димитър въндев И как така "бръмбара "е неуловим за детекторите.А Длуги си е интригант и страхливец , защото си идва с охрана и демонстрира положение и ,държи се както американски те господар в колонията си. И всички онемяват и оглупяват от прищевките и "силата "му.Страхливец е , защото същия след рутинните метало проверки не сяда да играе , както другите , а започва изнудване , след обувките ще следва потника , след потника - дънките . Ако лично това ми се случи , няма да е твърде приятно на натгаждачи и господари.
22 януари в 13:23 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Да бе, "след обувките следва потника" - това пък откъде го измислихте? Чудите се какви глупости да измисляте. (Пък и който е честен, какво му пречи да си събуе и обувките, че после да си съблече и потника - щом ДРУГИЯТ човек отсреща ВЕЧЕ е сторил СЪЩОТО?)
22 януари в 13:25 · Харесвам
Васил Иванов Господин Сирков усещате ли как сградата се срутва със страховит тътен, вие нямате никакъв аргумент вече, след тази партия на Ван Вели прословутото "съвпадение на ходовете" се оказа просто един балон с който заблуждавахте широката общественост. Кой ви е основния аргумнет против Боби - това че е бил проверен два пъти с металодетектор преди мача с Длуги и нищо не е открито, а това че Длуги е искал да му прави стриптийз извън сякакви правила и норми и в нарушение на законите на нашата страна, ами нали металодетектора е проверил и обувките и нищо не е открил, какво повече от това ???
22 януари в 14:23 · Променено · Харесвам
димитър въндев Ето д.во . Представете си Испания . Та там след обувките , поискаха суичъра , след това - дънките , фанелката . -после какво ще поискат и това под натиск и вероятно камери , та г-не Вие бихте ли се събличали до дупка , унизително .
22 януари в 13:27 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Ха-ха, г-н Иванов, никаква сграда не се "срутва", както вече ви обясних, аз гледам на случая комплексно, не се ръководя само от един тип аргументи (компютърни, технически) - за мен "поведенческите" аргументи (които вече ви разясних) са достатъчно силни.
22 януари в 13:27 · Харесвам
Васил Иванов Нека бъдем честни господин Сирков, истината е че вие и другите шахматисти никога не сте се вълнували от никакви проверки, ама въобще не ви интересува проверката, а само едно - да го изгоните от шаха, защото в 4 кръг на испанския турнир и обувките му събуха и металодетектора го провери и накрая пак си размаза арменския гросмайстор. Всички проверки са направени господин Сирков - събуване на обувки, металодетектори и нищо не е открито, сканадлите винаги започват след като елитните гросмайстори заплашат организаторите с провал на турнира и след това изведнъж се появяват "свидетели" които ни обясняват сърцераздирателно какви "кабели висели от тялото му ", абсолютен фарс.
22 януари в 13:29 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Все пак, тъй като г-н Иванов продължава да се прави, че не разбира: аргументът за ходовете не се свежда само до съвпадение на ходовете с тези на някаква компютърна програма - аргументът с ходовете е по-широк, той се отнася и до НЕсъвпадение на нивото на ходовете в едни партии на този състезател с нивото на неговите ходове в други негови партии.
22 януари в 13:29 · Променено · Харесвам
димитър въндев А защо не отговорите за "БЕЗМЪЛВНИТЕ МЕТАЛОДЕТЕКТОРИ" , защо мълчите относно ВЪЗСТАНОВКАТА , Г-Н Сирков . Дайте смислени тези .
22 януари в 13:29 · Харесвам
димитър въндев И тук няма логика имам турнири - последователни с разлика в перфоманса с над 500 точки , е?
22 януари в 13:30 · Харесвам
Васил Иванов Господни Сирков изглежда не разбирате същината на проблема - става въпрос за съвпадение на ходове между играч с 2670 - Ван Вели и програма с 3300 ело - разлика от 600 ело ! Това директно противоречи на догмата ви, че не е възомжно.
22 януари в 13:31 · Харесвам
димитър въндев Не съм виждал мат в два хода , Крамник не видя мат в един ход , е?
22 януари в 13:31 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, отново ви повтарям, тъй като явно не сте чул: аз тази партия на Ван Вели не съм я гледал, не съм я анализирал - ако Вие сте я анализирал, подайте сигнал към съответните органи - да се сезират, да проверят. И пак ви повтарям: съвпадението на ходовете е само един елемент от цялостната картинка. Ако не виждате цялостната картинка, ще си останете само при разглеждането на някакви ходове в някакви партии...
22 януари в 13:34 · Харесвам
Васил Иванов Ами Въндев как ще намери нещо металодетектора като няма нищо
22 януари в 13:35 · Харесвам
Lyubomir Sirkov А металодетекторите, с извинение, са технология от да не казвам коя епоха...
22 януари в 13:35 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Изобщо, това беше и моето предупреждение към всички, и от двете страни, още от самото начало: не търсете в този случай непременно някакво ТЕХНИЧЕСКО решение - такова няма да има.
22 януари в 13:37 · Вече не харесвам · 1
димитър въндев И веротно и български и и испанските са от Първата СВ. Смешно .
22 януари в 13:38 · Харесвам
Васил Иванов Те са технология която се използва на всички топ състезания в шаха и вършат работа, доколкото никой елитен гросмайстор не се е оплакал, същите са проверили и Ван Вли по време на партията му с Нукамура, където постига над 90 % съвпадение, което уж не е възможно според Сирков и другите бг майстори.
22 януари в 13:38 · Харесвам
димитър въндев А то всичко си е жива техника , как така ще търсим сама психология и то субективна ?
22 януари в 13:39 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, не сме толкова наивни: мнозина от нас знаят, че технологиите се развиват бързо - и без да навлизам в допълнителни подробности само ще ви кажа най-простото и очевидното: на всяка технология й се намира "цаката" с друга технология.
Затова и ви казвам: не търсете ТЕХНИЧЕСКО решение на случая (независимо дали окончателно "оправдаващо" или окончателно "осъждащо").
22 януари в 13:41 · Харесвам
Lyubomir Sirkov А ако настоявате да обсъждаме случая с Ван Вели - наистина ще е интересно да видим как ще се развие този случай (ако изобщо това е "случай"). Например, ще видим как реагира противникът на Ван Вели, как реагират колегите му, как реагират съдиите, как реагират останалите шахматисти - всичко това тепърва има да видим.
22 януари в 13:44 · Харесвам
Васил Иванов Ние не сме наивни и не сме специалисти по техника, обаче като съвестни грагждани искаме едно - обективен начин за проверка - дали ще са металодетектори или нещо друго не е важно, ключовото е вината и невинността на един състезател да не се определят от субективни фактори като - поведенческия аргумент, съвпадение на ходовете, "обработени свидетели", милионери туристи и прочие. Това което искаме е просто - обективен способ за борба с чийтърството, а не лични разправии между бг шахматисти. Факта е че всички проверки направени до сега при Боби показват, че нищо не е открито .
22 януари в 13:54 · Променено · Харесвам
Васил Иванов Те реагираха вече - никакви оплаквания, никакви събличания на Ван Вели, никакъв натиск върху организаторите да го изключват от турнира и да намерят "кабел по него". Това е нормална реакция, която по същество означава признаване на абсурдността на аргумента "съвпадение на ходове", оказа се че е възможно, оказа се че такъв аргумент няма. Ван Вели е чист, никой не протестира, щом той може, не виждам защо Боби или друг шахматист да не може. Забележете само при Боби имаме 65 % съвпадение на ходовете му по време на испанския турнир, а при Ван Вели - над 90 %, първия го обвиняват в измама, а втория го поздравяват, забавно нали
22 януари в 13:52 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Не, г-н Иванов, това е нормална реакция от нормални шахматисти когато видят нормален и известен шахматист да играе силно. В една партия. Една партия - разбира те ли?
А сега се върнете отново към началото на случая "Б.И." и си припомнете как започна.
22 януари в 13:55 · Харесвам
Lyubomir Sirkov И щом искате "обективен начин за проверка" - за мен обективният начин за проверка вече се състоя: един по-възрастен, по-опитен, по-титулуван играч (Максим Длуги) сам се подложи на проверка - на такава проверка, от която другият играч избяга.
22 януари в 13:56 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Вие изглежда това не можете да разберете: че ако е въпрос даден състезател да се прави на обиден, да се прави на възмутен, то в онази ситуация именно Максим Длуги е човекът, който има повече основания за това - да каже "абе кои сте вие бе, да ме проверявате мене така?"
22 януари в 14:00 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Но Максим Длуги не се направи на обиден - и Борислав Иванов трябваше да проумее, да съобрази - че не е момента именно той да се прави на обиден в тази ситуация.
22 януари в 14:01 · Променено · Харесвам
Васил Иванов Става въпрос за пълноценна партия - 52 хода, досега се приемаше, че е възможно съвпадение на ходове в отделна партия, но само ако имаме предварително подготвен компютърен вариант - не повече от 30 тина хода. Партията на Ван Вели не е теоретичен вариант, а нормална - сиреч играчите не възпроизвеждат домашни анализи, а мислят самостоятелно и то в нефорсирани позиции - няма единствен ход, а "множество потенциално добри - демек не е очевидно кой е по-добър" - именно в такава ситуация се считаше че е абсолютно невъзможно да играеш по първа линия на компа, е как Ван Вели го направи ??? Изводът е ясен -съвпадението на ходовете е абсурден аргумент.
22 януари в 14:01 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Не е абсурден аргумент - когато се потвърждава от други факти, извън компютърния анализ. Както вече ви писах по-горе: фактът за "съвпадение на ходовете" беше само повод да се разраснат първоначалните съмнения.
22 януари в 14:04 · Харесвам
Васил Иванов Мисля че го уточнихме - проверката е била двойна - от глава до пети и нищо не е открито в Борислав. Не виждам какъв е проблеима тук ? Стриптийзът е способ характерен не за шах турнири, а за други места, нали ?
22 януари в 14:05 · Променено · Харесвам
Lyubomir Sirkov Нищо не сте уточнили, г-н Иванов - както ви казах, за мен "проверката" не се състои само в използването на някакви технически уреди - за мен проверката е и в това: кой как реагира, когато бъде поставен в ситуация на "проверка".
22 януари в 14:05 · Харесвам
Васил Иванов Ситуация на проверка - интересно словосъчетание - сиреч всеки може като Длуги да доведе една мутра със себе си и да заяви на противника, ако не позволиш на моята мутра да те "провери " ти си мошеник, и ако не се съблечеш пак си мошеник, и въобще не ме интересува, че проверките на организаторите и офицалната охрана на турнира не са показали нищо- изпълнявай моите нареждания иначе си мошеник. Извинявайте това ли е ситуация на проверка ???
22 януари в 14:08 · Вече не харесвам · 1
Васил Иванов Нали затова е официалната охрана, какво ще стане ако всеки грос помъкне със себе си мутри да проверяват опонентите му, нелепо е .
22 януари в 14:09 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Напротив, г-н Иванов, отново изопачавате фактите: проверката с участието на Длуги е извършена и в присъствието на главния съдия на състезанието - и всъщност именно главният съдия на състезанието изрично е предупредил другия състезател какво следва от отказа му да се подложи на проверка.
Nikolay Nikolov В наши дни, изнасянето на твърдение в публичното пространство без доказателство се нарича клевета! Да предприемаш категорични действия без никакви доказателства и да продължаваш да мълчиш след всеки скандал, не е в полза на БФШ. Странно поведение! А нямаше ли кой поне да обясни на ГМ Войска, че тест с детектор на лъжата не може да е задължителен, не е доказателство и не фигурира въобще в понятието "допинг контрол". Поне да не се беше излагала в предаването по канал 3.
Lyubomir Sirkov Маргарита Войска в предаването каза нещо много важно: че решението на УС на БФШ е колективно, и затова не зависи само от нейното мнение какво решение ще вземе УС.
22 януари в 14:11 · Харесвам
Васил Иванов Господин Сирков вие прочетохте ли обясненията на Длуги, ами той си го е написал и признал - довел е една мутра със себе си, която е трябвало да опипва Боби и като са му отказали е разиграл цирка с чорапите, повече от ясно е че мутри не могат да проверяват шахматисти, това е задължение на официалните лица. Не виждам разумност в идеята да мутризираме проверките в шаха, длугизираме ако предпочитате.
22 януари в 14:12 · Вече не харесвам · 1
Васил Иванов Демек щом е колективно, никой не носи отговорност пряка за него, много удобно нали
22 януари в 14:13 · Вече не харесвам · 1
Lyubomir Sirkov Г-н Иванов, няма смисъл да разговарям с Вас, ако продължавате да отричате фактите: проверката е започната под наблюдението на главния съдия на турнира.
22 януари в 14:14 · Харесвам
Lyubomir Sirkov И именно главният съдия може да решава кого да допусне до участие в проверката.
22 януари в 14:14 · Харесвам
Lyubomir Sirkov И, разбира се, отново пренебрегвате най-важния факт: самият Длуги не е искал от другия състезател нищо повече от това, на което самият Длуги вече сам се е подложил - събул е своите обувки.
22 януари в 14:16 · Харесвам
Васил Иванов Пази Боже думите ви да се сбъднат, как така съдията ще определя чия мутра кого да проверява. извинявайте вие ме шокирате напълно.
22 януари в 14:16 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Вие предпочитате да използвате едни думи - например, "мутра" - но други шахматисти (например, Длуги) използват други думи. И всъщност не вие, а главният съдия решава.
22 януари в 14:17 · Харесвам
Васил Иванов И тука бъркате господин Сирков, Длуги е искал мутрата му да проверява Боби. Разбира се му е отказано.
22 януари в 14:17 · Харесвам
Васил Иванов Ами как наричаме - личната охрана - викаме им мутри нали . С какво мутрата на Длуги се различава от мутрите на добре облечените бизнесмени ? И откъде на къде мутри ще правят шах проверки, несериозно е господин Сирков.
22 януари в 14:18 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Каква "мутризация" ви е в главата, г-н Иванов, къде я видяхте? От един случай с един човек - и веднага си правите извод за "мутризация"?
За да ви върна малко към действителността: разберете, че хората в България са чувствителни към всякакъв вид измами. Хората в България са се нагледали на всякакъв вид измами. И затова не е никак, ама никак изненадващо, че и в шахмата се появяват подозрения в измама. То по-скоро е чудо, че досега не е имало такива силни подозрения...
И ще ви кажа още нещо, от личен опит: моята дъщеря като състезателка в един момент също беше заподозряна, че мами. Подозираха я, че на един турнир е подсказала ход на момичето "А" във вреда на момичето "Б" (по време на партия между двете). Как постъпих аз самият в този случай? Ами казах й да се държи така, че да не я подозират в подсказване! Дъщеря ми започна да ми се оправдава: "Ама ние с момичето А сме си приятелки, ние като се видим, и си говорим! Така правят всички! И в залата за игра като се видим, си говорим!" И аз й казах: "Може да сте приятелки, но в залата няма да си говорите, защото виждате, че възникват подозрения!" Това е правилният подход, когато има ПОДОЗРЕНИЯ.
22 януари в 14:28 · Променено · Харесвам
Васил Иванов Правилен съвет сте дали на дъщеря си. Споделям и опасенията ви от измами - те са възможни и вероятно се случват и е трудно да бъдат предотвратени на 100 %. Мутризацията е ако водим лична охрана на шах състезания, за да проверяват опонентите ни, така както е направил Длуги в Благоевград. Това е много опасно явление и трябва да бъде заклеймено, а не поощрявано и никъде по белия свят не е възможно.
22 януари в 14:37 · Харесвам · 1
димитър въндев Там параноята вероятно няма да е такава . В Задар официално се извиниха за пресилените проверки - нещо да кажете ?После като се прибра тук и се започна параноята . Версии- /гм Геортиев "лещи в очите ,гм. В.Спасов "устройство на гърдите"и т.н.Обяснявал съм как да се променят регламентите и безопасността .Но няма оборудване неуловимо за детектори /освен може би във военните технологии на няколкото военни колоса , може би . От къде тази космическа "силиконова "технология у бедния Боби?Кой ще инвестира , и ще продължава да инвестира след като същия "бива разкриван "?
22 януари в 15:06 · Харесвам · 1
Васил Иванов Велчев в първото си интервю по казуса на Боби спомена, че в Задар не само е бил претърсен изцяло Боби, но са проверили дори и стаята му, ако това е вярно е нещо повече от параноя - криминално деяние е, съмнявам се да са имали заповeд за обиск от съдия
22 януари в 15:09 · Променено · Харесвам · 1
Георги Ненчев г-н Сирков много внимателно проследих дискусията във връзка със случая Длуги и ми е много интересно защо към нея не прибавихте и случая Митко Илиев-главен съдия на същият турнир който кой знае защо вместо да изхвърли "измамника"от турнира му дава възможност да доиграе турнира Зададохте ли си въпроса защо?защото аз имах възможност да го попитам и така и не получих смислен отговор
22 януари в 15:51 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Г-н Ненчев, не съм запознат с мотивите Митко Илиев да вземе едно или друго решение (предполагам, че и той като всеки нормален шахматен деятел не държи непременно един скандал в шахмата да става все по-голям и по-голям).
По-горе аз само подчертах, че доколкото знам, главният съдия проверката е инициирана в присъствието на главния съдия и с негово одобрение, т.е. обвиненията в "мутризация" са пресилени.
22 януари в 15:57 · Харесвам
Lyubomir Sirkov Според моите познания по правилника, по принцип за конкретно провинение в конкретна партия няма как състезател да бъде "изхвърлен" от турнира - може да му бъде наложено наказание за конкретната партия.
22 януари в 15:58 · Харесвам
Васил Иванов Мутризацията има съвсем точна дефиниция - когато желаеш личната ти охрана да преджобва опонента ти - Длуги е поискал мутрата с него да претърси Боби, тоест имаме класически случай на мутризация, едно към едно, за щастие официалните лица са му отказали категорично.
22 януари в 15:59 · Харесвам
Георги Ненчев г-н Сирков Вие почвате да си противоречите Ако Вашата теза е вярна как ще ми обясните реакцията на съдията на испанския турнир Изгонване от турнира и заплащане на някакво обезщетение Според Вас е трябвало да го остави да си доиграе турнира нали така?
22 януари в 17:05 · Харесвам · 1
Владимир Петров Съдията може да отстрани състезател от турнир за провинение в отделна партия. Това решение може да бъде обжалвано от състезателя пред турнирен комитет и той да отхвърли или потвърди решението на съдията.
22 януари в 17:47 · Харесвам · 2
Lyubomir Sirkov Г-н Ненчев, Вие самият сигурен ли сте, че постъпвате разумно, като искате аз да нося отговорност за различните решения, които един или друг съдия е взел в едно или друго състезание? Прочетете първо правилника, и после коментирайте.
преди 22 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Според правилника,
http://chessbg.com/che.../downloads/Sad ... vilnik.pdfточка "13.4."
"Съдията може да наложи едно или повече от следните наказания:
а. предупреждение,
b. увеличаване на оставащото време на противника,
c. намаляване на оставащото време на състезателя, извършил нарушение,
d. обявяване, че партията е загубена,
e. намаляване на получените точки в дадената партия на състезателя, извършил нарушение,
f. увеличаване на точките, получени в дадената партия от противника, до
максимума възможен за тази партия,
g. изключване от турнира.
""""
Както виждате, наказанията са степенувани - от най-лекото ("предупреждение") до най-"тежкото" ("изключване от турнира"). И е добре, че наказанията са степенувани, защото това е основен принцип във всяка дейност, в която има наказания, а именно: наказанието трябва по някакъв начин да съответства на провинението - и за по-тежки нарушения трябва да има по-тежки наказания, както и обратно: за по-леки нарушения трябна да има по-леки наказания. И правилникът оставя на съдията да реши: дали да приложи едно, или две, или дори три и повече наказания.
Друга важна точка от правилника, която е добре да прочетете, е тази: "12.1. Състезателите не трябва да се държат по начин, уронващ престижа на шахматната игра. "
Сега си спомнете онази бланка, на която един състезател беше написал, че играе срещу "некъв клоун"...
преди 22 часа · Променено · Харесвам
Владимир Петров Член 13.4.g. изключване от турнира.
преди 22 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Е, и? Владко, и ти ли се правиш, че не разбираш очевидни неща? Че не може във всички случаи съдията да налага МАКСИМАЛНОТО наказание?
преди 22 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Значи, като пишете нещо, и като заемате някаква позиция, опитвайте се все пак да имате и малко здрав разум в главите си. Разбирам, че искате ако може по всякакъв начин да уязвите федерацията и изобщо всички в шахмата, но дори и в тази си дейност е добре да се придържате към някакви разумни рамки.
преди 22 часа · Харесвам · 1
Владимир Петров Никога не съм се правил, че не разбирам нещо. Или разбирам, или не разбирам. Всяко решение на спортен съдия е субективно. Той може да признае гол с ръка на Марадона, може и да не го признае. Аз въобще не оправдавам някои от действията на Борислав Иванов, но когато го провокират той може да реагира по начин, който не се харесва на всички. И аз съм имал случаи, в които съм можел да отстраня много състезатели от турнир, но не съм го правил за да не проваля турнира. Не е задължително съдията да показва максималното наказание. Има устно предупреждение, има жълт картон, има червен картон има и директен червен картон.
преди 22 часа · Харесвам · 1
Lyubomir Sirkov Именно, и аз това обясних по-горе: има степенуване на наказанията, и това степенуване правилника го е оставил на преценката на съдията. Това трябва да се разбере, а не този Георги Ненчев тука да се прави на много разбиращ и да ми търси на мен отговорност защо единия съдия взел едно решение, пък другият съдия взел друго...
преди 22 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Разберете и нещо друго: не може да се говори за "мутризация" там, където е ясно, че на практика НИТО ЕДИН шахматист не се е почувствал "застрашен" от присъствието на Максим Длуги и на придружаващите го лица.
преди 22 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov И още нещо относно това, че Борислав Иванов уж е бил "провокиран", и съответно той можел да "реагира" на провокациите по един или друг начин. Ако си състезател и си провокиран, нормалният начин да реагираш е да се обърнеш към съдията. Всякакви други "реакции" най-често са в нарушение на правилника.
преди 22 часа · Променено · Харесвам
Владимир Петров Любо, обръщението ти е много принципно, задължава ни всички и лично мен да вземем категорична позиция, но отдавна твърдя, че конкретно тази група е с предварително определена тема. Отдавна предлагам да създадем нова група, в която да дискутираме свободно без цензура по всички въпроси, свързани с шахмата. Тъй като ти предлагаш няколко въпроса, аз ще ги резюмирам по теми и съм готов да водя дискусия по всяка от тях. 1. ЗАЕМАНЕ НА НЯКАКВА ПОЗИЦИЯ ПРИ ВОДЕНЕ НА ДИСКУСИЯ. 2. Наличие и липса на разум в главата. 3.ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ УЯЗВИ ФЕДЕРАЦИЯТА И ВСИЧКИ В ШАХМАТА. 4. Разумни рамки при уязвяване на федерацията.
преди 22 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Добре, предназначението на групата, в която сме в момента, би трябвало да бъде "против решението на УС на БФШ за изключване на ФМ Борислав Иванов" - т.е. в тази група би трябвало да се обсъжда самото решение, как то може да бъде евентуално променено (или заменено с ново) от УС на БФШ - а не тук Ненчев да ми държи сметка на мен защо съдията в Испания постъпил така, пък съдията в България постъпил иначе...
преди 22 часа · Харесвам
Владимир Петров Дискусията в тази група започва да прилича на начина, по който се спори в политическата сфера. Все повече се убеждавам, че задължителното гласуване не е нещо недемократично. Ясно е, че хората, които могат да изкажат компетентно мнение по случая с Борислав Иванов, не желаят да се включат. Това са хората от федерацията, от националните отбори и силните клубове, от управителните съвети на клубовете. Причините да не се включват, според мен, са няколко. Не са запознати със случая, това е "под тяхното достойнство", чувстват се гузни защото по някакъв начин са свързани с него, страхуват се от контраатака, контраобвинения с много по-тежки последици, излизане на скандала извън сферата на спорта и шахмата, евентуални последици за хора с авторитет в обществото. Това са само хипотези, но те трябва да се проверят в интерес на шахмата, а може би не само на шахмата.
преди 22 часа · Харесвам
Lyubomir Sirkov Владко, аз лично мога много добре да ти обясня защо хората, които визираш, не се включват. Преди малко получих тук, във Фейсбук, лично съобщение от човек, който изказа експертни съображения по случая, но изрично ме помоли да не споменавам името му. Той е съдия, опитен съдия. Аз сега отново прочетох решението на УС на БФШ, срещу което уж е насочена тази група, и виждам, че решението е на основание член 29, точка 13 от Устава на БФШ - това е този член от Устава, според който УС може да налага наказания за "прояви, несъвместими със спортния морал". Така че ако искате да атакувате това решение, трябва някак си да докажете, че Борислав Иванов не е имал прояви, несъвместими със спортния морал. Вместо това ти ми излизаш с аргумента, че той бил "провокиран", и затова "реагирал"... Те сигурно и други хора, които коментират тук, се чувстват също "провокирани" и също си "реагират" по разни свои си начини - но участието в една такава игра на "провокиране" и "реагиране" наистина няма смисъл за по-сериозни хора, които се опитват да вършат работа.
Ако искате наистина в групата да коментират важните за решаването на случая хора, насочете вниманието си към реално обсъждане на самото решение на УС на БФШ.
преди 21 часа · Харесвам
Владимир Петров Аз мога да ти посоча десетки, а може би и стотици, примери, за прояви, несъвместими със спортния, че дори и със социалистическия морал. Защо хората, които налагат наказания, са персона нон грата във водещи шахматни страни? Ако приемем, че човек с по-високо ЕЛО е по-прав, а този с по-ниско ЕЛО е по-крив, защо не коментираме мнението на Найджъл Шорт, Александър Морозевич, Владимир Крамник по въпроси, свързани с българския шах? Документацията на БФШ и на клубовете публична ли е и ако е защо не се публикува в медиите. Конкретно документите от общи събрания, протоколи, отчети (финансови и спортно-технически), защо ги няма тези "подробности" в страницата на федерацията, както е в другите страни? Съгласен съм, че има хора, които се опитват да вършат работа, но има и такива, които наистина вършат работа, а и такива, които имитират, симулират трудов ентусиазъм.
преди 21 часа · Харесвам · 1
Lyubomir Sirkov Ами ето, виж какво се получава: уж групата е против конкретно решение на УС на БФШ, а ти задаваш въпроси от типа: "Защо хората, които налагат наказания, са персона нон грата във водещи шахматни страни?" - и като прочете човек такова нещо, веднага му става ясно, че целта ти не е да обсъждаш дадено конкретно решение на УС на БФШ, а имаш някакви други цели...
преди 21 часа · Харесвам
Владимир Петров Тя връзката е очевидна, елементарна. Не може хора, които са извършили много сериозни нарушения да говорят за морал, санкции. Покажи документите на федерацията и на софийските клубове и тогава ще коментираме. За решението на БФШ да накаже Борислав Иванов имам ясно становище. То, решението е незаконно, независимо от това дали Борислав Иванов е ползвал чужда помощ или не е. Просто федерацията не е доказала неговата вина. Колкото до другите ми "цели", ще бъда съвсем ясен. Когато съм работил в "Академик" и ЦСКА съм правел всичко възможно да защитавам интересите на двата клуба и на хората, които играят в тях. Сега, като журналист, имам една единствена цел - хората в България да знаят какво става в шахмата, както световния така и българския. Във федерацията нямам нито роднини, нито съм в икономическа или друга зависимост от нея. Мисля за шахматното бъдеще на стотици талантливи деца и ще направя всичко възможно да не се спекулира с тяхната любов към шахмата и с родителските чувства на майките и бащите им.
преди 21 часа · Харесвам