Общо събрание на БФШ

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Сря Ное 05, 2014 12:10 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Slavei Radev

Светльо,именно затова се стремим да променим нещата-стъпка по стъпка!Да ти кажа-моите познати/извън шаха/ за само добри хора-говоря за 150-200 души.Ако аз гледам през призмата на това,какви са ми познатите-то излиза ,че всички за добри! Нормално е-да почнем вече да игнорираме мошеници,крадци и лошите хора.Ако ти ми кажеш-знаеш ли-еди кой си ме излъга,окраде ме-ами нормално е аз да гне го търся тоя човек,да не искам да имам нищо общо с него.Е,аз ти казвам-еди кой си лъже,краде-ами.бойкотирай го и тии другите да го бойкотират! па да видим тогава-ще си правят ли турнирчетата,ще имат ли шанс за крадене!?Точно затова дадох примера с унгарците/както се оказа,а не с турците/.Г-Н Григоров правилно отбеляза-ами като не става-има бойкот! Е,някой ще се възползва и на твой гръб ще иде.Но пък ти ще си останал ЧОВЕК! И като иде някой на твой гръб-какво?Нека федерацията сега да отчете "успеха" например на представителя на България тази година на Европейското до 14 г. момичета.Не отидохме тая година на европейско мисля,че дъщеря ми поне щеше да е в десятка.И какво?Нищо.Като ходихме досега-някакъв интерес,някакво желание да се помогне,да се доразвие,мисля че показахме нееднократно ,че имаме сероизно отношения към шаха-нищо!Промяната никога и никъде не е почвала масово и не е ставала изведнъж и веднага-но там където е почвала-чрез Мартин Лутер,Мартин Лутер Кинг/две различни личности:)/Лех Валенса,Вацлав Хавел и прочие-се е провеждала с години.Именно и затова промяната в България започна и вече 25 години виждаме как се променят нещата-в лоша насока-заляха ни с чалга,турски сериали,наркотици,простотия,Вип Брадъри и това оказа влияние и в шаха и в спорта като цяло.Е,на мен ми омръзна да вървим надолу-радвам се,че има хора като Владо-може да не сме с еднакви мнения по всичкос него ,но е време да направим нещо-заради децата ни и заради това да си останем ХОРА,чиято съвест не е прегоряла !

https://www.facebook.com/groups/chessbg/
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Сря Ное 05, 2014 12:17 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Veselin Pantev

Нещата в политиката са преходни. Тук не става дума за работа на парче. Иска се визия за един мандат напред. Нормално е този който ще бъде кандидат за шеф на БФШ, да има сериозен опит зад гърба си в управлението на голям шахматен клуб. Да е в бизнеса поне 10 години, да не кажа повече. Да има ясна визия за реалните неща в спорта, финасирането от държавата, другите пера и т.н. Това да бъде написано и представено кристално ясно, за да бъде подкрепено на събранието и от други клубове.
Това е сериозна работа, нямаща нищо общо с подвикването на оставки по форумите. Вярвам и знам, че има такива хора в БГ шаха, като част от тях са четящи и този форум. Въпроса е дали ще се нагърбят да свършат тази черна работа. Пък кой с каквото може ще помага в зависимост от възможностите си.

Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Сря Ное 05, 2014 12:19 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Slavei Radev

Вярно е,че с подвиквания "оставка" по форумите не става промяна, но- 1-во-Владо е депозирал официална молба с искане на оставка в БФШ. и чак след това пусна тук този пост за искана подкрепа .2-ро предстои най-вероятно една среща между родителите и заинтересованите форумци,на която официално да изложим исканията ,мненията си и предбоженията си.Може те да не са най-добрите за момента,но се опитваме да променим нещата. Защото със сигурнос пък бездействието не променя абсолютно нищо.И поне моето мнение,както го написах е,че ние родителите и БФШ в личето на Комисията за Детско-юношески шах трябва да сме пратньори,а не врагове и да се опитаме да осигурим максимално шахматното развитие на децата ,нищо че може и никой да не стане Световен и Европейски шампион. Но това са нашите деца,при това умни,красиви,интелегенти/винаги съм давал за пример Матей Петков който е ходеща енциклопедия и на турнир изчита така между другото 2-3 книги:). Децата ни са пример и за съученици ,приятели и роднини,много от тях са отличници! А всичко това една нормална държава и още по нормална федерация може да използва и за социална дейност. Ред е на Владо да действа,че времето минава,идва отчетно -изборното събрание. И един приятелски съвет към него-другия път Марти да не играе с фанелка на Металика, ами да вложи малко патриотизъм - да сложи фанелка на Лили Иванова напр.

Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Чет Ное 06, 2014 10:28 am

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Пепа Драганова

Нито едно дете не заслужава да чете, че е в центъра на такива тежки, проблемни въпроси. И добре, че имат родителите си, за да не трупат ,,чернилка". За детето си, всеки родител би жертвал много, но в крайна сметка всички обичаме Родината си и искаме тук да останем. Затова е цялата тази борба, да се изчисти каквото може и е пак в името на децата. Ако нашите ,,водещи" мъже имат чест и достойнство, би трябвало сами, да се откажат, ако са причинили натрупано недоволство и ако са изгубили доверие. И точно защото никой не би постъпил по мъжки, в мен се затвърждава отдавна създаденото впечатление, че тези, които са сграбчили кокала, няма да го изпуснат с цената на абсолютно всичко. Драги родители, сами преценете дали тези хора заслужават вашето време, внимание и нерви. И точно защото добре ги познавам, в този момент усещам ехидни усмивки, четейки, колко много се стремите, към яснота и чистота в БФШ. Четящите тук сеирджии, не знам на кого помагат с мълчанието си. В никакъв случаи не и на децата, въпреки че се имат за техни треньори. Колкото и да изливаме принципна фактология, драги родители, предполагам, че сте наясно как пасивите ще останат у вас. Лично аз, отдавна се разочаровах от много мои колеги, които се наведоха за жълти стотинки и се отдръпнах, за да остана вярна на принципите и себе си. Но съм част от тази Федерация и се срамувам, че се допусна, с родителите на децата, да се обсъждат подобни теми... Не знам точно къде и кога сгрешихме, но вярвайте ми! - морал няма и затова сякаш, някакъв обрат, дори и в името на децата е безнадежден...поне за сега...
Впрочем, аз се сещам кога започнахме, да падаме надолу... И ако взех отношение, то е защото вие родители, сте много, много прави!

Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Чет Ное 06, 2014 10:37 am

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Ivan Stoynov

Драги участници във форума, в предишен пост подкрепих справедливите искания на родителите за промяна. В последните изказвания на някои от Вас прочетох не съвсем коректни мнения за "прехвалените" треньори и "прехвалените" шахматните клубове. За добро или лошо нашата система е така организирана, че в основата стоят шахматните клубове. Как се финансират и организират те ? Според мен около 80-90 % от тях са създадение благодарение на хора обичащи шаха и даващи лични пари за тяхното съществуване. Никой от Вас вероятно не се замисля като отиде на светло, топло и уютно място да изиграе неговото дете един нищо и никакъв турнир., какво струва това на клуба. Всички българи сме устроени така, че нещо ни е дадено отгоре , но ние не трябва да помагаме. Когато имаш годишен членски внос от 20 лв. и болшинството хора, които ползват клуба / нямам предвид децата / не желаят да направят дори този символичен жест на съпричастност към тези усилия за какво говорим ? Според мен тези които отделят децата си от клубовете бъркат. В клубовете се създава атмосфера, прятелства , които ще останат за години напред, независимо дали детето ще стане или не световен шампион. Преди 2 турнира, изненадващо в клуба се появи един младеж, дете от нашия шампионски отбор за юноши през 2007 г. Сега завършва университет в Хелзинки , ще поеме своя път в живота, но няма да забрави шахмата. Това мисля е нашата мисия, първо да създадем добри хора, а тези които имат талант и полагат много труд , могат да станат и шампиони.

Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Чет Ное 06, 2014 3:32 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Владимир Василев

Клубовете би трябвало да си се грижат за състезателите до точката на ДИП и ДОП. Оттам насетне, първенците (даже защо не първите 5 деца във всяка група, не само по 2) да са грижа на БФШ, като национален отбор, който представя България на международни форуми. Не бива националните състезатели да са грижа на клуба си! Няма такова нещо в никой спорт - има си клубни отбори, има си и национален отбор.
При сформирането на отбор за СИП или ЕИП, както и дори за ЕУП и СУП, за разните първенства на ЕС, всички участници би следвало да се подготвят наравно. Нека се допускат дори и още деца (с поети от родителите им разходи).
Но за тези деца (минимум поканените, а защо не и по 5, че и 10 от група), да се приложат всички добри предложения по - горе (виж напр. поста на гм Григор Григоров). Защо не и на някой открит турнир от организираните от БФШ да ги вземат и да ги накарат да се чувстват един отбор?
Нека децата се третират наравно! За да има много добри, по - добри и най - добри, трябва да има пирамида, по която те да се изкачат. Просто "закачени" насаме нависоко... няма как да стане (това всъщност поставя въпроса, какво стана една голяма надежда, която скоро имаше, ММ на 13 години, който просто изведнъж изчезна от шахмата...).
Нашата идея беше точно това - да се дава равен шанс на много деца, без тези, които не са на върха на пирамидата, да бъдат категоризирани просто като "не стават", каквото мнение изказа г-н Тошев. Всеки си има индивидуално темпо на развитие, не всички започват да играят на 5 и могат да донесат медал на 8. Нека не бъдат отписвани деца, които на 8 или 9 години започват тепърва да учат (нещо, което в момента е факт).
Както казахме по-рано, шахматът има роля при порастването и израстването на децата, нека подкрепим това! За това клубове и родители трябва да работят заедно. Но когато нещата стигнат до национален отбор, вече и БФШ да има някаква грижа, поне морална, ако не друго.
От многото деца, със сигурност ще излязат и шампионите, и бъдещите ММ и ГМ, професионалистите.
А когато има прозрачни правила, които се спазват, ще отпадне и напрежението между родителите, което дори тук се прокрадна... И малко за злободневните кибици: ако на някои са се опитвали да продават български екипи с емблемата на БФШ, на нас дори това не са ни предлагали, не са се сетили или не са счели за необходимо ... все тая, това не ни е спряло, както се вижда
Завършвам с един актуален цитат от тези дни (в дискусията има линк, който Светла е посочила към цялото интервю) на физикът Т. Теодосиев:
"Давали са ми съвети преди време да хвана пет ученика, да ги занимавам за световно ниво, на останалите да пиша шест и да не се занимавам с тях. Такива съвети никога не съм ги слушал. Винаги съм работил с огромен масив ученици, защото всеки човек има индивидуална крива на развитието. Някои по-бавно се развиват, обаче отиват по-далеч. Трябва да се даде шанс на всеки. Това е едно общество с голям коефициент на полезно действие, това което максимално използва реалностите на всеки човек. Моята мечта е точно тази – да може на всяко дете да използваме максимално възможностите. Това е интересът на държавата на първо място, интересът на работодателя - да не дойде утре работник, който да му умножи усилията по 0 или по -1."

https://www.facebook.com/groups/chessbg ... ment_reply
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Чет Ное 06, 2014 4:59 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Пепа Драганова

В школата на Тео има възпитаници, на казанлъшкия шахматен клуб, с което страшно се гордея! Дали сме начален старт, на едно успешно, ама много успешно развитие на деца, които първо заобичаха шаха и 6-7г. в шах клуба, възпитавах любознателност, последователност и борба за откриване на решения. Давала съм примери за аналог на ,,пъзела", който редим на дъската, с този, който ни посреща в живота. Чувствам се част, от това много успешно развитие на моите питомци и затова, още не съм се отказала от работата си, да уча и възпитавам, въпреки че в продължение на години, ,,Коя си ти, че да кажеш" се опитваше да ми внуши, колко не ,,ставам"... Шаха определено учи, изгражда и възпитава, стига Управлението му да е в почтени ръце. Има примери, по които да се водим, стига егото, да не доминира над разума и сърцето. За такива, като Тео, не първо печалба /ух.., че грозна дума/ с всички средства и на всяка цена, а приоритет е: Шанс на всеки, докато разкрие пълните си възможности! Колко ,,теовци" имаме в БФШ, от която зависят децата на Бг шахмат? Ето, затова са нужни и промените..!

Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Съб Ное 08, 2014 1:32 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Veselin Pantev

Аз от кога говоря за тези 5 милиона, ама никой не слуша. Голяма част от тях са пряко в джоба на ООД-то. Понеже са по други линии отпуснати на федерацията (международни събития), ООД-то не е преценило, че нещо се полага за другите належащи нужди на федерацията и така се реже наред. БФШ по другите пера получава скромни финанси в резултат, на което се реже на месо.
Така БШФ си се изживява като истинско ООД (нищо че е държавна организация), в което решава, че всичко, което заработи е в джоба, а разходите (заплати, осигуровки и т.н. в една фирма като аналог ) леко ги пропуска или са с размера на социална пенсия.
Г-н Тошев( Имам сериозни съмнения кой стои зад този пост, вероятно е същият човек така храбро бранил бързо залязлата звезда от юго-западна България), впечатлен съм от вашите дълги и изчерпателни постове. За мен това са постове на шахматист при това с високо звание в шаха, добре познаващ нещата от кухнята. Бих се съгласил с голяма част от казаното от вас, но има и доста, по което да се поспори . Вярно е, че поколението е слабо ( за мен няма обяснение защо е така - турнири , информация , компютри и т.н са в изобилие в сравнение с това преди 20г да кажем) и голяма част са туристи с малки изключения, но ако така се продължава ще копаем още макар и стигнали отдавна дъното. Нужна е промяна такава, че след няколко години да постигаме ръст като на държави от нашата кошница (Турция), които сега демонстрират.
Нужна е градивна промяна!

Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Съб Ное 08, 2014 1:42 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Slavei Radev

Отново се замислих зад "анонимния въпрос"- който всъщност е наистина интересен. И размишлявах така-това ли е единствения начин едно дете да се превърне в супергросмайстор-да се вземе и отдели от семейството си,да се прати по лагери, да се лиши от образование само с една единествена цел-силен гросмайстор? Може би индеректния въпрос е-кой е готов да го направи -да го напише-ще го потърсим. Но се замислих по дълбоко-наистина ли само това е единствения начин? И направих аналогия с художествената гимнастика-преди години Нешка Робева бе на пиедестал-тя бе пример не само на социализма ,но и на други треньори ,клубове,федерации-как се работи с супержелязна дисциплина. И само така може да се стане шампион. По онова време единствено тя даваше интервюта,а златните момичета най -много стояха до нея и плахо се усмихваха. Но след промените много от златните момичета казаха - ние сме душевно трамвирани. Имаше интервю с Лили Игнатова,в която тя каза-като се обадих на Диляна ,която тотално заряза гимнастиката-тя ми каза-още сънувам кошмари,а ти? Илияна Раева /или някой друг беше/-заяви-да,станахме шампиони,но сме осакатени ,но сега ние искаме да покажем,че може и по друг начин,не с тормоз,отделяне и т.н. И момичетата отново станаха шамзпиони-само преди няколко месеца станаха европейски или световни шампионки/не следя изкъсо тоя спорт,но станаха някакви такива/. Имам лични приятелки-бивши гимнастички,стигнали до Нешка Робева-разговарял съм с тях-потреперват ,втрисва ги някой път като си спомнят... Но другите показаха,че има и друг начин-не само стила и методите на Нешка. Та-наистина ли това е единствения начин-не сравнявам тои начин с някакъв тероризъм?

Да, и за Гари Каспаров съм чел ,че в много интервюта той казва,че успеха дължи на майка си,която и била неотлъчно с него.В тениса-не само Г.Димитров, но и навсякъде Цвети Пиронкова е с баща си.,сестри Малееви-с майка си. Затова на мен лично ще ми е интересно да прочета за Каруана,или Понамарьов или другите как са се изградили? За съжаление обаче няма много информация за тях на български език.

И още нещо-от анонимното интервю-"А те като пробват да пообиколят петнайсетина фирми, община и т.н., за да просят не за своите, а за чужди деца, тогава ще разберат за какво иде реч." Добре де-федерацията по гимнастика за свои деца ли го прави, или за чужди? Федерацията по футбол-за свои деца ли намира пари или за чужди,федерацията по волейбол/с спонсор Булстрад/ за кой го прави? Едва ли шефа на волейбола е отишъл при първата фирма и тя веднага е казала-ее,ми как бе,веднага ще се отзовем..И пак пример "с любимите турци" Федерацията им е основана 1991 г.-сега според информацията -имат бюджет 10 милиона евро на година!!! Имат и 50 000 треньора назначени на щат,ползат и много чужди специалисти. Това го четох май в "Шах в училище"или някъде другаде. И автора на статията зададе въпроса-а ние в България колко треньора на щат имаме? Нито един!

Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Съб Ное 08, 2014 1:47 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Пепа Драганова

Споделям с вас моята гледна точка:
Шаха е спорт, в който натоварването, трябва да се дозира, предвид крехката и в повечето случаи ранна детска възраст. Имам предвид това, че в стремежа си, много бързо да стигнем върховете, товарим децата и не мислим, че все пак са деца и всичко в развитието им, трябва да върви ръка за ръка. Те се изграждат, като характери и личности сега, и нищо не трябва, да става за сметка на нещо друго - образоване, възпитание, опознаване на света във всичките му аспекти. Точно защото сме шахматисти и мислим, и анализираме повече в постъпките си, не трябва да прекаляваме, в стремежа си да гоним точки. Мога ли да уважавам един Световен шампион, ако той е оставил баща си, да си отиде от този свят, като клошар..? Мога ли да харесам гросмайстор, ако той доста е изостанал от ценностите..? Ако щете, елементарно възпитание е, да уважаваш тези около себе си, дори и да нямат, твоите постижения в шаха - да останеш Човек! Ужасявам се пред вида на едно детско лице, което не се смее и очи, които не греят... В годините, отдадени на шаха съм осъзнала колко по-важни неща има в живота, пред една титла, заради която си изостанал от всичко друго не по-малко важно. Родителите насочват децата си към един прекрасен спорт, но после често се случва да ,,жертват" неща, които остават с нас и ни определят, като личности до края на дните ни. Такива са моите наблюдения и примери не малко... Шаха дава много, но и взема много... Тези, които дойдоха и останаха в клуба в продължение на 7-8г., днес са студенти или вече завършили. Момчетата станаха мъже! Реализираха се, като юристи, инженери, икономисти.Търсят се и днес, запазили приятелството си от времето, когато тренираха при мен. Не забравят и мен. Никой не стана шампион, но са моите Шампиони в живота, изградили здрава ценностна система! Колко права съм била, като не съм гонила точките на всяка цена не знам. Но съм горда, с резултатите от работата си, в дългосрочен, дори пожизнен план. Затова се вбесявам, като видя надуто хлапе, което не поздравява и се чувства високо над останалите, защото е шампион - толкова високо, че дори не играе с тях /а е дете.../ Кой е виновен за такова поведение и колко нормално е такова поведение..? Въпросът никога не трябва да се гледа едностранчиво. Това са вашите деца, драги родители и най-важните решения за тях, вземате вие. Изборът си е ваш и затова, каквото и да решите, от погледа на вашата камбанария ще ви оправдае, защото мислите най-доброто за тях. Аз само споделих своята философия, бидейки и днес в шаха, както и впечатления, от реални случки. Надявам се, да съм ,,докоснала" нещо, с което да обогатя още малко впечатленията ви, от тази наистина велика игра шахмат.
С други думи: Нека децата изучават тънкостите и да гонят върховете, но не забравяйте, че са деца и не им отнемайте нищо от детството!

Определено жертви има и няма как да няма, ако има високи цели. Но тези жертви не бива да стават, за сметка на ценностната система, която градим в децата. За тези жертви говорех в моя коментар...

Efreitor Petrov

ПредишнаСледваща

Назад към Дебати