Шах и бридж
Слово за един приличен гражданин
Аспарух Крежов бе много изобретателен и жилав в защита и в ендшпилите
ВЛАДИЛЕН ПОПОВ
Измина точно една година от този снежен януарски ден, когато загубих един голям и много скъп приятел - шахмайстор инж. Аспарух Крежов. Сред шахматистите винаги е имало остър дух на съперничество, нерядко обтегнати отношения и дори скарвания, характерни за хората на изкуството и големия спорт. Коректните шахматисти са малко, от моето поколение най-коректни бяха Атанас Коларов, Георги Трингов, Николай Минев (сега емигрант в САЩ) и Здравко Милев (Дако). Последният никога не стана професионалист, но беше много талантлив и високо ценен от Спаски като приятел. Следващите шахматни лидери, като гросмайсторите Иван Радулов, Любчо Спасов и други, също бяха много етични във взаимоотношенията си.
Връстник и приятел на Л.Спасов бе и Крежо, както близките му приятели шахматисти наричахме Аспарух. Той никога не стана много силен шахматист, защото се посвети на професията си - инженер, специалист по военно-свързочна техника. Крежо имаше много висок интелектуален и шахматен потенциал и може би тази професия не му даде възможност да го разгърне в пълна степен.
Запознах се с него през средата на 60-те госини в ЦСКА, един аматьорски шахматен отбор, в който само Бобоцов беше професионалист, на офицерска заплата. Към ЦСКА по-късно се включиха Венци Инкьов, Димитър Дончев, Тихомир Тошков, Йордан Григоров, Сашо Николов, Семко Семков и други талантливи шахматисти. Треньори бяха Александър Цветков (чичо Сашо) и Пешо Орев. Ходехме често в социалистическите страни със силен шахмат - СССР, Унгария, Полша.
С Крежо се сприятелихме моментално и винаги бяхме заедно в една стая - у нас и в чужбина. Той играеше много добре, но слабо познаваше дебютната теория. Бе много изобретателен и жилав в защита и в ендшпилите, находчив в изграждането на позицията, а когато му паднеше сгода, атакуваше мощно и стремително. По характер бе спокоен, сдържан и толерантен, поради което всички го уважаваха и ценеха. За съжаление, здравето му бе крехко и страдаше често от бъбречни кризи. Беше изключително търпелив и трудолюбив. Стана силен майстор и двукратен шампион на ЦСКА при силна конкуренция.
Като специалист бе много добър, но в службата му завиждаха и доста го потискаха. Той ги превъзхождаше по култура, трудолюбие, почтеност и всички човешки качества. Сам научи прилично английски език и бързо придоби и овладя добре да си служи с компютър. Преди десетина години се премести да живее наблизо до моя дом и станахме почти неразделни приятели, и редовно работехме съвместно. Аз му помагах за трудните английски преводи, а той ми помагаше за компютърната обработка на моите статии и шахматни рубрики в пресата.
На шахматен жаргон, както ми припомни неотдавна гм Евгени Ерменков, "приличен гражданин" означава много "свестен човек". Такъв беше Крежо.
Ето една характерна негова партия от първенството на ЦСКА през 1968 г., спечелена от него.
СИЦИЛИАНСКА ЗАЩИТА, Бели - Христо Бахчевански, черни - Аспарух Крежов.
1.Е4 Ц5, 2.КФ3 КЦ6, 3.Д4 ЦД, 4.КД4 КФ6, 5.КЦ3 Д6, 6.Ф3 Е6, 7.ОЦ4. Покойният Хр.Бахчевански беше добър теоретик и силен кореспондентен играч, но този ход не се връзва с т.нар. "английска атака", в която се играе: Ое3, Дд2 и 0-0-0, а белополият офицер остава на ф1. Но тогава този вариант още не бе разработен и тънкостите му не бяха изследвани.
Интуицията помага на Крежо добре да се ориентира и той реагира много находчиво на прибързания ход с офицера. 7... Дб6! Сега белите са практически длъжни да отстъпят с коня си на б3, защото на 8.Ое3 е силно, не 8...Дб2, а 8... Кг4! Белите грешат, като разменят коня на ц6,защото това укрепва черната пешечна структура.
8.КЦ6? БЦ, 9.ДЕ2 Е5!, 10.ОД2 ОЕ7, 11.0-0-0 ОЕ6, 12.ОБ3 0-0, 13.Г4 КЕ8, 14.Х4 ОБ3! Оформи се взаимен щурм при разностранни рокади. Но черните умело подготвят мощния контраудар в центъра д6-д5! Все пак играта е двуостра и неясна, но черните имат повече стратегически опорни точки. 15.ЦБ КЦ7, 16.ЦБ1 КЕ6, 17.ОЕ3 ДБ7, 18.ДЦ4 ТФД8, 19.Г5 ТАЦ8, 20.КЕ2 Д5!, 21.ДЦ2 ДА6, 22.КГ3 ОФ8, 23.Х5 Д4, 24.ОЦ1 Д3, 25.ДГ2 Д2!! (диаграма 1).
Диаграма 1
Неочаквана, решаваща красива жертва. Сега се вижда, че белите трябваше да вземат на 15-ия ход с пешката а, макар че и тогава черните щяха да изпреварят в атаката чрез придвижване на пешката ц. 26.ТД2 ТД2, 27.ДД2 ТД8, 28.ДГ2 ДД3, 29.ЦА1 КД4, 30.А3. Тандемът дама и кон създава опасни заплахи и следва елегантен матов завършък: 30... ДБ3, 31.КФ5 КЦ2, 32.ЦБ1 КА3, 33.ЦА1 КЦ2, 34.ЦБ1 КБ4 и черните се предават поради неизбежния мат.
Много хубава партия на Крежов, разиграна с много логика и фантазия.
Казват, че времето лекува болката от тежките загуби. Действително е така, защото сега гледам по-различно на раздялата с Крежо. Скръбта позатихна и отстъпи място на скъпите спомени за хубавите дни и мигове на едно истинско, чисто и споделено приятелство. Крежо притежаваше редица отлични качества и като интелект, и като шахматист, и като приятел. Не беше много словоохотлив и предпочиташе да слуша, а това също е много ценно. Не беше злопаметен и никога не говореше тежки думи за някого. Затова много го обикнаха и сестра ми, и синовете ми, и другите ми близки приятели.
В моя дом винаги е имало много гости и често правехме хубави тържества с добро похапване и попийване, много смях и веселие. Той неизменно присъстваше, радваше се на интересните разговори и се забавляваше от все сърце. Обичаше да си похапва, но си позволяваше само до една бира. Дълбоко обичаше книгите, много четеше: и философия, и литература; много обичаше хумора - мъдрите пословици и сентенции. При хубаво време ходехме на дълги разходки в Борисовата градина, до някой пазар или из квартала. Силно бе привързан към семейството си - жена си Нина и синовете Слави и Любо. Една арабска сентенция гласи "Шедър е този, който дава повече, отколкото може да си го позволи; скромен е този, който иска по-малко отколкото му трябва". Той беше точно такъв. Понякога очаквам да чуя по телефона приятния му тембър и искам да го запитам "Г-н полковник, аз съм кап. Попов - разрешете да доложа!". И да чуя лекия му смях и отговора: "Свободно, капитане, рапортувайте!".
Няколко скъпи мои приятели напуснаха този греховен свят. Някак си не мога да свикна с тяхното отсъствие и ми е трудно да приема, че вече ги няма. Приятно ми е обаче, че ме посещават в съня ми, идват при мен и разговаряме, като че ли нищо не се е променило. Затова, сигурно при хубавите срещи на масата, присъстват повече хора от седналите на нея. Знам, че един от невидимите гости ще бъде и Крежо, защото неговото място е запазено и в сърцето ми, и в най-светлите ми спомени.
Някой ден, ако у нас бъде изграден Дворец на шахмата, в него достойно място трябва да заеме един паметник на незнайния шахматист, символ на безбройните редови шахматисти, фенове и поклонници на великата игра, без които шахматното изкуство нямаше да може да съществува - както стадионите, театрите и концертните зали не могат без своите зрители и голямата си телевизионна аудитория.
Крежо беше един "много приличен гражданин" (1943-2004). Тези, които го познават и тачат, може да почетат паметта му на панихидата в понеделник, 24.01.2005, от 17:30 в софийския храм "Св. Седмочисленици".
http://old.duma.bg/2005/0105/220105/sport/spo-1.html