Уважаеми шахматни палавници !
По-бдителни граждани измежду Вас ни запознаха с предприемчивата и похвална инициатива на колегата Тодоров,
който иначе е силно успешен в Мега PR-изявите около БГ шахмат - рекорд на Гинес, мач на 100 дъски, мач Изток - Запад и наспори му боже още подобни...
Но, струва ни се, че шоуто в конкретния случай не е на ползу роду и рискува да оглави рубриката "Спуканки" !
До този момент, 23.15 часа на 03.02.2013, г-н Румен Ангелов - Председател на Съдийската комисия към БФШ не е чувал за такава проява. Същата не е излизала на Дневен ред и в заседанията на СК, на която и аз съм член, пък нямам навика да отсъствам.
Да видим сега, къде са тук рекордите?
От една страна, начинанието е замислено да се проведе в рекордно кратки за такива курсове срокове - 8,5 часа. От друга, рекордно висока е и таксата - 60 лв.
Има и 3-ти рекорд - за един час в събота (4 теми за 4,5 часа !) участниците ще добавят към своите биографии и Сертификат за преподаване на шахмат в училище! Интересно, как ШК Левски се е сдобил с програмна, кадрова и институционална акредитация, които да го оторизират да провежда и сертифицира такива обучения, че да спестим и ний излишни усилия, като не се хабим повече и се присъединим към челния опит на Апостола на рекордите ! А може би тези сертификати ще са привилегия само за членове на ШК Левски ?
Така или иначе, подобна амбиция е в разрез с Правилника за прилагане за Закона за физическото възпитание и спорта -
http://mpes.government.bg/Documents/Doc ... 112012.pdfЧл. 34. Спортните занимания на учениците се провеждат под ръководството на учители и треньори, притежаващи необходимата квалификация. А необходимата квалификация е посочена в ДОИ - Държавни образователни изисквания. У нас само в НСА се издават документи за треньор, а за учител - и в още няколко ВУЗ-а.
За справка ще напомня, че курсът за ФИДЕ треньори и инструктори на Игор Глек, ( завеждащ специалност шахмат в Москва) от 6 до 9.06.2013 в Албена съдържа 15 часа, струва 300 лв, но и той не може да претендира, че предлага повече правомощия за достъп до училища и детски градини от обучението в ВУЗ (Национална спортна академия).
А за коректност ще добавя, че г-ца Венета Петкова е отговорна само за представянето на своята част от съдийската проблематика в курса. Макар да не ми е известно г-ца Венета Петкова да е подавала официално искане до СК за провеждане на подобен курс, и съм убеден, че тя, като член на СК (пък и не само), не би провела курс, без да подаде такова, което вероятно означава обявяване на проявата само въз основа на предварителни разговори с нея.
С пожелание за успех на курсистите,
гл.ас. Радислав Атанасов
сектор Шахмат в НСА
Международен съдия на ФИДЕ
Старши треньор на ФИДЕ
Председател на Комисия за въвеждане на шахмата в училище към БФШ
и член на същата към ФИДЕ