Lyubomir Sirkov Забравил съм вече какво точно е казал Сашо Николов по Тв7, но ако е казал нещо в смисъл, че "зад Боби стои Данаилов", то това вероятно означава, че той лично е имал предвид някои други случаи с играчи, зад които е стоял Данаилов, и за които също в шахматните среди имаше известни подозрения, че мамят. Част от тези играчи вече не са състезатели.
преди 18 часа · Харесвам
Nikolay Nikolov Г-н Сирков, той отстоява позиция на 700 ГМ, ясно си пролича че няма собствено мнение. Той цитираше постоянно някой друг... Що се отнася до мен, единственото което ме притеснява е фактът, че се взима решение за наказание на основа на твърдения без доказателства, тоест клевети.
преди 18 часа · Харесвам
Васил Иванов Мога да ви дам линк към предаването, за да се убедите моментално.
преди 18 часа · Харесвам
Nikolay Nikolov Това е недопустимо в съвременния правен свят!
преди 18 часа · Харесвам
Васил Иванов Шахмата е отделна вселена, неподвластна на правната гравитация
преди 18 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Ама г-н Николов, разберете, че "позицията на 700 ГМ" не е за пренебрегване, особено когато отсреща стои позиция като вашата лична! Това ако не можете да го разберете, не знам за какъв "правен свят" ми говорите...
Ами дори и в правния свят съдът може по даден казус да поиска да изслуша експерти - и кого трябва, според вас, съдът да изслуша? Някой начинаещ шахматист - или някой гросмайстор?
преди 18 часа · Харесвам
Васил Иванов Ето ви линка с думите на Сашо Николов - от 3 мин 55 сек до 4 мин и 25 сек развива конспиративни теории как само една "точка" имала ресурсите и възможностите да "подкрепя Боби" . Разбира се неспоменава името на Данаилов, но намека е повече от ясен. А вие ни питате защо трябва да вярваме на теории на конспирациите ? http://tv7.bg/.../-%D0%94%D0%B6%D0%B5%D ... BC%D1%81...
"Джеймс Бонд" в шахмата
Скандалният шахматист – Борислав Иванов, за когото преди време ви разказахме вле...Вижте повече
преди 18 часа · Харесвам
Васил Иванов Трудно ли е поне веднъж да приемем, че няма сложни и тайни обяснения, а съвсем елементарни - Боби е талантлив и силен шахматист, това определя качествените му партии.
преди 18 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Ами ето отново и тук си проличава разликата в мисленето. Ако Сашо Николов говори, че само една "точка" имала ресурсите и възможностите да "подкрепя Боби", то за мен това означава, че според Сашо Николов шахматистите МАСОВО са убедени, че Борислав Иванов мами - и единственото, което все още спира съответните органи да накажат този състезател е само наличието на подкрепа от една определена "точка"... Това казва Сашо Николов, и аз съм склонен да му вярвам: вероятно наистина шахматистите, или поне тези, които Сашо Николов смята за шахматисти и за свои колеги, са убедени, че Боби мами.
Т.е. никой не е убеден, че "Боби е талантлив и силен шахматист". Ако искате някак да промените това масово убеждение у водещите шахматисти, наистина се постарайте да намерите някакъв начин да ги убедите. (И съдебният начин, уверявам ви, не е най-добрият. Съдът у нас по всеобщи впечатления е силно подкупен, и затова и решенията му обикновено не убеждават много хора.)
преди 18 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Относно партията с гм К. Георгиев: виждам, че никой досега като че ли не е оспорил това, което се съобщаваше, а именно, че Борислав Иванов е играел тази партия в едно постоянно темпо (както казва Сашо Николов "6 секунди - ход, 6 секунди - ход, 6 секунди - ход"). За всеки шахматист с реален турнирен опит е пределно ясно, че това, ако е факт, е аргумент по-скоро в полза на "машинност", отколкото на "талант". Но като виждам как разсъждават тук господата Васил Иванов и Николай Николов, наистина не мога прогнозирам каква ли нова "теория" ще измислят те по този повод....
преди 18 часа · Променено · Харесвам
Nikolay Nikolov Ама не ми смесвайте моите разсъждения с тези на Иванов. Аз съм от тези, които смятат че измама има, но трябва качествена реакция за да се предотврати подобно нещо в бъдеще. А това не става с "масово убеждение" на шахматисти.
преди 18 часа · Вече не харесвам · 1
Lyubomir Sirkov Вие смятате, че не става с "масово убеждение" на шахматисти - а аз пък смятам, че не може да се разчита на някакви технически средства. (Защото на всяко техническо средство може да му се намери "цаката" с някое още по-техническо...)
И затова в случая е много по-реалистично да се реагира по най-естествения начин: първо реагират тези, които имат опит, и които се ползват с доверие и авторитет пред останалите шахматисти. Това и направиха - и Сашо Николов, и Петър Дренчев, и много други. На вас това не ви харесва, и използвате случая да търсите в тях най-различни кусури.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Демек понеже не съществувало нещо като "обективни средства" ще трябва да се задоволим със субективните усещания на гросовете Квото каже Георгиев и Сашо Николов тва е . Позволете да не съм във възторг от тая перспектива. Сделката обективни факти да заменим със субективни мнения е като размяната на кон за кокошка, или ако предпочитате на шахматен език - топ за фриц- качество, кофти сделка.
преди 17 часа · Променено · Харесвам
Васил Иванов Що се отнася до прословутата партия между Георгиев и Боби от Кюстендил понеже виждам, че сте привърженик на тезата, че само хора с ело могат да дават компетентни мнения ще ви предоставя този клип . http://www.youtube.com/watch?v=7OLzbPytRKY Анализът на партията е направен от международен майстор Андрю Мартин, авторитен шахматист, работещ от години за чесбейс и чест гост-коментатор на елитни турнири, последно беше поканен за анализатор на супертурнира в Лондон, спечелен от Накамура. Накратко неговият извод за партията на Боби и Георгиев, е че няма никакви основания да се мисли, че е налице измама, Боби е играл напълно човешки ходове и е победил заради слабата съпротива на опонента си. Това е заключението на "ело-експерта".
Cheating Scandals
B.Ivanov-K Georgiev Bulgaria 2013 A curious case.
преди 17 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, виждам, че отново избягвате от отговор на съвсем конкретен въпрос: какво според вас показва факта, че даден състезател играе ходовете си с постоянно темпо: "6 секунди - ход, 6 секунди - ход, 6 секунди - ход" - изглежда според вас това е белег за "талант"?
Е, според мен и според повечето шахматисти това е ясен белег за "машинност".
Nikolay Nikolov Г-н Сирков, съгласен съм с вас, че първо трябва да се търси мнение от елита в дадена област. Но нашият елит не дава мнение, а сипе клевети, защото чувства че е безсилен да се справи с проблемите. С което се превръща (елита) в един голям кусур за българската шахматна общественост!
преди 17 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Ами като не ви харесва елита, станете вие елит. Станете гросмайстор. И се справяйте компетентно.
преди 17 часа · Харесвам
Nikolay Nikolov Аз се справям с проблемите и без да съм гросмайстор.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Господин Сирков дали Боби няма в мазето си супер компютър по подобия на този в университета Ломоносов ? Защото как си представяте за 6 секунди да пратите заявка до компа, той да я обработи, да ви я върне обратно и вие да я изиграете . Всичко това за 6 сек в продължение на половин час без прекъсване, нали си давате сметка колко абсурдно звучат думите ви.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Именно блиц партиите са белег дали един състезател може да играе силно, защото просто няма време за мамене - 6 сек не са достатъчни за нищо, и точно тая паартия показва че Боби е силен.
Васил Иванов Боби да не е бил на стаж в НАСА ??
преди 17 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Не, г-н Васил Иванов, думите ми не звучат абсурдно, защото аз не съм изричал никакви думи, свързани с пращане на сигнал някъде...
Но, вие самият отново показвате, че наистина не разбирате от шахмат. Дори и в блиц партиите (а партията, за която говорим, не е била блиц, а ускорен шах) шахматистите отделят различно време на различните ходове - и има ходове, на които се замислят двойно, и дори тройно по-дълго, отколкото на други свои ходове. Това би трябвало да го знаете. Обратно, за шахматните програми е характерно, че можеш да ги настроиш да играят именно така: да дават ход през точно определен период от време...
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Господин Сирков как за пет секунди ще обработите един ход, това е технически невъзможно, разбира се че няма смисъл в думите ви, защото се облягате на общи приказки за настройки на програми, а не се концентрирате върху фактора време.
преди 17 часа · Харесвам
Nikolay Nikolov Г-н Иванов, спорим за това дали в днешно време си виновен до доказване на противното, или невинен до доказване на противното. Това кой как играл и кой как анализирал е много назад в нещата.
преди 17 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, аргументът "просто няма време за мамене" пък е най-смешният, който съм чувал от началото на обсъжданията на този случай. Истина е точно обратното: ако човек се ръководи от собствената си мисъл (а не ползва компютърна помощ), то е съвсем естествено да отделя различно време на различните си ходове.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Господин Николов вие се занимавате с програми нали ? Кажете за пет секунди можеш би да пратиш сигнал да бъде обратоен и да получиш друг сигнал и да го изиграее на таблото за 6 секунди и така в продължение на 40 хода ? На мен ми звучи абсурдно, но кой знае .
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Господин Сирков за какво време ми говорите в блиц партия, където мислиш по пет секунди, там е решаваща интуицията и опита, а не мисленето, нали уж сте шахматист, това би трябвало да ви е известно.
Nikolay Nikolov Техника г-н Иванов, техника. Трябва да пробвам. На мен по абсурдно за момента ми звучи някой да победи ГМ Георгиев за 12-13 мин. общо време.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Ами затова са следствените експерименти за да се установи дали е възможно, според господин Сирков няма нужда от такива неща - ясно е щом Герогиев казва, че не може начи неможе, точка.
преди 17 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, какво точно не разбирате? Първо, тази партия, която Вие сам давате за пример, НЕ е блиц-партия, а е партия на 10 минути (толкова мисля че беше). Но тъй като съм играл достатъчно блиц-партии с достатъчно противници, много добре знам, че дори и при 5 мин. на партия, и дори и при 3 минути на партия за всеки от състезателите, пак има моменти в играта, когато състезателят се замисля за по-дълго, и други моменти, в които играе много по-бързо.
преди 17 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov За да съм по-ясен, г-н Васил Иванов, тъй като явно лично вие наистина никога не сте играли блиц: дори и на блиц винаги има ходове, за обмислянето на които шахматистът отделя 15-20 секунди от времето си - и други, на които отделя 3 секунди.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов 10 мин плюс добавка от няколко секунди, това е контролата. Но забележете, че в края на партията Боби е имал 6, 7 мин по думите на Георгиев, тоест Боби е изиграл тази партия като блиц, даже малко по-бързо. Така че в случая всички констатации за блиц партиите са валидни.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Ама вие можете да отделите и по 1 минута и по 4 ако искате, няма никакво ограничение, какво ми казвате, че понеже не отделял по 20 сек е виновен, абсурдно е.
Lyubomir Sirkov Не е абсурдно - просто ви разяснявам неща, с които всеки шахматист, който се е завъртял поне малко около състезателния шахмат, е напълно наясно. Няма как човек да играе с постоянно темпо, независимо от ситуацията на дъската.
преди 17 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Просто ви информирам, че за мен в целия този случай точно тези два факта : случаят с постоянното темпо на игра в тази партия, в съчетание с отказа от проверка на обувките, натежаха при преценката ми.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Напротив не само че може да играе с постоянно темпо ами и то се случва ето ви линка http://www.youtube.com/watch?v=dPAaec4qVqU Това е булет гейм и както виждате няма никаква мисъл, а постоянно темпо, бързи ходове, при това не слаби, тоест нищо нелогично няма.
Maxim Dlugy vs Kiril Georgiev - 1 minute Blitz chess - another one
GM Maxim Dlugy vs GM Kiril Georgiev - 1 minute Blitz chess in Sofia, Bulgaria another round
Васил Иванов Къде виждате тук - 20 сек, неравномерно темпо, мислене, замислене ? Всичко е инстикт,интуиция, опит и прочие
преди 17 часа · Харесвам
Nikolay Nikolov Г-н Иванов, чудя ви се защо все още защитавате човек, който сам не се е защитил, а е имал безброй случаи да го направи?
преди 17 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, не прекалявайте с абсурдните си тези. Аз също съм играл булет (не на дъска с фигури - а главно на сървъри в интернет, където е и много по-лесно да правиш ходовете) - и наистина, когато имаш само 60 секунди, а е ясно, че партията може да продължи и повече от 40-50-60 хода, просто няма смисъл да губиш на ход по повече от 1 секунда...
НО: при рапид и дори просто при обикновен блиц е съвсем друго...
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Боби е изразходвал около 4, 5 минути за партията си срещу Георгиев, това за мен не е рапид а е блиц и тезата ми е проста, няма как да мамиш по време на блиц, питайте Куртенков. Не в интернет, а на живо, защото не е възможно да получите добър ход за 2 сек обработка, дори компа да ви е супер бърз.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Е разбира се ако Боби е ползвал комповете на пентагона вероятно и 2 сек ще са му достатъчни, но силно се съмнявам в подобна хипотеза, а вие ?
Васил Иванов Ами господин Николов той се защитава сам, както вижадате води съдебни дела срещу БФШ.
Lyubomir Sirkov Т.е. опитвам се да ви обясня, г-н Иванов, простият факт, че ако даден шахматист умее в булет-партия да прави ходове с темпо "1 секунда - 1 ход", то същият шахматист няма никакви нормални човешки мотиви в партия с по-друга контрола да се придържа към същото фиксирано съотношение: "6 секунди - 1 ход" или някакво друго ("10 секунди - 1 ход" или "20 секунди - 1 ход")
преди 17 часа · Харесвам
Nikolay Nikolov Тук грешите, програмите се настройват.
преди 17 часа · Харесвам
Васил Иванов Да програмата може да се настрой да изплюе моментално ход, но въпроса е дали ход за 1 сек е достатъчно силен да победи гросмайстор с 2700, ето това е въпроса
преди 16 часа · Променено · Харесвам
Lyubomir Sirkov Ами колкото и да не ви се вярва, г-н Иванов, ясно е, че компютърният хардуер става все по-бърз - а човешкият мозък, пък и човешката ръка, с която се правят ходовете, не става по-бърз.
Nikolay Nikolov Да, ще е силен, защото е от съвременна версия на програма и защото човекът няма да има нужното време за да сметне в детайли позицията.
преди 16 часа · Харесвам
Васил Иванов Кирил Георгиев е използвал пълноценно цялото си време, накрая е играл с допълнителните си секунди.
преди 16 часа · Харесвам
Васил Иванов Няма спор че съвременните програми са супер силни, но всеки който се е занимавал малко с анализи му е ясно как драматично се прочменят оценките на компа ако му дадем малко време да посмята
преди 16 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Ами точно това се опитвам да ви обясня, г-н Васил Иванов, че именно това е нормалното човешко поведение: първо, да използваш времето си рационално, а това значи, най-просто казано: в по-сложни ситуации да отделяш повече време за обмисляне, а в по-прости - по-малко време. Това го прави абсолютно всеки човек, независимо от нивото му на игра, с ело и без ело. Само машинките могат да бъдат настроени да играят с фиксирано темпо.
преди 16 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov И не само компа - и човека си променя оценката, за някои неща, ако си даде повече време да помисли - да видим дали вие ще си дадете това време...
преди 16 часа · Харесвам
Васил Иванов Нали видяхте фиксираното темпо от клипа, така че не е само машината способна на подобно "чудо". Второ Георгиев се е бавил не защото е човек, а защото позицията му е била неизгодна, междувпрочем не защото Боби е играл силно, а защото самия Георгиев е местил слабо, оценката е на мм Андрю Мартин, гледайте видеото, интересно е .
Васил Иванов Дори да стане възможно технически за пет секунди да правиш измами, това не доказва нищо. Все едно аз да ви кажа понеже са възможни катастрофи на пътя, а ти си шофьор, то е сигурно че ти ще направиш катастрофа в Кюстендил. Няма причинно-следствена връзка, едното не следва от другото, дори да покажете че за пет секунди може да се мами, вие не показвате че Боби го е правил, нали. Ето защо решаваща е проверката на място след самата партия, такива са били правени на Боби многократно и всички са показали че няма основание за притеснение, гросовете пресилват нещата.
Lyubomir Sirkov Не, съжалявам, с хора като Васил Иванов, които се напъват да отричат очевидни и ясни за всички неща, повече няма да си отнемам от времето, за да споря. За всеки нормален човек е ясно, че когато имаш 60 секунди, е нормално да местиш с темпо 1 ход в секунда - но когато имаш макар и малко повече време, винаги имаш много повече основания на някой от ходовете си да отделиш и малко повече време.
Защото, както казах и по-горе: не само компа, и човека, ако помисли малко повече над дадена позиция, може и да види нещо повече - и това да се окаже важно за резултата от партията. Това човеците го осъзнават, и когато разполагат (по регламент) с повечко време, те го използват (а не се стараят да играят с фиксирано темпо - това е безсмислено, от всякаква чисто шахматна гледна точка).
преди 16 часа · Харесвам
димитър въндев И така , значи Бобчо имал лош морал - това е най- разтегливата категория за упражняване. Вече не било нужно да е измамник .Ами да , след като второто е изфабрикувано , остава да се упражнят/е върху първото -т.е. - морала. Ето как олеква основното обвинение .Ясно е за непредубедените , а предубедените са свързани с наградните фондове ...
преди 16 часа · Харесвам
Васил Иванов Най-новият аргумент бил че играел с фиксирано темпо В блиц партия не можело да играеш бързо, трябвало да се забавяш по 20 сек иначе си подозрителен, еми извинявайте ама несериозни са такива доводи.
Nikolay Nikolov Г-н Иванов, хващате се за някакви бримки, не разплитате плетката цялостно...
преди 16 часа · Харесвам
Васил Иванов Цялостното решение за мен е проверката след самата партия - дали ще е с някакъв уред или по друг начин не е решаващо, но това е истинско доказателство, и като го имаме вече нещата са ясни, ама сега нямаме нищо а правим заключение за виновност
Валери Лилов Иванов, Въндев - много съм любопитен, какво работите вие по принцип?
Marto Maistorcheto защитници на борислаф
преди 16 часа · Харесвам
Marto Maistorcheto на хонорар са
преди 16 часа · Харесвам
Marto Maistorcheto ; )
преди 16 часа · Харесвам
Валери Лилов Не, аз сериозно питам. Какво работите?
преди 16 часа · Харесвам