Общо събрание на БФШ

Общо събрание на БФШ

Мнениеот Masha » Сря Окт 03, 2012 3:48 pm

Общото събрание на БФШахмат ще се проведе на 27 октомври 2012 г. (събота) в Банкя.
Masha
 
Мнения: 412
Регистриран на: Чет Дек 15, 2011 2:37 pm

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Doctor Galevski » Сря Окт 24, 2012 2:37 pm

ЦСКА ще има ли делегат на общото събрание на федерацията и той ще постави ли някакви въпроси, свързани със състоянието на този спорт в клуба?
Doctor Galevski
 
Мнения: 85
Регистриран на: Чет Дек 22, 2011 6:32 pm

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Съб Окт 26, 2013 4:39 pm

Редовно годишно отчетно Общо събрание на Българска федерация по шахмат

Българска федерация по шахмат (БФ Шахмат) уведомява председателите на шахматните клубове, членове на БФ Шахмат, че съгласно решение на Управителния съвет на БФ Шахмат от свое заседание на 21.10.2013 г. свиква редовно годишно отчетно Общо събрание на БФ Шахмат на 7 декември 2013 година (събота) от 16:00 часа в зала София на хотел Банкя Палас, гр. Банкя при следния дневен ред:

1.Доклад за дейността на Българската федерация по шахмат за периода след последното Общо събрание.

Българска федерация по шахмат поема разходите (пътни и настаняване) на 1 представител от клуб.

Срок за заявки за настаняване: 29.11.2013 г.!

Необходими документи за участието на шахматните клубове в работата на Общото събрание на БФ Шахмат:

1.Актуално състояние на клуба (подписано и подпечатано с вярно с оригинала).
2.Пълномощно от Управителния съвет на клуба за участие в Общото събрание.

Забележка: Актуалното състояние на клуба е необходимо да бъде издадено от съда по седалище, тъй като следва да бъде внесено по партидата на БФ Шахмат в Софийски градски съд!

Списък на клубовете

Всички спортни клубове по шахмат следва да са заплатили годишния си членски внос за 2013 г.!

http://www.chessbg.com/news/open/id/731
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Чет Юли 17, 2014 10:52 am

Редовно годишно отчетно - изборно Общо събрание на Българска федерация по шахмат

10.07.2014

Българска федерация по шахмат (БФ Шахмат) уведомява председателите на шахматните клубове, членове на БФ Шахмат, че съгласно решение на Управителния съвет на БФ Шахмат от свое заседание на 06.07.2014 г. свиква редовно годишно отчетно - изборно Общо събрание на БФ Шахмат на 13 декември 2014 година (събота) от 16:00 часа в зала София на хотел Банкя Палас, гр. Банкя при следния дневен ред:
1.Доклад за дейността на Българската федерация по шахмат за периода след последното Общо събрание.
2.Избор на нови ръководни органи на Българската федерация по шахмат.
3.Разни.

http://www.chessbg.com/news/open/id/731
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Юли 25, 2014 12:24 pm

Ради Данов
23 юли в 10:34

Дойде време Републиканските шампиони и Вицешампиони да си плащат пътя до страната, в която се провежда Европейското първенство по шахмат, за да представят България пред Европа. Държавата до такава степен е изпаднала финансово, че изнудва състезателите сами да си плащат пътя до там. Възможно ли е да си плащаш, за да представяш държавата, в която живееш при условие, че си шампион на същата тази държава? Вече се чудя дали да представлявам отново България пред Европа и пред целия свят. Уникален случай в историята на българския шахмат..Просто нямам думи.. Ради Данов-Републикански шампион по ускорен шах и блиц и Вицешампион по класически шах..

Mitko Daskalov Миналата година беше пак същото, кофти работа.

Kiril Georgiev За жалост този проблем не е отскоро.В началото на 90 те години БФ Шахмат взе решение всички шампиони, вицешампиони и техните треньори да набавят сами средствата за участие на световни и европейски първенства.

Veselin Pantev Очевидно е, че БФШ от години носи облаги на шепа хора. Ако се проследи реката от пари, която тече от министерството на спорта към федерация за последните няколко години ще се разбере,че проблема не е финансов. То не бяха европейски първенства, мач за с...

Edmond Dantes Федерацията не е виновна, виновни са клубовете и представителите им които ги избират. Не е луд този дето яде баницата, а този дето му я дава.

https://www.facebook.com/groups/chessbg/
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Юли 28, 2014 8:41 am

Veselin Pantev Очевидно е, че БФШ от години носи облаги на шепа хора. Ако се проследи реката от пари, която тече от министерството на спорта към федерация за последните няколко години ще се разбере,че проблема не е финансов. То не бяха европейски първенства, мач за световна титла и т.н. Пари бол. Усвоени пари основно за лични облаги, а шампионите да се спасяват. Нищо чудно. Каквато ни е държавата , такава ни е и федерацията. И в двата случая се събират някаква клика, която оглозгва каквото има за сметка на всички останали.

Edmond Dantes Федерацията не е виновна,виновни са клубовете и представителите им които ги избират.Не е луд този дето яде баницата ,а този дето му я дава

Radislav Yordanov Atanasov Само дето аз пак не разбирам, ако клубовете не са федерацията, а са извън нея, или са мислими извън нея, то тогава какво наричаме Федерация ? Моля, който мисли, че разбира, да ми обясни и на мен, че всеки път се бъркам !

Чавдар Андреев Че то почти винаги си е било така :)И таксите всеки си ги плащаше:)

Veselin Pantev Значи някой вади примерно 1000лв за пътни, за да представи БГ като неин шампион? Къде е логиката?

Чавдар Андреев Ама там яде и спи без пари

Чавдар Андреев Пак е на кяр

Veselin Pantev Този "кяр" убива спорта. От федерацията очаквам поне на децата да помогне.

Тошо Темата Вие оставете пътните, ами тренерските, според мен, тр да се финансират и личните тренери, аз съм бил свидетел на десетки деца, които отиват без тренера си, поради липса на финансови средства и това се отразява пряко на спортния резултат, докато китайците и японците ходят с цял щаб и после защо нашите шампиони завършват 50-ти на подобни форуми..........

Чавдар Андреев А някой на който федерацията е платила пътя от 1999 г.,насам да се обади

Чавдар Андреев Пък като завършиш 50-ти не е трагедия.Целта на спорта е да се изпитва удоволствие от играта:) А парите-колкото...толкоз .

Тошо Темата Ами не съм чувал, само съм виждал как родители се чудят откъде да намерят финансиране, иначе според мен, тоя Кубертен не е як- аз не съм фен на идеята да оскубеш родителите си, да идеш и да те бият като маче у дирек

Чавдар Андреев В спорта винаги родителите са оскубани :)А ние сме с най-малките заплати в Европа и е нормално да не сме първи в спорта.

Тошо Темата това са оправдания, 94-та какви заплати, Кубрат какви заплати, Григор какви заплати, Топалов?

Georgi Hristov В Кипър също не поемат пътните на младежките шампиони. За Батуми умуваха варианти с по 2- 3 прекачвания, само и само да могат да си го позволят (а някои и няма да ходят). Федерацията поема само половината от таксата за участие- 60 евро. Тъкмо си мислех да попитам тук как са нещата с БФШ, за сравнение

Veselin Pantev Да се сравняваме с Кипър е не сериозно. Тъкмо идвам от Гърция и говорих с тяхният шампион до 16г. И там федерацията не полага грижи за своите шампиони.
Не сме богата държава, но пък за сметка на това е място, което е раждало световни шампиони. Така, че нашите очаквания са големи, поне към децата, които са шампиони.

Ventsislav Nikolov Дали ако имаме по-големи успехи, ще има някаква промяна? Някой знае ли как стоят нещата примерно при великите сили в шахмата? И дали успехите следват парите или парите следват успехите?

Veselin Pantev И как да дойдат като няма грижи? В Русия при медали има сериозни бонуси. Тук има снимки за спомен. Като цяло спорта промени финансирането. Има шахматисти, които са финансирани и от общините. Такъв пример има в Пловдив.

Gergana Peycheva И не само в Пловдив !!!По принцип общините извън София помагат!

https://www.facebook.com/groups/chessbg/
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Нед Ное 02, 2014 5:22 pm

СПАСЕНИЕ ИМА И ЗА ШАХМАТИСТИТЕ

В момента в групата във facebook Български шахмат се води оживена дискусия за състоянието и перспективите на този спорт у нас. Тя започна с коментари на събития по време на европейското първенство за деца, юноши и девойки в Батуми. Постепенно обаче прерасна към теми от по-широк характер.
В нея участват едни от най-добрите ни шахматисти, треньори, съдии, преподаватели, родители.
Съвсем естествено, родителите са загрижени за бъдещето на своите деца. Не само спортното. Някои шахматни функционери, формирали в продължение на десетилетия чувство на недосегаемост, са убедени, че са над нещата, включително и финансовите, и не са длъжни дори да водят разговор с шахматната рая.
Прави им чест, че опитни и силни шахматисти като Любка Генова, Милена Стефанова, Веселин Пантев, Радислав Атанасов, се включват в дискусията, понякога с коренно противоположни мнения. Нали в спора се ражда истината.
Сред интересните констатации е тази, че няма желаещи за горещия стол на ръководители в шахмата, че се искат оставки без алтернатива, че няма конкретни предложения. А конгресът (общо събрание) на БФШ, наближава. Той е насрочен за 13 декември 2014 г. в Банкя.
Без да имам претенции, че съм последна инстанция в българския шах, ще си позволя да споделя своето мнение, на базата на собствения си опит.
Във всяка ситуация може да се вземе решение за промяна. Друг е въпросът, дали промяната ще бъде в положителна посока или ще има негативни последици, въпреки декларираните добри намерения.
Голямата грешка е, че всичко се свързва с едно лице, с илюзиите, че неговата смяна с ново ще промени нещата. Не се прави анализ на цялостното състояние.
Всички председатели на БФШ през последните десетилетия Камен Тошков, д-р Михаил Илиев, Васил Божков, Стефан Сергиев, Силвио Данаилов, бяха избирани с огромно мнозинство, посрещани с еуфория. После някои от тях си тръгваха дори без да си вземем довиждане. Сега се повтаря старата грешка, клубове и обикновени шахматисти да бъдат поставени в цайтнот и пред свършен факт и в последния момент да правят „избор“ без да има алтернатива.
Единственият шанс за положителна промяна е, да се коментират открито, обективно и задълбочено качествата на бъдещите ръководители в българския шахмат. Това включва председател, изпълнителен директор, управителен съвет, състав на всички комисии. Когато се обяви „листа“ с кандидати за председател, те трябва да обявят проектосъстав на бъдещия управителен съвет, както и на всички комисии. Това е голяма по обем работа, но от тези комисии зависят много неща, понякога повече от работата на управителния съвет.
Колкото и да звучи неприятно за нас шахматистите, българският шахмат имаше успехи когато се ръководеше от хора, специалисти в други области – волейбол, борба, бокс, хокей на лед, синхронно плуване, колоездене, фехтовка. Кризата настъпи след разпадането на обединените спортни клубове ЦСКА, „Левски“, „Славия“, „Академик“, „Локомотив“ (Сф). Тогава съдбата на давещите се остана в ръцете на самите давещи се. И те тръгнаха към дъното.
Конкретни личности, които могат да спасят българския шах, могат да се намерят когато се проведе среща със специалисти, които познават този спорт и имат опит в неговото управление. Това са бившият председател на федерацията Камен Тошков, ректорът на НСА доц. д-р Пенчо Гешев, състезатели, които помнят добрите години на българския шах – Маргарита Войска, Ружка Генова, Иван Стойнов, доста от по-опитните шахматни съдии. Тази среща би била интересна и полезна и за по-младите функционери, които залагат изключително на ентусиазъм. Така че, път за спасение има. Колкото и да преобладава негативното отношение към парламента и въобще към политиците, и там има хора, на които би могло да се разчита. Само, че ние трябва да спечелим тяхното доверие и те да се убедят, че има смисъл да отделят сили и време за шах.
Всички тези свои разсъждения можех да ги споделя и в някои от групите с шахматна насоченост. Но прецених, че професионалната ми деформация, граничеща с графомания, може да не се хареса на някои колеги шахматисти. Затова си позволях да пиша тук. На тези, които са стигнали до последните редове, им благодаря, а на другите пожелавам успехи в шахмата и не само в него.

Владимир ПЕТРОВ
e-mail: chessvipbg@gmail.com
e-mail: chessmonitor@abv.bg
www.monitor.bg

https://www.facebook.com/groups/630807900301254/
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Сря Ное 05, 2014 12:01 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Радо Тошев

Г-н Шивачев критерият е само един - шахматните му партии, българските треньори биха могли без проблем да установят наличието на потенциал или липсата.Проблемът е че родителите рядко се съгласяват с подобни оценки, те винаги са убедени, че децата им играят класен гросмайсторски шахмат. Що се отнася до правилното развитие, водеща е ролята на клуба - Цска например имат отлични постижения и по всеобща оценка са клуб номер едно в момента. Вторият фактор е работата с общините, пловдивските и търновските шахматни клубове правят най-качествените турнири за деца благодарение на ефективното си взаимодействие с общинските органи. Дори след няколко дни предстои точно такъв в Пловдив купа Тримонциум. Това за мен е единственият правилен модел. БФШ е с орязан бюджет от държавата - 50 %, да се чака от една такава организация някакви чудеса - няма как да стане. Местните шахматни дейци сами трябва да търсят начини и схеми за оцеляване, например г-жа Драганова която е яростна опозиционерка изобщо не стои с кръстени ръце ами активно си търси подкрепа от частни източници, преди няколко месеца си набави комплект от 50 нови шахматни пособия. Друг механизъм за развитие на шаха е разбира се проектите - европроекти, ако не се лъжа ръководителят на шахматен клуб Цска обяви че ще участват в такъв, а и те имат опити от предишни проекти със софийска община. Нагледал съм се на хиляди безумни европроекти - в някакви забутани села правят музеи на пъстървата, в Шумен са хвърлили 100 000 евро пари за ....реклама чрез балони и още и още , питам се защо шаха да не може да прави европроекти и да да развие детския си шах чрез тази финансова линия ? Друг момент е онлайн революцията - децата днес не могат да натрупат шах рейт защото не участват на чак толкова много турнири, по моему реалната им рейт би бил по висок ако можеха редовно да посещават турнири, какво пречи да се изгради онлайн платформа за турнири и онлайн рейтинг, каквито идеи имаше в програмите на Илюмжинов и Каспаров в битката им за фиде ? Онлайн шаха е бъдещето, тук кооперацията е между ай ти специалисти и родители, ако чакате БФШ да ви свърши работата.....няма как. Самоинициатива, части ресурси, евроресурси, онлайн, общини - за мен това са ключовите думи. БФШ е с орязан бюджет и възможности за въздействие, родителите не го осъзнават, по тъжното е че за тях анцузите и билетите са бъдещето. Уви с подобно логика и в следващото десетилетие няма да имаме гросмайстор под
16 години.

https://www.facebook.com/groups/chessbg/
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Сря Ное 05, 2014 12:05 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Пепа Драганова

Обръщам се към всички родители: Аз нямам особени постижения, като състезател, но смятам, че в качеството си на треньор, съм полезен човек, най - малкото защото съм педагог. Приоритетите ми започват, от създаване и изграждане на ценности и после, у когото има нещо свише, той да стане и шампион. ,,Създадох" Цветан Стоянов, с когото работих в продължение на близо 10м., когато той дойде при мен 5г. и колкото това да не се признава, този факт няма как, да се промени. Днес това дете не познава първия си учител, а за всички е ясно колко важен е той... Думата ми е за това, как се ,,възпитават" от някои днешните ни успешни деца. И ако не се ,,изкривява" самото дете, хич нямаше да ми пука. Казвам това на всички вас, защото не се познаваме, но видяхте, че с името си застанах и изразих честно мнението си. Целта ми, пишейки този коментар е, да сте наясно, че имате два пътя според мен: 1.Понеже нямате право на глас, за да обърнете закостенялостта в БФШ, в полза на собствените си деца и да ,ликвидирате ,,циреите", които ще ги има и след събранието, благодарение на ,,мъртвите" души - клубове, които ще ,,възкръснат", все пак ви остава възможност по всяка вероятност, да сезирате съответни органи, ако спрямо детето ви, според вас е извършено неправомерно действие. 2. Докато е време, имате избор, дали да продължите при до сегашните условия и да се примирите с такова, каквото е или просто да не участвате, ако вие не сте там.
Събранието ще се проведе и лично аз ще застана очи в очи с всички, присъстващи там, за да задам въпроси, преди да решат къде и за какво, да отиде вота им. Но чудеса не стават и най - вероятно същите, ще бъдат преизбрани, защото много мои ,,колеги" бяха ,,купени", за да мълчат, когато дойде време, като им дадоха наряди да бъдат съдии навсякъде. Да, за съжаление, понякога съвестта на някои струва много малко и тя може, да бъде ,,купена"... Трябва да сте наясно с всичко това. Не че няма хора, които милеят истински, за справедливост,принципи и правила, но сме малко... Съвестта в БФШ е малко! - заявявам го от разстояние на всичките близо 50г., които съм в Бг шах. Написах всичко това, защото не се познаваме или малко се познаваме. Няма примирение, нито ярост, но има безкрайно безразличие, към наистина ,,мъртвите" души за вас и вашите деца в БФШ. Трябва да сте наясно, за да не очаквате почти нищо. Изборът.какво да направите от тук нататък, за вашето дете си е само ваш. Не чакайте пари, където няма Отношение и просто сами си потърсете спонсори.! Май за сега, това е единственият път... Всички останали приказки, за кой е по-по-най в БФШ са бля...бля...

https://www.facebook.com/groups/chessbg/
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Общо събрание на БФШ

Мнениеот Efreitor Petrov » Сря Ное 05, 2014 12:07 pm

БЪЛГАРСКИ ШАХМАТ

Grigor Grigorov

Здравейте! Аз също бих искал да взема участие в тази полезна и същевременно изключително актуална дискусия. Проблемите, които господин Василев поставя на дневен ред, не са от вчера - те съпътстват шахматната кариера на няколко поколения български шахматисти ( в това число включвам и себе си ). Както тогава, така и сега шахматното израстване на децата пада върху плещите на техните родители. Именно върху усилията на тези "ентусиасти", решили да инвестират в бъдещето на своите деца, се крепи шахматният живот в България. Това им дава правото най - малко да участват във вземането на решения, касаещи шахматното развитие на децата им. В този ред на мисли е нормално да могат да участват в избора на водачи за ЕП и СП, както и да имат пълна прозрачност относно дейността на комисията по детско-юношески шахмат към БФШ. Всяко предприятие е принудено да действа под пресата на тези, които го снабдяват с ресурси. Ако приемем за истина твърденията, че БФШ не разполага със средства да финансира своя стратегически ресурс ( децата ), то това я поставя в още по-голяма зависимост от техните родители. Ако родителите на деца като Габриела Антова, Виктория Радева, Мартин Василев и т.н решат да бойкотират и без това безмислените републикански първенства, съществуването на административния апарат на БФШ се обезмисля. Дошло е време акционерите да осъзнаят своята сила . В заключение искам да отправя един призив към гросмайсторите и международните майстори. Нека всички отделяме един час месечно за безплатни консултации с български деца. За целта можем да използваме скайп, като е необходимо единствено децата да бъдат разпределени така, че всеки да поеме едно дете, с което да поддържа месечен контакт. Нашите таланти заслужават това!

https://www.facebook.com/groups/chessbg/
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Следваща

Назад към Дебати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron