ЦСКА или "Левски", изберете сами!

ЦСКА или "Левски", изберете сами!

Мнениеот Masha » Чет Дек 15, 2011 2:45 pm

С какво шахматната школа на ЦСКА е по-добра от школата на "Левски"?
Masha

Re: ЦСКА или "Левски", изберете сами!

Мнениеот goran » Чет Дек 15, 2011 9:29 pm

Ами за мен доказателството за успешна шахматна школа е в успехите на децата. По-голямата част от талантливите шахматисти през последните години са започнали в ЦСКА, големите им успехи също са в ЦСКА - Ники Христов, Матей Петков, Деница Драгиева, Делян Дочев, Стефан Райков, Петър-Делян Шентов, Иван Николов, Кристиян и Антон Славейкови... Цяла плеяда от таланти, мога да добавя и изключително възпитани деца. За мен това се дължи на практиката да се вземат за треньори млади хора, с познания в областта на шахмата, голяма част от тях с богат турнирен опит. Те са по-близо до децата, успяват да постигнат подходящи отношения с тях и да осигурят бързо напредване. Да, шахматната им сила не е на нивото на гросмайсторите, но е достатъчна за изграждане на правилна методика на обучение - а това е в пъти по-важно. За сведение, треньор на бившият световен шампион по блиц Лениер Домингес (ЕЛО 2745, ако не греша), е човек с ЕЛО около 2100. Най-важни са контактите с децата, практическият опит и правилната методика - и резултатите на шахматистите на ЦСКА с години доказват, че в нашия клуб се работи правилно (без да обиждам колегите от `Левски`).
goran

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Дек 16, 2011 6:50 pm

Чудесен отговор на един фундаментален въпрос! Само в девет реда са засегнати много теми, които заслужават да бъдат изведени като самостоятелни и по тях да се водят дискусии.
1. Талантливите шахматисти ЗАПОЧВАТ в ЦСКА. 2. Кой е възпитал плеядата от талантливи деца - родители, учители, треньори? 3. Млади, зрели или стари треньори в шахмата? 4. Познанията на треньора в областта на шахмата. 5. Отношенията между треньора и децата. 6. Връзката между практическата сила на треньора и резултатите на децата. 7. Какво е това методика в спорта и какво е методист? 8. Комплексен анализ на факторите в треньорската работа. Колкото повече треньори вземат отношение по тези въпроси, толкова по-добри резултати ще имат техните възпитаници, а и треньорите ще станат по-компетентни, принципни, не е изключено и самокритични.
Efreitor Petrov

Мнениеот Delyan » Пон Дек 19, 2011 2:33 pm

Аз не разбрах дали Маша не попита само за конкретни неща в момента с какво едната школа е по-добра от другата, а не толкова фундаментално да търси отговор :)) И да, школата на ЦСКА е извадила всички тези деца ... но и това е време когато Левски май нямаха такава:))) Така че какво точно се сравнява? Реално е през последните 8-9 месеца да се прави сравнение кеде как се работи ... дори и критериите да са простички. А че децата минали през ЦСКА са готини ... така си е:)))
Delyan

Re: ЦСКА�ли ���Левски&����зберете сами�

Мнениеот niki_kolev » Пон Дек 19, 2011 7:16 pm

Защо�е задава�ъпрос за�СКА��евски? Някой�а не�и�а��а кръстопът,�ъде да членува�Състезател не знам,�ъде може�а се�тане�но�ълноценен професионален треньор в момента може да се�тане�амо в ЦСКА,��о�лед�ноголетна�рактика -�ного��рудно.�з не съм сигурен,�али имам�ълноценен�реньорски ноухау�въпреки�е вече май�ога�а правя горе-долу каквото�и скимне �езависимо дали�а масовост�ли за�портни�остижения�
niki_kolev

Мнениеот goran » Пон Дек 19, 2011 10:47 pm

Ами самият факт, че тази школа не е съществувала дълго време, говори много... Между другото, сравнявам точно последните 8-9 месеца и се чувствам горд, че работя в ЦСКА :D . Мисля, че стана ясно какво мисля по въпроса.)
goran

Мнениеот Пич » Вто Дек 20, 2011 12:00 am

Вие в ЦСКА�те�о добри� ученическия�ах но Левски�и минава��ъжкия�
Пич

Мнениеот niki_kolev » Вто Дек 20, 2011 11:27 am

:shock: :shock: :shock:
Пич, да нямаш халюцинации
Левски имат някаква ученическа школа, но едва ли имат даже и един шахматист мъж. Миналата година имаха две жени, но те май не са повече в Левски. Къде ти се присъниха мъже-левскари, камо ли по-добри.
niki_kolev

Мнениеот Masha » Чет Яну 05, 2012 6:13 pm

Кой шахматен клуб�ЦСКА или ��t;Левски�u���маше по�олям�юджет през 2��г?
Masha

Мнениеот niki_kolev » Чет Яну 05, 2012 9:59 pm

Без да искам да обидя някого, но ще напиша как са нещата едно към едно ."Левски" реално не е клуб, това е само един опитен организатор, който използва марката, за да провежда няколко конкретни шахматни мероприятия.
Има и един треньор на басейна "Спартак", който също се пише от "Левски", но той не праща ученици по спортни мероприятия. Нямам мнение за качеството на тренировките там. (Казано ми е, че става дума за някакъв аналог на единична училищна група на ЦСКА.)
По моите представи, за да има клуб, трябва да има екип от хора, които си взаимодействат. При това положение не може да става никаква дума за каквото и да било сравнение в какъвто и да било аспект (включително бюджети и пр.) между "Левски" и ЦСКА. Когато се сравнява някъде "клуб" Левски с клуб ЦСКА, това се прави само по рекламни съображения.
niki_kolev

Следваща

Назад към Дебати