претендентите в Югославия . Много ми харесва и една партия, която Тал губи от Нежметдинов.
Партията, за която пише Горан, с жертва на h2, самият Тал не си я е харесвал, защото комбинацията е типова и Спаски е играл там много слабо.