БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Re: БЪЛГАРИНЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ОБВИНЕН

Мнениеот Efreitor Petrov » Съб Окт 26, 2013 4:12 pm

Каталонско начало A60
ИВАНОВ – МЛАДЕНОВИЧ
Белоградчик, 2012 г. (9)

http://www.monitor.bg/article?id=405249
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Вто Окт 29, 2013 8:18 pm

"Нито веднъж представител на федерацията не се е впускал в сложни технически обяснения. Случаят го обявихме за приключен – това вече е написано на нашия сайт и може да бъде видяно от всеки, защото ние навреме поканихме Борислав Иванов, за да се яви на тестове, мога дори да ви предоставя неговата декларация, където той сам предлагаше това. Сключихме договор с една лаборатория, представителите й бяха при нас. Иванов трябваше да се яви на детектор на лъжата и на няколко други теста, които показват нивото на интелигентност на един човек. Смятахме, че това е достатъчно да изчисти името му, но той просто не се яви. Оправда отсъствието си с турнир във Варна, където обаче не бе включен нито в списъка на участниците, нито пък бе дал заявка. Аз лично разговарях с него предния ден – един 25-год. шахматист не може да постъпва толкова безотговорно със собствената си кариера и ние не можем да направим нищо повече от това. Знаете как е при случаите с допинга в другите спортове – никой не те уведомява и може да се случи по всяко време. Ако не се явиш, моментално си изключен за минимум 2 години без право на обжалване. За нас случаят е приключен и не се занимаваме повече."

http://fakti.bg/sport/73219-nikolai-vel ... holik-nama
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Вто Дек 17, 2013 4:37 pm

Борислав Иванов е шахматният Джингиби

"Монитор"

Шахматният сериал със скандали, главен герой в който е българинът Борислав Иванов, продължи и на испанска земя.

www.monitor.bg/article?id=411334
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Чет Дек 19, 2013 11:58 am

РОЛЯТА НА СТРАХА В СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО
Кой се страхува от Борислав Иванов?

http://www.dissercat.com/content/rol-st ... bshchestve
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Яну 13, 2014 5:58 pm

Скандалният шахматист Борислав Иванов се озъби на шахматния елит

11 януари 2014, събота

Автор: Тодор Владимиров

Борислав Иванов със своята позиция относно скандалите в шахмата.

Родѐн талант или измамник? Този въпрос поражда шахматистът Борислав Иванов, който породи едни от най-горещите скандали в българския шахмат.

Обвиняван многократно за измами, използване на технически средства по време на партиите си, но без доказана вина, със спирани в няколко случая състезателни права, изключван от състезания за подозрение в нечестна игра и в конфликт с редица свои колеги и управата на Българската шахматна федерация. В това състояние се оказва Иванов, който въпреки кратката си кариера в спорта демонстрира завидно самочувствие и увереност в правотата си.

В интервю за Канал 3 Иванов изложи своята позиция за случаите, в които бе обвиняван в измама и изключван дори от международни турнири. Иванов коментира взаимоотношенията си с гросмайстор Кирил Георгиев, когото описва като „човек, който не е добре“. Шахматистът разказва и за обвиненията уличаващи го в използване на средства като лещи в очите, електроника по тялото и компютърни програми.

Членът на Управителния съвет Маргарита Войска на свой ред представи позицията на Българска федерация по шахмат, която изключи Иванов през месец декември.

Част от казусите с участието Иванов четете в следните материали

Събуват обувките на наш шахматист

"Серийният измамник" Борислав Иванов е изключен от българския шахмат

Скандалният Борислав Иванов громи съперници в Испания

„Постигнах непостоянни резултати, което е напълно нормално и човешко. Нелогично би било да спечеля всичките си срещи. В Хърватия бях съблечен до кръста, след това ми се извиниха и не искаха да говорят за това. Стигна се дотам, след като в седми кръг кръг се класирах на четвърто място, а бях стартирал от последен номер. Там решиха, че не може състезател с последен номер може да се класира толкова напред. Тогава от българската шахматна федерация получих страхотна подкрепа. Николай Велчев (б.р. изпълнителен директор) ме поздрави за покрития бал и гледаше с насмешка на случилото се“.

„След това се развихри скандал в българския шахматен елит, доколкото може да се говори за такъв в България с изключение на (Веселин) Топалов и (Иван) Чепаринов“.

„Кирил Георгиев играеше за триста лева на един турнир с аматьори в Кюстендил. Как може един елит да пада до такива турнири? Отидох в Кюстендил и му взех на Георгиев тези пари, победих го честно. Той човека не е добре, има си проблеми. Допусна една загуба, която преживя много тежко. Аз спечелих нашата партия, той бутна фигурите и ме удари с една от фигурите. Не бих допуснал, че е способен на такова поведение. Съдия дойде и го успокои. Искаше да приключи турнира, бе убеден, че аз го мамя с компютър. След това започна натиск върху БФШ. Велчев започна да усеща натиск от тези шахматисти, които не го обичат и се обърна на 180 градуса.

„Наближаваха турнирите на Черноморието, които са витрината на нашия шахмат с космически наградни фондове за шахмата у нас. Тогава обаче се реши, че аз мога да се окажа заплаха за тези турнири и съответно за джоба на някого. Точно заради тези два турнира ми спряха правата за четири месеца. Пропуснах турнирите в Албена и Златни пясъци. Нарушиха всичките си процедури за спиране на правата, за да имат аргумент да не ме допуснат до тези турнири“.

„Това се случва през месец юни, на 1 юни с началото на турнира в Албена. Моите адвокати подадоха жалба срещу това наказание. За 19 юни съдът отмени това наказание. Когато федерацията разбра, че наказанието е отменено с голямо нежелание се съгласиха да ме допуснат на турнира във Варна. За да спасят турнира обаче разбрах, че трябва да се явя на проверка (с детектор на лъжата в София), но нямаше как да го направя, защото вече пътувах към Варна. По един начин ме лишиха от двата турнира и за третия турнир измислиха това нещо“.

„В момента, в който разбрах, че няма да ме допуснат във Варна се обадих на Велчев да отложим процедурата с детектора за петък (21 юни). Бях готов да направя всичко. Той ми отказа, затвори ми телефона и ми каза, че съм пропуснал шанса си. Това е историята. Той няма да отрече това нещо“.

За турнира в Благоевгад и „миризливите чорапи“.

„Не съм казал, че ми миришат чорапите. Всяко нещо се препредава като развален телефон и всичко се раздува. Не свалих обувките си, защото намерих това за унизително. Минах на два метални детектора от глава до пети, както е по правилник. Този човек (съперникът му Максим Длуги) след това дойде с охраната си. Започна да води скандал с главния съдия, че ще трябва да играе срещу мен, защото не бе намерено нищо. Започна да се държи много грубо, искаше да сваля обувките си, но всяко нещо си има граница. Правилникът е ясен. Проверката се състои от минаване на метален детектор. Той ще извади всяко нещо, което може да съм имал по себе си“.

„Срещу себе си виждах едни много враждебно настроени хора. Той искаше да ме извади от турнира, дори ми написа загуба. Аз продължих и доиграх турнира. Сега като минава времето може би наистина трябваше да допусна този компромис, дори и да смятам това за изключително унизително“.

За съвпаденията с компютърния шахматен енджин „Худини“, считан за един от най-добрите в света.

„Те в крайна сметка не твърдят, че ходовете ми съвпадат едно към едно. Говореха за 90 процента. Ако се поинтересувате по-подробно ще видите, че има партии, в които ходовете могат да съвпаднат и на 100 процента. Аз достигам съвпадение, но не във всяка партия. Победите, които постигам в крайна сметка са следствие на груби грешки на моите съперници гросмайстори. ЕЛО-то не печели мачовете, затова някои от съперниците ми се оправдават с компютъра“.

За лещата в окото, жиците по тялото и сигналите, с които мами.

„Говори се за много неща. Мисъл бе на Кирил Георгиев, че имам леща в окото. Не мога да си обясня подобно нещо. Всяко обвинение към мен граничи с фантастиката и лудост. Всяко едно от тези обвинения не би могло да бъде на психически здрав човек“.

За отношението към Кирил Георгиев.

„Не съм си поставял за цел да ставам медийна звезда с това нещо. Кирил Георгиев като седна срещу мен да играе започна да си говори сам. Коментираше мои ходове на глас, смееше се, за да ми направи впечатление. Отказа да ми стисне ръката след като спря часовника и да приеме мъжки тази загуба, въпреки че това вече се изисква от правилника. Отнесе се грубо към мен, бутна фигурите и ми отправи заплахи. Какви чувства трябва да имам към подобен човек?“.

„От шест години се занимавам с шахмат, вече съм на 26 години. След като завърших училище се занимавам само с шахмат. Не съм гений, това се постига с много труд. Това, че тези хора не са успели да го постигнат, си е техен проблем. Те изглежда имат само това, някои от тях не са женени, те правят само това през целия си живот, а това води до обратен ефект. Влагам необходимия труд, но без да се лишавам от другите неща в живота. Иначе се превръщаш в кон с капаци. Всяко нещо, което правиш трябва да е с удоволствие. Затова и никой не харесва шахматистите, защото те са мрачни хора“.

„Не съм гений, завърших средно училище, непрофилирано, със среден успех. Какво общо има дипломата с шахмата? Придобих изключително много приятели след всичко случило се. Единствените проблеми, които имам е с така нареченият елит, и то не с всички от тях“.

В типичен, граничещ с арогантността стил Иванов проведе и разговор с члена на Управителния съвет на БФ Шахмат Маргарита Войска. По неин адрес Борислав Иванов заяви, че би я победил без да губи нито една фигура. „След петия ход дори ще й позволя да избере коя фигура да й дам“, заяви с усмивка Иванов. Той получи и съответния отговор от страна на Войска.

„Мога да приема предизвикателството, само ако той се съгласи на проверките за непозволени технически средства. Събраните факти говорят, че той използва тези средства. С човека Борислав Иванов ще играя, но няма да мога да победя човека Борислав Иванов и компютъра „Худини“.

„Средното съвпадение на ходовете на световния шампион Магнус Карлсен с компютъра е само 73 процента от началото до края на партията. Такова съвпадение като на Иванов, не може да има. Точни цифри не мога да цитирам, но във всички случаи са по-високи от на Карлсен“.

„Той използва непозволени средства и до този извод ни води отказът му за проверка. В спорта подобен отказ води до двугодишно наказание. Той вече три пъти отказва подобна проверка. За съжаление ФИДЕ закъснява с регулацията за този вид помощ. Решение ще бъде взето през август, вече има създадена комисия. Тези компютърни програми са голяма заплаха за шахмата. Не трябва да се позволява шахматната игра да се превърне в скрита борба между компютри“.

Иванов потвърди за втори път в разговора, че е напълно готов по всяко време да се подложи на експертиза, която му е била отказана от федерацията през миналата година. Войска обясни защо молбата му е била върната.

„Тази проверка бе насрочена за 19 юни, за която той преди седмица е бил информиран. В София от Испания пристигна специално Силвио Данаилов, пристигна цялото ръководство на федерацията и негови представители от клуб „Виктори“. На него аргументът му бе, че е във Варна да участва на турнира, за който знаеше, че няма да бъде допуснат“.

Иванов бе вбесен от отговора на Войска.

„Моля да спрете да четете от някакво листче като грамофонна плоча. Съжалявам, че не сте тук за да говорим, а не да се криете като дребен гризач. Бях информиран само два дни преди турнира. Съдът бе отменил наказанието ми, знаех, че организаторът не иска да ме допуска, но правата ми бяха върнати. След това получих и отказ от Велчев за направата на тази проверка“.

Маргарита Войска коментира реални ли са фактите за измамите на Иванов.

„Фактите са комплексни, включително и съвсем директни от последния турнир за използване на технически средства. За решението на Управителния съвет повлия и отношението му към неговите колеги. Те са загубили неговото доверие. Той не е заплаха за българския шахмат, програмите са. Той е личност, която по мое мнение използва технически средства“.

® Livesport.bg / Тодор Владимиров

http://www.livesport.bg/skandalniqt-sha ... 39347.html
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Яну 13, 2014 6:02 pm

Част от казусите с участието на Иванов четете в следните материали

Събуват обувките на наш шахматист
http://www.livesport.bg/sybuvat-obuvkit ... 32861.html

"Серийният измамник" Борислав Иванов е изключен от българския шахмат
http://www.livesport.bg/serijniqt-izmam ... 38268.html

Скандалният Борислав Иванов громи съперници в Испания
http://www.livesport.bg/skandalniqt-bor ... 37104.html
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Яну 24, 2014 3:29 pm

ДИСКУСИЯ ЗА ВАН ВЕЛИ LOEK VAN WELY

Васил Иванов
http://www.youtube.com/watch?v=AZPXMe_4bbQ Обърнете внимание на въпроса-констатация от 45 сек до 50 сек, интервюиращата казва на гм Люк ван Вели, че всичките му ходове съвпадат с компютъра. Е, възниква логичния въпрос към всички, които твърдят че "съвпадението на ходовете" над 90 % било невъзможно !, ако сте прави гм Вели е чийтър или по-вероятното - хипотезата ви е погрешна. Съвпадение над 90 % е реално и се случва не рядко - вижте партията Накамура - Ван Вели от 7 кърг на супертурнира Tata Steel Chess 2014.

Tata Steel Chess 2014 - En passant - Loek van Wely round 7
youtube.com
Харесвам · · Сподели · 21 януари в 18:04
Видяно от 16
Domingos Alves Monteiro, Vladimir Vladimirov и Bosko Miloseski харесват това.

Васил Иванов http://www.chesspro.ru/chessonline/onli ... _5465.html Линк към партията Накамура - Ван Вели. Холандският гросмайстор постига над 90 % съвпадение с компютърни ходове в партия продължила 52 хода. Тоест подобно съвпадение се случва не само в назубрени предварително подготвени компютърни варианти, а и в продължителни партии като тази. А помните ли как всички бг гросове авторитетно ни убеждаваха, че подобно съвпадение било невъзможно. Сега дали няма да подпишат една декларация , че няма да играят с гм Ван Вели Нали 90 % съвпадение на ходовете уж беше невъзможно ???
ChessPro | Накамура - Ван Вели, Вейк-ан-Зее 2014, 7 тур. (0-1)
www.chesspro.ru
21 януари в 18:10 · Променено · Харесвам

Marto Maistorcheto да ама тва е ван вели, а не борислав мошеника който постига 100 % съвпадение xaxxaxaxaxaxaxxax
21 януари в 18:31 · Харесвам

Васил Иванов Въпрос за отличници как Ван Вели с рейтинг 2672 играе 50 хода като програма с 3300 , тоест 600 ело по силно от самия него. Според Войска и Георгиев такова чудо не е възможно. Този чийтър ли е, нали не е реално, чакаме разумно обяснение. Сложен казус. Ако не го обявим за измамник, това означава че аргумента "съвпадение на ходове" е въздух под налягане и толкоз.
21 януари в 19:44 · Променено · Харесвам · 1

Атанас Куртенков Това, за което многократно предупреждавах, се сбъдва!
И нека се попрочетат постовете ми отпреди година, а именно:
Случаят "БИ" не е разрешен, а е задълбочен. Тепърва последователите на БИ ще се множат експоненциално.
Конвенционалният шах умря!
21 януари в 21:58 · Харесвам

Borislav Ivanov http://www.standartnews.com/.../skandalen_shahmatist...

Скандален шахматист стана журналист
www.standartnews.com
Благоевград. Цяла година скандалният благоевградски шахматист Борислав Иванов бе...Вижте повече
21 януари в 22:04 · Харесвам · 1

Borislav Ivanov nqma kak da se mnojat, trudno se namirat takiva blestqshti jurnalisti kato men!
21 януари в 22:04 · Вече не харесвам · 3

Borislav Ivanov sorry za latinicata preinstalirah si kompa
21 януари в 22:04 · Харесвам · 1

Borislav Ivanov http://tvdarts.com/ ochakvaite ejednevno interesni statii ot men, kakto vinagi v CENTURA NA SUBITIQTA. Pozdravi!

ТВ Dартс - новини
www.tvdarts.com
ТВ DАРТС - Благоевград
21 януари в 22:09 · Променено · Харесвам · 1

Lyubomir Sirkov Към Васил Иванов: ако търсиш прилики (между двама състезатели), търси и разлики. Аз например съм сигурен, че ако Люк ван Вели играе с Максим Длуги, и Максим Длуги си събуе пред него обувките, то и Люк ван Вели ще се усмихне и ще си ги събуе... Сега разбираш ли разликата?
21 януари в 22:33 · Харесвам

Васил Иванов Не господин Сирков изобщо не разбирам разликата, защото Ван Вели има 100 % съвпадение на ходовете и досега официалната пропаганда на нашите гросове беше, че това не е възможно, моля ви се обяснете ми го, можете ли ? Видяхте ли как паднахте в собствения си капан, а преди месеци ви предупреждавах, но тогава високомерно заклеймявахте Боби, а сега дойде ред и гросовете да страдат или да си признаят, че съвпадението на ходове е било въздух под налягане ? Няма среден път - или или- или е мошеник Ван Вели или не е и съвпадението е възможно. Вие кое избирате ?
21 януари в 22:37 · Променено · Харесвам

Васил Иванов Труден избор а
21 януари в 22:39 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, първо по никакъв начин не сте доказал, че в дадена партия Ван Вели има 100% съвпадение на ходовете - това, което сте дал като линк, е някакво видео, в което това за 100% е някакво твърдение на някаква журналистка (а не на друг, квалифициран шахматист). Правете все пак разлика между квалифицираните шахматисти, и журналистите.
21 януари в 22:40 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Разбира се, ако се подпишат 100 гросмайстори под искане партията на Ван Вели да бъде проверена за съвпадение на ходовете, такава проверка най-вероятно ще бъде извършена. Но, имайте все пак предвид и нещо друго: Ван Вели се е доказал като играч още в онези години, когато компютрите още не бяха навлезли в шахмата - това също има значение - когато говорим за подозрения.
21 януари в 22:43 · Харесвам

Васил Иванов Първо господин Сирков доказано е, думите на журналистката не са нейни лични наблюдения, а тя просто цитира изтъкнати гросмайстори, който в продължение на 6 часа са следели под лупа всички партии, включително и тази на Ван Вели. Второ самия Вели не е отрекъл съвпадението, трето лично го проверих два пъти с дъблочина 20 и трябва да ви призная, че през живота си не съм виждал подобно съвпадение, ужасяващо е. Варира разбира се- при един енджин е само 90 %, при друг 95%, а при трети без малко 100 %. Така че е доказано, сега идва черешката на тортата, имаме доказано съвпадение, което уж не е възможно за човека ! Айде сега ще бойкотирате ли Вян Вели, ще го събличате ли гол, ко праим ся- мошеник ли е Ван Вели или съвпадението на ходовете е кухо доказателство, няма трети вариант, съжалявам
21 януари в 22:43 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Както Ви казах вече, г-н Васил Иванов, аз лично съм напълно уверен, че ако Ван Вели беше сложен да играе с Максим Длуги, и ако Максим Длуги си беше събул пред него обувките, то и Ван Вели щеше да събуе своите (а нямаше да избяга).
21 януари в 22:45 · Харесвам

Васил Иванов Господин Сирков той е бил сложен да играе не срещу 2500 играч а срещу 2787, номер 4 в света Накамура и го размазва с черни ! и не допуска нито една грешка и играе по първа линия на компа, и това уж не беше възможно, уж дори Карлсен и Каспаров не можели така, пък се оказа че един посредствен гросмайстор го прави Чакам разумно обяснение, а не общи приказки за чорапи, имате ли ?
21 януари в 22:48 · Харесвам

Васил Иванов Кажете сега съвпадението на ходовете е ли доказателство за измама или не е ? Измамник ли е Ван Вели ?
21 януари в 22:50 · Променено · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, а защо първо не кажете нещо по-конкретно по въпроса за чорапите и несъбутите обувки? За мен този доказан и неоспорван от никого ФАКТ значи много повече от всичките ВАШИ ЛИЧНИ компютърни анализи на партии на Ван Вели!
21 януари в 22:50 · Харесвам

Васил Иванов Проблема е че не са само мои лични, а на всички коментатори от турнира, и те много се "възхищаваха" от съвпадението на ходовете, даже и леко се чудиха, та затова журналистката го пита, не са и нейни лични наблюдения
21 януари в 22:51 · Харесвам

Васил Иванов Но пак не ми отговорихте на въпроса 100 % Ван Вели измамник ли е, ще го банвате ли или съвпадението на ходове на "доказани гросове " е нормално
21 януари в 22:54 · Харесвам

Novica Dragan Bozilov Всички които не разбират шахмата и статистиката си играят на прокурори и съдии в сопствено лице. Най-сериозен анализ бе тоя на г.Ст. Сергиев. Просто когато данните говорят и боговете мълчат. Тука се само манипулираше с данни срещу едно момче проврвяло му в позициите които младите леко учат и помнят. Просто сам изненадан от една такава "харанга" против едно момче и превърщането му на анти-герой. Никой не иска да е Остап Бендер на 21.век. Някъде написах, Иванов да беше от Сърбия или Хърватия, родните федерации щяха да застанат зад него, а не да го късат с "виртуални" доказателства. Е, сега "умни хора", исключете ЦРУ, КГБ, извънземните, Ал-Каида, наведете модела на маменето. Кой е този който помага на Иванов, и ... Хоудини има ли май за смартфони, или ако е в обувката, коя е системата на подсказките? Някого требе да го е СРАМ! Новица Божилов, Западни пкрайнини, Сърбия.
21 януари в 22:56 · Вече не харесвам · 5

Васил Иванов Нашта федерация в лицето на Велчев в началото твърдо подкрепи Боби, после като я натиснаха гросовете смени позицията на 180 градуса.
21 януари в 23:02 · Харесвам

Novica Dragan Bozilov Аз, се познавам с г.Велчев. Смятам че е разумен човек, но уви не ми е ясна тая планетарна хистериа, която е допусната от българска страна. Има проблем, аз съм Българин, но не искам да бъда стереотип на измамник. Също смятам че не е толкова отрицателна ролята на Кирил Георгиев, по думите от некое предаване, просто смятам че и той е жертва, на тая нелепа пропаганда. Кирчо е чудесен човек. С голяма мъка следех предаването и дискусиата на ГМ М.Войска и Б.Иванов, поведението им беше като деца хванати в кражба на праскови. Не владееха положението нито един. Спешно да се решава проблема! И, разберете, защо се един българин води като измамник в шахмата? Спомнете си глупостите на Морозевич и Шорт. Не слагам ГМ, защото като хора не заслужават тази титла. И още един въпрос, проверил ли е някой тоалетната на Иванов? Новица Божилов, кандидат майстор, ФИДЕ инструктор, шахматен съдия, сега геолог на рудник!
21 януари в 23:18 · Вече не харесвам · 2

Васил Иванов Това е истинския проблем, те наистина вярват, че мами и затова реагират толкова непремерено. Разумният изход е проверки след всяка партия и металодетектори преди началото на играта. Иначе случая с Шорт е най-неприятен, защото формално минаваше за близък към бг лагера, или поне приятелски настроен, в шаха изглежда задкулисието е не по- малко отколкото, в която и да е била друга сфера. Всъщност голямата отговорност от тук насетне ще пада върху шахматните съдии, натиска върху тях и върху организаторите на даден турнир ще е огромен.
21 януари в 23:48 · Вече не харесвам · 2

Владимир Петров Между елитните холандски и елитните български шахматисти отдавна има добро и ползотворно сътрудничество. То беше демонстрирано в състезания на най-високо ниво. Освен това Йохан Кройф и Христо Стоичков дълго работеха заедно в един пристанищен испански град. Факт е, че Христо Стоичков и Стефка Костадинова имат ремита с Веселин Топалов, в Банско. Следите остават и се вижда накъде водят - към върха.
22 януари в 11:39 · Харесвам · 1

Lyubomir Sirkov За пореден път (може би и за последен) ще се опитам да обясня на Васил Иванов някои неща (които на него като журналист може да не са му ясни, но на мен като шахматист са ми пределно ясни). Не случайно аз наблягам на случая със събуването на обувките (което Максим Длуги направи, а Борислав Иванов отказа) – а Васил Иванов, като журналист, бяга от този случай като дявол от тамян и отказва да го коментира. Разберете, г-н Васил Иванов, че за мен е важно не само и не толкова кой е на 1-во място, и кой е на 2-ро място в даден турнир – за мен е важно шахматът като цяло, като спорт, да върви добре. Сам знаете, че при всяка своя публична медийна изява, когато журналисти го питат „Ама защо така са настроени против Вас другите шахматисти?”, Борислав Иванов винаги казва нещо в смисъл: „Ами те българските гросмайстори са ме нарочили, защото аз с моите резултати им бъркам във финансите, те губят пари, когато аз печеля, те затова са против мен”.
Това повтаря Борислав Иванов, винаги, и затова винаги избягва да говори за сблъсъка си с Максим Длуги. Защото Максим Длуги НЕ Е български гросмайстор, той не е зависим от БФШ, той НЕ Е зависим от парите, които има в българския шахмат (доколкото изобщо има пари в тази сфера) – напротив, Максим Длуги изкарва парите си по съвсем друг начин, и ако той лично понякога играе в турнири, той го прави по-скоро за да даде нещо, а не за да вземе. (Това наистина на някои хора им е много трудно да го проумеят – че има хора, които играят, за да дадат на другите – а не за да вземат от тях). И той наистина дава. Ако не друго, той ни даде тук един добър пример и една голяма поука. Защо му е на Максим Длуги да играе – точно в България? Защо му е на Максим Длуги да се подлага – сам – на процедурата „събуй си обувките”? Ще спечели „пари” от това ли? Погледнете, и ще видите огромната разлика в поведението на Максим Длуги и Борислав Иванов: единият при проверка си събу обувките, и го направи за доброто не на себе си, а на шахмата като цяло – а другият, напротив, отказа да си събуе обувките – мислейки единствено да спаси себе си, не да направи нещо добро за шахмата.
Сега мисля, вече на всички им стана ясно защо Васил Иванов избягва да говори за случая Максим Длуги - Борислав Иванов.
22 януари в 12:12 · Променено · Харесвам

Владимир Петров Когато на важно шахматно състезание се предвижда проверка на участниците тя е ПРЕДВАРИТЕЛНА и ЕДНАКВА за всички участници. Това е отразено в репортажите за най-големите състезания през миналата година. Съгласни ли са всички участници в републиканските индивидуални първенства да се подложат на същите проверки, на които е подлаган Борислав Иванов? Съгласни ли са всички членове на Управителния съвет на БФШ или всички участници в този форум са се подложат на детектора на лъжата? Освен това много е важно един спортист предварително да е информиран за предстояща проверка и да е готов за нея и съвсем друго проверката да е внезапна.
22 януари в 12:24 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Владко, за мен е предостатъчно, че Максим Длуги се подложи на проверка - а другият състезател отказа. Максим Длуги се подложи на проверка, и то без от това на него лично да му зависи нещо в живота - а този, който иначе се кълне, че обича шахмата, не се подложи на такава проверка.
22 януари в 12:31 · Харесвам

Владимир Петров Любо, въпреки уважението ми към авторитетен играч като Максим Длуги, не съм сигурен, че той е дошъл в България само от любов към шахмата или към нашата страна. Не съм адвокат на Борислав Иванов, от позицията на шахматен съдия мога да му наложа много наказания, както и на други по-известни шахматисти. Безспорно е, че срещу него има кампания и в един момент тя може да се обърне срещу тези, които я организират. Смущаващо, вече дори стряскащо, е мълчанието на КОМПЕТЕНТНИТЕ лица по случая. Хората, които подкрепят Борислав Иванов стават все повече и в един момент праволинейните или дори наивни шахматисти ще се окажат в смешно положение. Наскоро чух твърдението, че правдата и правото не са едно и също нещо. Не искам да вярвам в това, но не мога да опровергая тази теза.
22 януари в 12:41 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами, Владко, аз пък не вярвам Максим Длуги да е дошъл в България ей-така нарочно, с тайна мисия, за да може да му се падне да играе с Борислав Иванов, и да му "причини" тази толкова непоносима неприятност: да го накара той да си събуе обувките, след като самият Максим Длуги вече го е направил...
22 януари в 12:47 · Харесвам

Lyubomir Sirkov И за мен също така е ясно, че е за предпочитане КОМПЕТЕНТНИТЕ лица да НЕ взимат отношение по случая - онова решение, което намериха организаторите на един турнир във Велико Търново, то е и най-справедливото решение за такива случаи - защото то оставя отговорността в самите състезатели.
22 януари в 12:52 · Харесвам

Владимир Петров На турнира в Белоградчик имаше чужденци, които много упорито ми задаваха въпроса как едно момче с "такова ЕЛО" се бори за първото място. Тогава Борислав Иванов не игра. Колкото до случая във Велико Търново, аз имам особено мнение. Какво би се получили ако във футболното първенство ЦСКА, "Литекс" и "Лудогорец" не се явят за мача с "Левски"? Тогава "сините" ще останат без морални и материални награди. Ако футболистите и шахматистите са истински джентълмени те имат право на "другарски съд". Но аз много се съмнявам, че те са такива. Друго нещо са Спаски, Портиш, но "они не говорят и не думают по болгарски".
22 януари в 13:06 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ако самите състезатели (и деятели) в даден спорт не са истински джентълмени - то тогава на какво основание очакваш, че някакви други органи (федерации, комисии) - излъчени, чрез избори, пак от същите тези "НЕджентълмени" - ще бъдат с нещо по-добри?
22 януари в 13:09 · Харесвам

Васил Иванов Ние ви питаме за основния аргумент, вие говорите за обувки и чорапи, това е класическа пропагандна схема, ще отговорите ли на въпроса ми - възможно ли е над 90 % съвпадение и ако не защо Ван Вели го постига ?
22 януари в 13:22 · Променено · Харесвам

димитър въндев Велико Търново е срам за организаторите , това ли е начина да докажеш чийтърство , като дописваш регламеннта "на коляно " и то срещу един човек .Така се приемаха и закони в НС ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА - да цитирам ли? Г-н Сирков какво мислите , че има в галоша на грешника . Направете възстановка , как , по- какъв начин от там може да "стане номера" т. е. приемане , обработка , предаване , трансформиране на образи , позиции и ходове в място което не може да оживее и комар?
22 януари в 13:14 · Харесвам

Васил Иванов Обясних ви го 100 пъти за обувките - Длуги не е бил там за да играе шах а за да направи скандал на турнира, това се знаеше от всички, той дори не се криеше, през цялото време е наговарял останалите участницити какво да правят срещу Боби. Вие ми обяснете как така металодетектора не е отчел нищо два пъти - след като е проверил от глава до пети Боби, ами като не е отчел нищо няма и причина да се свалят обувки, ако отчете тогава се свалят, това е правилото господин Сирков. Аз не си спомянм вие като шахматист или някой от другите гросове да са били събличани чисто голи на някой туринр, вие дори не сте били проверявани с металодетектор, а Боби многократно и винаги е бил чист, такива са фактите Сирков - чист е при всички проверки, спрете да лъжете и да изнасяте пропагнадата.
22 януари в 13:15 · Променено · Харесвам

Васил Иванов Най- интересното е че господин Сирков упорито отказва да отговори на въпроса " съвпадението на ходовете" над 90 % при Ван Вели доказателство ли е че е измамник, и ако не е това значи ли че същото важи и за Боби. Междудругото Ван Вели е минал през металодетектор на турнира също както Боби срещу Длуги и резултата и при двамата е един и същ - чисти са.
22 януари в 13:18 · Променено · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, какъв "основен аргумент" бълнувате? На кого е било това "основен аргумент"? Това е случай, за който всеки, включително и аз самия, си прави изводите на основата на голям набор от различна информация и факти. Аз гледам на случая комплексно, не се доверявам само на един критерий (бил той "технически", или "компютърен", или "съдийски").
22 януари в 13:18 · Харесвам

Васил Иванов Основният ви довод беше "съвпадение на ходове", след тази партия обаче на Ван Вели този довод тотално се срина и провали, защото изпадате в тежко противоречие - хем твърдите че не е възможно над 90 % съвпадение хем Ван Вели го постига според вас честно. Това разбива на пух и прах цялата ви теза.
22 януари в 13:21 · Променено · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, наистина се чудя: толкова ли къса памет имате? Или нарочно заблуждавате? Никога не е било "основен аргумент" фактът за "съвпадение на ходовете" - това беше само повод да се разраснат първоначалните съмнения.
22 януари в 13:22 · Харесвам
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Яну 24, 2014 3:30 pm

димитър въндев И как така "бръмбара "е неуловим за детекторите.А Длуги си е интригант и страхливец , защото си идва с охрана и демонстрира положение и ,държи се както американски те господар в колонията си. И всички онемяват и оглупяват от прищевките и "силата "му.Страхливец е , защото същия след рутинните метало проверки не сяда да играе , както другите , а започва изнудване , след обувките ще следва потника , след потника - дънките . Ако лично това ми се случи , няма да е твърде приятно на натгаждачи и господари.
22 януари в 13:23 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Да бе, "след обувките следва потника" - това пък откъде го измислихте? Чудите се какви глупости да измисляте. (Пък и който е честен, какво му пречи да си събуе и обувките, че после да си съблече и потника - щом ДРУГИЯТ човек отсреща ВЕЧЕ е сторил СЪЩОТО?)
22 януари в 13:25 · Харесвам

Васил Иванов Господин Сирков усещате ли как сградата се срутва със страховит тътен, вие нямате никакъв аргумент вече, след тази партия на Ван Вели прословутото "съвпадение на ходовете" се оказа просто един балон с който заблуждавахте широката общественост. Кой ви е основния аргумнет против Боби - това че е бил проверен два пъти с металодетектор преди мача с Длуги и нищо не е открито, а това че Длуги е искал да му прави стриптийз извън сякакви правила и норми и в нарушение на законите на нашата страна, ами нали металодетектора е проверил и обувките и нищо не е открил, какво повече от това ???
22 януари в 14:23 · Променено · Харесвам

димитър въндев Ето д.во . Представете си Испания . Та там след обувките , поискаха суичъра , след това - дънките , фанелката . -после какво ще поискат и това под натиск и вероятно камери , та г-не Вие бихте ли се събличали до дупка , унизително .
22 януари в 13:27 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ха-ха, г-н Иванов, никаква сграда не се "срутва", както вече ви обясних, аз гледам на случая комплексно, не се ръководя само от един тип аргументи (компютърни, технически) - за мен "поведенческите" аргументи (които вече ви разясних) са достатъчно силни.
22 януари в 13:27 · Харесвам

Васил Иванов Нека бъдем честни господин Сирков, истината е че вие и другите шахматисти никога не сте се вълнували от никакви проверки, ама въобще не ви интересува проверката, а само едно - да го изгоните от шаха, защото в 4 кръг на испанския турнир и обувките му събуха и металодетектора го провери и накрая пак си размаза арменския гросмайстор. Всички проверки са направени господин Сирков - събуване на обувки, металодетектори и нищо не е открито, сканадлите винаги започват след като елитните гросмайстори заплашат организаторите с провал на турнира и след това изведнъж се появяват "свидетели" които ни обясняват сърцераздирателно какви "кабели висели от тялото му ", абсолютен фарс.
22 януари в 13:29 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Все пак, тъй като г-н Иванов продължава да се прави, че не разбира: аргументът за ходовете не се свежда само до съвпадение на ходовете с тези на някаква компютърна програма - аргументът с ходовете е по-широк, той се отнася и до НЕсъвпадение на нивото на ходовете в едни партии на този състезател с нивото на неговите ходове в други негови партии.
22 януари в 13:29 · Променено · Харесвам

димитър въндев А защо не отговорите за "БЕЗМЪЛВНИТЕ МЕТАЛОДЕТЕКТОРИ" , защо мълчите относно ВЪЗСТАНОВКАТА , Г-Н Сирков . Дайте смислени тези .
22 януари в 13:29 · Харесвам

димитър въндев И тук няма логика имам турнири - последователни с разлика в перфоманса с над 500 точки , е?
22 януари в 13:30 · Харесвам

Васил Иванов Господни Сирков изглежда не разбирате същината на проблема - става въпрос за съвпадение на ходове между играч с 2670 - Ван Вели и програма с 3300 ело - разлика от 600 ело ! Това директно противоречи на догмата ви, че не е възомжно.
22 януари в 13:31 · Харесвам

димитър въндев Не съм виждал мат в два хода , Крамник не видя мат в един ход , е?
22 януари в 13:31 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, отново ви повтарям, тъй като явно не сте чул: аз тази партия на Ван Вели не съм я гледал, не съм я анализирал - ако Вие сте я анализирал, подайте сигнал към съответните органи - да се сезират, да проверят. И пак ви повтарям: съвпадението на ходовете е само един елемент от цялостната картинка. Ако не виждате цялостната картинка, ще си останете само при разглеждането на някакви ходове в някакви партии...
22 януари в 13:34 · Харесвам

Васил Иванов Ами Въндев как ще намери нещо металодетектора като няма нищо
22 януари в 13:35 · Харесвам

Lyubomir Sirkov А металодетекторите, с извинение, са технология от да не казвам коя епоха...
22 януари в 13:35 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Изобщо, това беше и моето предупреждение към всички, и от двете страни, още от самото начало: не търсете в този случай непременно някакво ТЕХНИЧЕСКО решение - такова няма да има.
22 януари в 13:37 · Вече не харесвам · 1

димитър въндев И веротно и български и и испанските са от Първата СВ. Смешно .
22 януари в 13:38 · Харесвам

Васил Иванов Те са технология която се използва на всички топ състезания в шаха и вършат работа, доколкото никой елитен гросмайстор не се е оплакал, същите са проверили и Ван Вли по време на партията му с Нукамура, където постига над 90 % съвпадение, което уж не е възможно според Сирков и другите бг майстори.
22 януари в 13:38 · Харесвам

димитър въндев А то всичко си е жива техника , как така ще търсим сама психология и то субективна ?
22 януари в 13:39 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, не сме толкова наивни: мнозина от нас знаят, че технологиите се развиват бързо - и без да навлизам в допълнителни подробности само ще ви кажа най-простото и очевидното: на всяка технология й се намира "цаката" с друга технология.
Затова и ви казвам: не търсете ТЕХНИЧЕСКО решение на случая (независимо дали окончателно "оправдаващо" или окончателно "осъждащо").
22 януари в 13:41 · Харесвам

Lyubomir Sirkov А ако настоявате да обсъждаме случая с Ван Вели - наистина ще е интересно да видим как ще се развие този случай (ако изобщо това е "случай"). Например, ще видим как реагира противникът на Ван Вели, как реагират колегите му, как реагират съдиите, как реагират останалите шахматисти - всичко това тепърва има да видим.
22 януари в 13:44 · Харесвам

Васил Иванов Ние не сме наивни и не сме специалисти по техника, обаче като съвестни грагждани искаме едно - обективен начин за проверка - дали ще са металодетектори или нещо друго не е важно, ключовото е вината и невинността на един състезател да не се определят от субективни фактори като - поведенческия аргумент, съвпадение на ходовете, "обработени свидетели", милионери туристи и прочие. Това което искаме е просто - обективен способ за борба с чийтърството, а не лични разправии между бг шахматисти. Факта е че всички проверки направени до сега при Боби показват, че нищо не е открито .
22 януари в 13:54 · Променено · Харесвам

Васил Иванов Те реагираха вече - никакви оплаквания, никакви събличания на Ван Вели, никакъв натиск върху организаторите да го изключват от турнира и да намерят "кабел по него". Това е нормална реакция, която по същество означава признаване на абсурдността на аргумента "съвпадение на ходове", оказа се че е възможно, оказа се че такъв аргумент няма. Ван Вели е чист, никой не протестира, щом той може, не виждам защо Боби или друг шахматист да не може. Забележете само при Боби имаме 65 % съвпадение на ходовете му по време на испанския турнир, а при Ван Вели - над 90 %, първия го обвиняват в измама, а втория го поздравяват, забавно нали
22 януари в 13:52 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Не, г-н Иванов, това е нормална реакция от нормални шахматисти когато видят нормален и известен шахматист да играе силно. В една партия. Една партия - разбира те ли?
А сега се върнете отново към началото на случая "Б.И." и си припомнете как започна.
22 януари в 13:55 · Харесвам

Lyubomir Sirkov И щом искате "обективен начин за проверка" - за мен обективният начин за проверка вече се състоя: един по-възрастен, по-опитен, по-титулуван играч (Максим Длуги) сам се подложи на проверка - на такава проверка, от която другият играч избяга.
22 януари в 13:56 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Вие изглежда това не можете да разберете: че ако е въпрос даден състезател да се прави на обиден, да се прави на възмутен, то в онази ситуация именно Максим Длуги е човекът, който има повече основания за това - да каже "абе кои сте вие бе, да ме проверявате мене така?"
22 януари в 14:00 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Но Максим Длуги не се направи на обиден - и Борислав Иванов трябваше да проумее, да съобрази - че не е момента именно той да се прави на обиден в тази ситуация.
22 януари в 14:01 · Променено · Харесвам

Васил Иванов Става въпрос за пълноценна партия - 52 хода, досега се приемаше, че е възможно съвпадение на ходове в отделна партия, но само ако имаме предварително подготвен компютърен вариант - не повече от 30 тина хода. Партията на Ван Вели не е теоретичен вариант, а нормална - сиреч играчите не възпроизвеждат домашни анализи, а мислят самостоятелно и то в нефорсирани позиции - няма единствен ход, а "множество потенциално добри - демек не е очевидно кой е по-добър" - именно в такава ситуация се считаше че е абсолютно невъзможно да играеш по първа линия на компа, е как Ван Вели го направи ??? Изводът е ясен -съвпадението на ходовете е абсурден аргумент.
22 януари в 14:01 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Не е абсурден аргумент - когато се потвърждава от други факти, извън компютърния анализ. Както вече ви писах по-горе: фактът за "съвпадение на ходовете" беше само повод да се разраснат първоначалните съмнения.
22 януари в 14:04 · Харесвам

Васил Иванов Мисля че го уточнихме - проверката е била двойна - от глава до пети и нищо не е открито в Борислав. Не виждам какъв е проблеима тук ? Стриптийзът е способ характерен не за шах турнири, а за други места, нали ?
22 януари в 14:05 · Променено · Харесвам

Lyubomir Sirkov Нищо не сте уточнили, г-н Иванов - както ви казах, за мен "проверката" не се състои само в използването на някакви технически уреди - за мен проверката е и в това: кой как реагира, когато бъде поставен в ситуация на "проверка".
22 януари в 14:05 · Харесвам

Васил Иванов Ситуация на проверка - интересно словосъчетание - сиреч всеки може като Длуги да доведе една мутра със себе си и да заяви на противника, ако не позволиш на моята мутра да те "провери " ти си мошеник, и ако не се съблечеш пак си мошеник, и въобще не ме интересува, че проверките на организаторите и офицалната охрана на турнира не са показали нищо- изпълнявай моите нареждания иначе си мошеник. Извинявайте това ли е ситуация на проверка ???
22 януари в 14:08 · Вече не харесвам · 1

Васил Иванов Нали затова е официалната охрана, какво ще стане ако всеки грос помъкне със себе си мутри да проверяват опонентите му, нелепо е .
22 януари в 14:09 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Напротив, г-н Иванов, отново изопачавате фактите: проверката с участието на Длуги е извършена и в присъствието на главния съдия на състезанието - и всъщност именно главният съдия на състезанието изрично е предупредил другия състезател какво следва от отказа му да се подложи на проверка.

Nikolay Nikolov В наши дни, изнасянето на твърдение в публичното пространство без доказателство се нарича клевета! Да предприемаш категорични действия без никакви доказателства и да продължаваш да мълчиш след всеки скандал, не е в полза на БФШ. Странно поведение! А нямаше ли кой поне да обясни на ГМ Войска, че тест с детектор на лъжата не може да е задължителен, не е доказателство и не фигурира въобще в понятието "допинг контрол". Поне да не се беше излагала в предаването по канал 3.

Lyubomir Sirkov Маргарита Войска в предаването каза нещо много важно: че решението на УС на БФШ е колективно, и затова не зависи само от нейното мнение какво решение ще вземе УС.
22 януари в 14:11 · Харесвам

Васил Иванов Господин Сирков вие прочетохте ли обясненията на Длуги, ами той си го е написал и признал - довел е една мутра със себе си, която е трябвало да опипва Боби и като са му отказали е разиграл цирка с чорапите, повече от ясно е че мутри не могат да проверяват шахматисти, това е задължение на официалните лица. Не виждам разумност в идеята да мутризираме проверките в шаха, длугизираме ако предпочитате.
22 януари в 14:12 · Вече не харесвам · 1

Васил Иванов Демек щом е колективно, никой не носи отговорност пряка за него, много удобно нали
22 януари в 14:13 · Вече не харесвам · 1

Lyubomir Sirkov Г-н Иванов, няма смисъл да разговарям с Вас, ако продължавате да отричате фактите: проверката е започната под наблюдението на главния съдия на турнира.
22 януари в 14:14 · Харесвам

Lyubomir Sirkov И именно главният съдия може да решава кого да допусне до участие в проверката.
22 януари в 14:14 · Харесвам

Lyubomir Sirkov И, разбира се, отново пренебрегвате най-важния факт: самият Длуги не е искал от другия състезател нищо повече от това, на което самият Длуги вече сам се е подложил - събул е своите обувки.
22 януари в 14:16 · Харесвам

Васил Иванов Пази Боже думите ви да се сбъднат, как така съдията ще определя чия мутра кого да проверява. извинявайте вие ме шокирате напълно.
22 януари в 14:16 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Вие предпочитате да използвате едни думи - например, "мутра" - но други шахматисти (например, Длуги) използват други думи. И всъщност не вие, а главният съдия решава.
22 януари в 14:17 · Харесвам

Васил Иванов И тука бъркате господин Сирков, Длуги е искал мутрата му да проверява Боби. Разбира се му е отказано.
22 януари в 14:17 · Харесвам

Васил Иванов Ами как наричаме - личната охрана - викаме им мутри нали . С какво мутрата на Длуги се различава от мутрите на добре облечените бизнесмени ? И откъде на къде мутри ще правят шах проверки, несериозно е господин Сирков.
22 януари в 14:18 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Каква "мутризация" ви е в главата, г-н Иванов, къде я видяхте? От един случай с един човек - и веднага си правите извод за "мутризация"?
За да ви върна малко към действителността: разберете, че хората в България са чувствителни към всякакъв вид измами. Хората в България са се нагледали на всякакъв вид измами. И затова не е никак, ама никак изненадващо, че и в шахмата се появяват подозрения в измама. То по-скоро е чудо, че досега не е имало такива силни подозрения...
И ще ви кажа още нещо, от личен опит: моята дъщеря като състезателка в един момент също беше заподозряна, че мами. Подозираха я, че на един турнир е подсказала ход на момичето "А" във вреда на момичето "Б" (по време на партия между двете). Как постъпих аз самият в този случай? Ами казах й да се държи така, че да не я подозират в подсказване! Дъщеря ми започна да ми се оправдава: "Ама ние с момичето А сме си приятелки, ние като се видим, и си говорим! Така правят всички! И в залата за игра като се видим, си говорим!" И аз й казах: "Може да сте приятелки, но в залата няма да си говорите, защото виждате, че възникват подозрения!" Това е правилният подход, когато има ПОДОЗРЕНИЯ.
22 януари в 14:28 · Променено · Харесвам

Васил Иванов Правилен съвет сте дали на дъщеря си. Споделям и опасенията ви от измами - те са възможни и вероятно се случват и е трудно да бъдат предотвратени на 100 %. Мутризацията е ако водим лична охрана на шах състезания, за да проверяват опонентите ни, така както е направил Длуги в Благоевград. Това е много опасно явление и трябва да бъде заклеймено, а не поощрявано и никъде по белия свят не е възможно.
22 януари в 14:37 · Харесвам · 1

димитър въндев Там параноята вероятно няма да е такава . В Задар официално се извиниха за пресилените проверки - нещо да кажете ?После като се прибра тук и се започна параноята . Версии- /гм Геортиев "лещи в очите ,гм. В.Спасов "устройство на гърдите"и т.н.Обяснявал съм как да се променят регламентите и безопасността .Но няма оборудване неуловимо за детектори /освен може би във военните технологии на няколкото военни колоса , може би . От къде тази космическа "силиконова "технология у бедния Боби?Кой ще инвестира , и ще продължава да инвестира след като същия "бива разкриван "?
22 януари в 15:06 · Харесвам · 1

Васил Иванов Велчев в първото си интервю по казуса на Боби спомена, че в Задар не само е бил претърсен изцяло Боби, но са проверили дори и стаята му, ако това е вярно е нещо повече от параноя - криминално деяние е, съмнявам се да са имали заповeд за обиск от съдия
22 януари в 15:09 · Променено · Харесвам · 1

Георги Ненчев г-н Сирков много внимателно проследих дискусията във връзка със случая Длуги и ми е много интересно защо към нея не прибавихте и случая Митко Илиев-главен съдия на същият турнир който кой знае защо вместо да изхвърли "измамника"от турнира му дава възможност да доиграе турнира Зададохте ли си въпроса защо?защото аз имах възможност да го попитам и така и не получих смислен отговор
22 януари в 15:51 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Ненчев, не съм запознат с мотивите Митко Илиев да вземе едно или друго решение (предполагам, че и той като всеки нормален шахматен деятел не държи непременно един скандал в шахмата да става все по-голям и по-голям).
По-горе аз само подчертах, че доколкото знам, главният съдия проверката е инициирана в присъствието на главния съдия и с негово одобрение, т.е. обвиненията в "мутризация" са пресилени.
22 януари в 15:57 · Харесвам

Lyubomir Sirkov Според моите познания по правилника, по принцип за конкретно провинение в конкретна партия няма как състезател да бъде "изхвърлен" от турнира - може да му бъде наложено наказание за конкретната партия.
22 януари в 15:58 · Харесвам

Васил Иванов Мутризацията има съвсем точна дефиниция - когато желаеш личната ти охрана да преджобва опонента ти - Длуги е поискал мутрата с него да претърси Боби, тоест имаме класически случай на мутризация, едно към едно, за щастие официалните лица са му отказали категорично.
22 януари в 15:59 · Харесвам

Георги Ненчев г-н Сирков Вие почвате да си противоречите Ако Вашата теза е вярна как ще ми обясните реакцията на съдията на испанския турнир Изгонване от турнира и заплащане на някакво обезщетение Според Вас е трябвало да го остави да си доиграе турнира нали така?
22 януари в 17:05 · Харесвам · 1

Владимир Петров Съдията може да отстрани състезател от турнир за провинение в отделна партия. Това решение може да бъде обжалвано от състезателя пред турнирен комитет и той да отхвърли или потвърди решението на съдията.
22 януари в 17:47 · Харесвам · 2

Lyubomir Sirkov Г-н Ненчев, Вие самият сигурен ли сте, че постъпвате разумно, като искате аз да нося отговорност за различните решения, които един или друг съдия е взел в едно или друго състезание? Прочетете първо правилника, и после коментирайте.
преди 22 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Според правилника,
http://chessbg.com/che.../downloads/Sad ... vilnik.pdf
точка "13.4."
"Съдията може да наложи едно или повече от следните наказания:
а. предупреждение,
b. увеличаване на оставащото време на противника,
c. намаляване на оставащото време на състезателя, извършил нарушение,
d. обявяване, че партията е загубена,
e. намаляване на получените точки в дадената партия на състезателя, извършил нарушение,
f. увеличаване на точките, получени в дадената партия от противника, до
максимума възможен за тази партия,
g. изключване от турнира.
""""
Както виждате, наказанията са степенувани - от най-лекото ("предупреждение") до най-"тежкото" ("изключване от турнира"). И е добре, че наказанията са степенувани, защото това е основен принцип във всяка дейност, в която има наказания, а именно: наказанието трябва по някакъв начин да съответства на провинението - и за по-тежки нарушения трябва да има по-тежки наказания, както и обратно: за по-леки нарушения трябна да има по-леки наказания. И правилникът оставя на съдията да реши: дали да приложи едно, или две, или дори три и повече наказания.
Друга важна точка от правилника, която е добре да прочетете, е тази: "12.1. Състезателите не трябва да се държат по начин, уронващ престижа на шахматната игра. "
Сега си спомнете онази бланка, на която един състезател беше написал, че играе срещу "некъв клоун"...
преди 22 часа · Променено · Харесвам

Владимир Петров Член 13.4.g. изключване от турнира.
преди 22 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Е, и? Владко, и ти ли се правиш, че не разбираш очевидни неща? Че не може във всички случаи съдията да налага МАКСИМАЛНОТО наказание?
преди 22 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Значи, като пишете нещо, и като заемате някаква позиция, опитвайте се все пак да имате и малко здрав разум в главите си. Разбирам, че искате ако може по всякакъв начин да уязвите федерацията и изобщо всички в шахмата, но дори и в тази си дейност е добре да се придържате към някакви разумни рамки.
преди 22 часа · Харесвам · 1

Владимир Петров Никога не съм се правил, че не разбирам нещо. Или разбирам, или не разбирам. Всяко решение на спортен съдия е субективно. Той може да признае гол с ръка на Марадона, може и да не го признае. Аз въобще не оправдавам някои от действията на Борислав Иванов, но когато го провокират той може да реагира по начин, който не се харесва на всички. И аз съм имал случаи, в които съм можел да отстраня много състезатели от турнир, но не съм го правил за да не проваля турнира. Не е задължително съдията да показва максималното наказание. Има устно предупреждение, има жълт картон, има червен картон има и директен червен картон.
преди 22 часа · Харесвам · 1

Lyubomir Sirkov Именно, и аз това обясних по-горе: има степенуване на наказанията, и това степенуване правилника го е оставил на преценката на съдията. Това трябва да се разбере, а не този Георги Ненчев тука да се прави на много разбиращ и да ми търси на мен отговорност защо единия съдия взел едно решение, пък другият съдия взел друго...
преди 22 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Разберете и нещо друго: не може да се говори за "мутризация" там, където е ясно, че на практика НИТО ЕДИН шахматист не се е почувствал "застрашен" от присъствието на Максим Длуги и на придружаващите го лица.
преди 22 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov И още нещо относно това, че Борислав Иванов уж е бил "провокиран", и съответно той можел да "реагира" на провокациите по един или друг начин. Ако си състезател и си провокиран, нормалният начин да реагираш е да се обърнеш към съдията. Всякакви други "реакции" най-често са в нарушение на правилника.
преди 22 часа · Променено · Харесвам

Владимир Петров Любо, обръщението ти е много принципно, задължава ни всички и лично мен да вземем категорична позиция, но отдавна твърдя, че конкретно тази група е с предварително определена тема. Отдавна предлагам да създадем нова група, в която да дискутираме свободно без цензура по всички въпроси, свързани с шахмата. Тъй като ти предлагаш няколко въпроса, аз ще ги резюмирам по теми и съм готов да водя дискусия по всяка от тях. 1. ЗАЕМАНЕ НА НЯКАКВА ПОЗИЦИЯ ПРИ ВОДЕНЕ НА ДИСКУСИЯ. 2. Наличие и липса на разум в главата. 3.ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ УЯЗВИ ФЕДЕРАЦИЯТА И ВСИЧКИ В ШАХМАТА. 4. Разумни рамки при уязвяване на федерацията.
преди 22 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Добре, предназначението на групата, в която сме в момента, би трябвало да бъде "против решението на УС на БФШ за изключване на ФМ Борислав Иванов" - т.е. в тази група би трябвало да се обсъжда самото решение, как то може да бъде евентуално променено (или заменено с ново) от УС на БФШ - а не тук Ненчев да ми държи сметка на мен защо съдията в Испания постъпил така, пък съдията в България постъпил иначе...
преди 22 часа · Харесвам

Владимир Петров Дискусията в тази група започва да прилича на начина, по който се спори в политическата сфера. Все повече се убеждавам, че задължителното гласуване не е нещо недемократично. Ясно е, че хората, които могат да изкажат компетентно мнение по случая с Борислав Иванов, не желаят да се включат. Това са хората от федерацията, от националните отбори и силните клубове, от управителните съвети на клубовете. Причините да не се включват, според мен, са няколко. Не са запознати със случая, това е "под тяхното достойнство", чувстват се гузни защото по някакъв начин са свързани с него, страхуват се от контраатака, контраобвинения с много по-тежки последици, излизане на скандала извън сферата на спорта и шахмата, евентуални последици за хора с авторитет в обществото. Това са само хипотези, но те трябва да се проверят в интерес на шахмата, а може би не само на шахмата.
преди 22 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Владко, аз лично мога много добре да ти обясня защо хората, които визираш, не се включват. Преди малко получих тук, във Фейсбук, лично съобщение от човек, който изказа експертни съображения по случая, но изрично ме помоли да не споменавам името му. Той е съдия, опитен съдия. Аз сега отново прочетох решението на УС на БФШ, срещу което уж е насочена тази група, и виждам, че решението е на основание член 29, точка 13 от Устава на БФШ - това е този член от Устава, според който УС може да налага наказания за "прояви, несъвместими със спортния морал". Така че ако искате да атакувате това решение, трябва някак си да докажете, че Борислав Иванов не е имал прояви, несъвместими със спортния морал. Вместо това ти ми излизаш с аргумента, че той бил "провокиран", и затова "реагирал"... Те сигурно и други хора, които коментират тук, се чувстват също "провокирани" и също си "реагират" по разни свои си начини - но участието в една такава игра на "провокиране" и "реагиране" наистина няма смисъл за по-сериозни хора, които се опитват да вършат работа.
Ако искате наистина в групата да коментират важните за решаването на случая хора, насочете вниманието си към реално обсъждане на самото решение на УС на БФШ.
преди 21 часа · Харесвам

Владимир Петров Аз мога да ти посоча десетки, а може би и стотици, примери, за прояви, несъвместими със спортния, че дори и със социалистическия морал. Защо хората, които налагат наказания, са персона нон грата във водещи шахматни страни? Ако приемем, че човек с по-високо ЕЛО е по-прав, а този с по-ниско ЕЛО е по-крив, защо не коментираме мнението на Найджъл Шорт, Александър Морозевич, Владимир Крамник по въпроси, свързани с българския шах? Документацията на БФШ и на клубовете публична ли е и ако е защо не се публикува в медиите. Конкретно документите от общи събрания, протоколи, отчети (финансови и спортно-технически), защо ги няма тези "подробности" в страницата на федерацията, както е в другите страни? Съгласен съм, че има хора, които се опитват да вършат работа, но има и такива, които наистина вършат работа, а и такива, които имитират, симулират трудов ентусиазъм.
преди 21 часа · Харесвам · 1

Lyubomir Sirkov Ами ето, виж какво се получава: уж групата е против конкретно решение на УС на БФШ, а ти задаваш въпроси от типа: "Защо хората, които налагат наказания, са персона нон грата във водещи шахматни страни?" - и като прочете човек такова нещо, веднага му става ясно, че целта ти не е да обсъждаш дадено конкретно решение на УС на БФШ, а имаш някакви други цели...
преди 21 часа · Харесвам

Владимир Петров Тя връзката е очевидна, елементарна. Не може хора, които са извършили много сериозни нарушения да говорят за морал, санкции. Покажи документите на федерацията и на софийските клубове и тогава ще коментираме. За решението на БФШ да накаже Борислав Иванов имам ясно становище. То, решението е незаконно, независимо от това дали Борислав Иванов е ползвал чужда помощ или не е. Просто федерацията не е доказала неговата вина. Колкото до другите ми "цели", ще бъда съвсем ясен. Когато съм работил в "Академик" и ЦСКА съм правел всичко възможно да защитавам интересите на двата клуба и на хората, които играят в тях. Сега, като журналист, имам една единствена цел - хората в България да знаят какво става в шахмата, както световния така и българския. Във федерацията нямам нито роднини, нито съм в икономическа или друга зависимост от нея. Мисля за шахматното бъдеще на стотици талантливи деца и ще направя всичко възможно да не се спекулира с тяхната любов към шахмата и с родителските чувства на майките и бащите им.
преди 21 часа · Харесвам
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Яну 24, 2014 3:33 pm

Атанас Куртенков Любо, заемаш тоталитарната позиция, че всеки е виновен до доказване на противното. Прието е, че има презумпция за невиновност или НЕ Борко трябва да докаже, че няма неморални прояви, а БФШ трябва да докаже, че има неморални прояви. Процедурата по това доказване е изрично описана в законите, а БФШ не я е спазила.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ама Владко, какво значи "Просто федерацията не е доказала неговата вина."?!?! Федерацията не е длъжна да доказва някаква вина, Федерацията (УС) има право да наказва на основание на своя устав, а не на някакви "доказателства". Всяка спортна федерация наказва на основание на своя устав.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Личното ми становище е че групата не бива да се ограничава само до коментирането на едно погрешно решение на БФШ - това от 8 декември, защото то не виси самостоятелно във въздуха, а е резултат от множество грешки и не би станало възможно ако другите недъзи на шах организацията не бяха се случили. Затова целите на групата трябва да са коментиране на проблемите на бг шаха цялостно. Фрагментираният подход който ни предлага Сирков ще доведе до това чеще виждаме дърветата, не и гората. Относно кулка към "спортният морал" - питам аз морално ли е гросовете да се договарят в последните кръгове и да си делкат наградите по не спортен, а задкулисен начин ? Морално ли е да обиждат, клеветят, заплашват Боби и след това да свикват етични комисии, които да го наказват затова че е реагирала на обидата им. Господин Сирков БФШ и гросовете са последните хора, които могат да говорят за морал, защото всичките им действия - уговорени партии, сталинистки комисии, обиди и заплахи към опонента, шантаж над организатори и прочие - всичко това е неморално.
преди 20 часа · Променено · Харесвам

Lyubomir Sirkov Освен това: който смята, че "Не може хора, които са извършили много сериозни нарушения да говорят за морал, санкции", значи той просто трябва да призове ФИДЕ да накаже нашата Федерация. Това е редът: както нашата федерация може да изключи (от себе си) даден състезател, така и ФИДЕ може да изключи от себе си дадена национална федерация.
преди 20 часа · Харесвам

Атанас Куртенков До момента единствената доказана неморална проява на Борко е надписът върху бланката му "некъв клоун", но само тя не е достатъчно основание за такова сериозно наказание. С оглед на чистото му досие правилно би било да се накаже с доста по-леко наказание, например - предупреждение или нещо подобно.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov И който ми излиза тук с аргументи от типа "БФШ и гросовете са последните хора, които могат да говорят за морал" - нека поне каже кои са ПЪРВИТЕ хора, които могат да говорят за морал? По тази логика ще остане ли изобщо човек, който може да говори за морал?
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Прегледал съм всички публични прояви на така наречените ни шахматисти - думичката клоун за първи път е използвана от шахматиста Димитър Дочев по адрес на Боби през април 2013 г, питам защо Дочев не е наказан за неморалното си поведение и неетично отношение към свой колега, а в същото време се тресем от възмущение защото Боби използвал същата дума като Дочев- това се нарича двоен стандарт, утвърдените шахматисти могат да използват думата клоун, Боби не може - това ли е морала в шаха ???

Васил Иванов Господин Сирков вие одобрявате ли нагласените партии на нашите гросове, одобрявате ли БФШ да нарушава собствения си правилник, одобрявате ли организаторите да биват шантажирани от елитните гросове с провал на турнири - ако одобрявате всички това, тогава разбирам защо тези хора за вас могат да гооврят за морал, за мен обаче не могат, категорично !

Lyubomir Sirkov Иначе съм съгласен с Куртенков по-горе, че не би трябвало за всяко провинение да се прилага най-тежкото възможно наказание - нещо повече, моята позиция е, че не беше необходимо БФШ да излиза с някакво специално решение или наказание - достатъчно беше да се прилага моделът, който вече бе приложен на турнира в Търново, когато решението на въпроса бе оставено на индивидуалната преценка и индивидуалната отговорност на състезателите - ако откажат да седнат да играят срещу даден състезател, те по този начин заявяват, че той не следва да участва в наградния фонд. И ако се намерят трима такива, съответния състезател няма да получи награда. Това е най-естественото и саморегулиращо правило.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, ако говорите за нагласените партии, веднага ще ви попитам, както и вие много обичате да правите: а имате ли доказателства?
Там е работата, г-н Васил Иванов, че в тази област е още ПО-трудно да се извадят доказателства!
преди 20 часа · Харесвам

Владимир Петров Любо, не мога да разбера твърдението "федерацията не е длъжна да доказва някаква вина, но има право да наказва". Колкото до идеята да призова ФИДЕ да накаже нашата федерация, ще я обмисля. Аз съм разговарял с Владимир Шакотич и Сава Стоисавлевич, но не трябва да си разваляме добросъседските отношения с наши скандали. Имам и лични причини, роден съм близо до западната ни граница и е по-добре с тях да говорим за Люпко Петрович, Миодраг Йешич, Лепа Брена или Драгана Миркович...
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Владко, просто е така: "федерацията не е длъжна да доказва някаква вина, но има право да наказва" - и така е във всеки спорт. Във всеки спорт има наказания за нарушаване на спортния морал. И наказанието се взима не на основата на доказателства - а на основата на устава на съответната федерация и по преценка на съответния ръководен орган.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Страхотна идея господин Сирков идвам с трима мои приятели на даден турнир и им казвам откажете да играете с гм Георгиев, следствие на което нашия "враг" е лишен от награда, нали си давате сметка колко абсурдно е това предложение и какви ще са последствията от него. То е неразумно поради следната причина - конфликт на интереси- не може вашият конкурент да решава дали вие имате право да участвате в турнир или в разпределение на наградите .
преди 20 часа · Харесвам

Nikolay Nikolov Г-н Сирков, имате ли идея каква анархия ще настъпи по време на състезания, ако действително състезателите започнат да си правят каквото си искат???
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Ами щом е така господин Сирков защо федерацията не е наказала шахматиста Дочев, който още от пролетта на 2013 обижда колегата си Боби и го нарича клоун. Защо ? Виждате ли двойния стандарт и антиморалността.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, не е толкова лесно, колкото го представяте. Не с трима, с 8 свои приятели да дойдете на даден турнир, никак не е сигурно дали на 3-ма от тях ще им се случи да играят с гм Георгиев (надявам се разбирате защо).
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov И, г-н Васил Иванов, ако искате Дочев да бъде наказан (въпреки че не съм виждал негова бланка, на която той да е написал "клоун"), просто трябва да се обърнете към УС на БФШ и да поискате да бъде наказан.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Но когато Георгиев познава 90 % от състезателите в даден турнир и е приятел с тях от 20 години много лесно чрез задкулисни разговори може да ги навие да прецакат даден неприятен за него опонент. Идеята ви е просто в услуга на старите гросове, които разполагат с влияние и могат да правят каквото си поискат.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами ако е така, г-н Васил Иванов, не играйте на турнири, в които участват "стари гросове" - играйте си на някакви други, ваши си турнири...
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Ами господин Сирков аз съм го виждал да обижда Боби пред 500 човека шахматисти и никой не е реагирал и не се е възмутил от това поведение, включително и вие, и за срам на шах общността тия обидни постове още стоят на публично място и могат да се проверят и сега.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Питам ще накаже ли етичната комисия на БФШ доживот Дочев за неморално поведение и обида на колега ??
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Как може да обижда Борислав, да го нарича клоун, а после вие тука да се възмущавате, чме Боби нарекъл клоун Длуги, който се разхождаше с една мутра на турнира в Благоевград, това ли ви е морала ??
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Не питайте мен, обърнете се към тези, които искате да налагат наказания, те трябва да решат дали ще накажат даден състезател.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Първо, аз лично никъде не съм видял Дочев да нарича някого "клоун" - а за Борислав това е доказано.

Васил Иванов В случая имаме идентично поведение - Дочев обижда колега нарича го клоун, Боби нарича Длуги - клоун, първият не получава наказание, втория е заклеймен, обяснете ми този двоен стандарт, иначе моралните ви апели губят почва.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Специално за вас ще направя принт, за да го видите господин Сирков
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Не е двоен стандарт, по простата причина, че Дочев и да е нарекъл някого "клоун", не е правил други аналогични изказвания, каквито правеше Борислав Иванов по медии, обобщавайки за доста хора какви били...
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Така че аналогиите ви са просто повърхностни.

Lyubomir Sirkov Разберете, че в шахмата, както и във всяка друга област, доверие и уважение трудно се печели - а лесно и бързо се губи.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Аха разбирам логиката ви - ако наречеш клоун един човек - това не е проблем, Дочев е невинен, но ако наречеш двама човека или повече клоуни това е страховито престъпление. Перфектна морална аритметика.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, пак се правите на нещо, което просто не сте. Ясно е, че никой нямаше да наказва Борислав Иванов за нещо, което е "изолиран случай", както се казва. За да се стигне до такова наказание, очевидно са се натрупали голям брой случаи. Не съм следял всичките му медийни изяви - но тези, които съм гледал, всичките съдържаха някакви обиди към други шахматисти.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Това, че вие, г-н Васил Иванов, се хващате всеки път за някакъв според Вас много важен отделен факт, и го изтъквате като някакъв едва ли не решаващ аргумент в тази дискусия, само показва, че не разбирате цялостно въпроса.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Господин Сирков това което се опитвам да ви провокирам е да имате един аршин, не може вашите приятели да обиждат, да са неморални и вие да си затваряте очите затова, а в същото време да имате претенции към Боби. Така неможе, правилата важат за всички, не само за Боби, те важат и за вашите приятели и щом те ги нарушават също трябва да получат наказание
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ама аз нямам претенции към Боби, напротив, дори казах, че според мен БФШ не е трябвало да налага наказание - а да остави нещата в ръцете на самите състезатели и организатори - по метода, вече изпробван в Търново.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov И, ако много държите да търсите провинения и нарушения у други състезатели - наистина помислете сериозно върху въпроса, които и вие сам нерядко поставяте: къде са доказателствата?
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Демек не трябва да го наказваБФШ, а да го накажат колегите му. Не виждам голяма разлика. Обясних ви защо това е неразумно решение- не може прокурора да е и съдия , не може едната страна в делото да съди другата, трябва да има независим арбитър, това което вие предлагата е обикновен конфликт на интереси и последстивята от него ще са катастрофални за шаха.

Nikolay Nikolov хахахх, ами тя (БФШ) остави нещата в ръцете на самите състезатели, щото е некомпетентна и за това гледаме цирк повече от година...
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами ето, г-н Васил Иванов, вие хем казвате " трябва да има независим арбитър" - хем не можете да кажете кой все пак трябва да е този "независим арбитър"? Не ви харесва БФШ да взима такива решения, тогава кой да ги взима? Вие лично?
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов БФШ да взима решенията,но не както и скимне, а както Куртенков и Петров ви обясниха - спазвайки собствените си правилници. В случая на Боби те не го направиха, а просто изпълниха поръчката на гросовете.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Не трябвало "старите гросове" да имат думата - а кой тогава да има думата - да дадем на прохождащите в шаха да взимат решенията?
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Изобщо, наистина, кажете какво предлагате? Казах ви, че както БФШ има право да наказва състезател, така и ФИДЕ има право да наказва БФШ. Само че на Владко и това не му харесва...
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Правила господин Сирков, това е ключовата дума, не мнението на стар или млад, на авторитет или неавторитетен, на грос или кибик, а правилник, нищо повече. Викат му в белите държави - законност, а ние тука си играеме на авторитети.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами правила, да, ама вие не искате правила. Вие смятате, че щом има "стари гросове", те някак си трябва да ги няма, да не участват в нищо...
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov И правилникът (и уставът) на БФШ е ясен: ясно е какви наказания може да налага съдията, ясно е и какви наказания може да налага УС на БФШ.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Куртенков ви го обясни в случая БФШ не е спазила правилниците си
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Нарушила е собствените си правила, и това е станало заради натиска от гросовете, затова и идеята ви същите тия гросове да налагат наказания и да определят кой да участва на турнири е неприложима.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Разбира се, един друг състав на УС на БФШ вероятно би наложил друго наказание (или изобщо не би наложил наказание) - но щом е така, то трябва да мислите как да се промени състава на УС на БФШ - за това също си има процедура, предвидена в устава.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Съжалявам, г-н Васил Иванов, но няма как лично вие да определяте дали БФШ е нарушила собствените си правила. Пък и както ви посочих вече: правилата предвиждат наказание за това, че даден състезател е нарушил спортния морал - това е достатъчно (не са необходими, например, "доказателства" за компютърно съвпадение на ходове...)
преди 20 часа · Харесвам
Efreitor Petrov

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Яну 24, 2014 3:34 pm

Васил Иванов Затъваме в уставни разправии, които са от компетенцията на правно грамотни лица, за мен е важно не какво да се променя, а дали е бил спазен настоящия устав при налагане наказанието на Боби. Мнението на специалистите е че не е било. Вашето мнение е че гросовете могат да правят каквото си искат и да наказват когото си искат, щото са авторитети, това е мислене характерно за дург тип режими, не демократични.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Гросовете имат авторитет не само с чисто шахматната си сила - но и с опита си от много състезания. Вие нямате този опит, и колкото и да не ви се вярва, това си личи.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Авторитет имат и опит имат, и никой не може да им го отнеме, но за морал силно се съмнявам, гледайки какво сториха на Боби.
преди 20 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Например, когато имам думата на един грос, че "Боби мами", и насреща имам и вашата дума, че "Нищо не е доказано", аз имам своите основания да се доверя повече на този грос, а не на вашето "нищо не е докано"...
преди 20 часа · Вече не харесвам · 1

Владимир Петров Любо, не съм казал,че ФИДЕ не трябва да вземе отношение по работата на БФШ. Но ако международна организация накаже българска организация от това губят много българи, включително и такива, които нямат никаква вина. Аз съм за спазване на демократическия централизъм, както са ни учили някои другари. Процесите се развиват отдолу нагоре. С други думи, федерацията трябва да се контролира от простосмъртните шахматисти, от тези които могат да дават мат с два топа, а в определени случаи и от тези които могат с един топ.
преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов Показвам ви морала на шахматистите които протестират че Боби обиждал и наричал колегите си клоуни, снимката е от 30 май 2013, Димитър Дочев обижда колегата си Борислав наричайки го клоун, по- късно същия инивид се възмушава и настоява за наказание, понеже Боби използвал същата дума клоун против Длуги. Ето ви го антиморала и двойния стандарт !!!

преди 20 часа · Харесвам

Васил Иванов И понеже твърдите че Дочев е невинен понеже е нарекъл само Боби клоун, обърнете внимание на словосъчетанието - поредния клоун- демек има много клоуни шахматисти според Дочев.

Lyubomir Sirkov Ха-ха, г-н Васил Иванов, съвсем през просото го ударихте... Ами вие сам погледнете какво ми показвате: коментар под постинг във Фейсбук, в който коментар дори не се споменава името на "засегнатото" лице...
А виждам и че не разбирате елементарни неща в контекста - "поредния клоун" в случая означава не "поредния клоун сред шахматистите", а "поредния клоун, който телевизиите превръщат в "звезда"...
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Дочев нарича колегата си шахматист - клоун на годината- 30 май 2013 г, недопустимо отношение , но нашите моралисти, отново не се впечатляват от това

преди 19 часа · Променено · Харесвам

Георги Ненчев г-н Сирков ако за обиди тряябваше да се изкляючва не съм сигурен колко читави шахматисти биха останали Бил съм свидетел на такива неща в шахмата че не ми се пише за тях
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Вижте, г-н Васил Иванов, за неща, които се случват във Фейсбук, имате пълната свобода да "докладвате" въпросния коментар до администраторите на Фейсбук - и ако те го преценят, че е достатъчно нарушаващ техните правила, може и да премахнат коментара...
преди 19 часа · Харесвам

Георги Ненчев вклйючително към авторитети в същият
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Но не така стоят нещата с написаното върху шахматните бланки, нали разбирате? За написаното върху шахматните бланки по време на турнир думата има съдията - и УС на БФШ.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Значи новата ви теза господин Сирков е че гросовете и международните майстори могат да наричат колегите си клоуни, но Боби не може да им отвърне със същото, защото те са го обидили в фейса, а той ги е обидил на бланката си. Не схващам логиката ви- все едно ми казвате не можеш да застреляш човек на улицата, но можеш в дома му - безмислена е подобна теза. Думата клоун е еднакво обидна независимо къде е написана - на бланка или в фейсбук. Дочев обижда колегата си на клоун, Боби нарича колега клоун, обаче според вас двете нещата не са едно и същои само Боби заслужава наказание, за морал ли си говорим сега или за лична непирязън ?
преди 19 часа · Харесвам

Владимир Петров Управителният съвет на една спортна организация може да взима решения по събития в мач (турнир) само ако те са ОПИСАНИ в доклада на съдията или друго длъжностно лице (дежурния секретар). Ако не е описано, че има хвърлена бутилка към терена, значи не е имало. Тънък момент при налагането на санкции.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами Владко, "тънкия момент" в случая с Борислав Иванов е по-скоро в това, че и без друго, само на основание на медийните му изяви има предостатъчно основания да му бъде наложено наказание...
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Според вас можем ли да се съгласим с твърдението че морала важи за точно определено място и за точно определено време - аз ще съм морален само в понеделник и само на състезания, ноняма да съм морален в вторник или в фейсбука или в мола. Нали не ми казвате че с този аргумент оправдавате Дочев и нападате Боби
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Фейсбук изявата е публична, медийната изява е публична, по какво точно се различават обяснете ми, защо неморалното фейсбук поведение на Дочев не заслужава наказание - нали и той нарича колегите си клоуни ?

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, вашите представи за морал могат да бъдат колкото си искате широки и дълбоки - но това, което има значение в настоящия случай, е начинът, по който един орган на БФШ (управителният съвет) тълкува понятието "спортен морал". Това е същественото, и е предостатъчно за взимане на решение от страна на този орган.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Боби нарича колега - некакъв клоун, Дочев нарича колега -клоун на годината. Първият го съдим, вторият не. Обяснете ми това противоречие, защото ако не можете това компрометира цялата ви теза за спортния морал.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Просто правете разлика между нещата. Например, в съда, съдът може да поиска да бъде изготвена такава и онакава екпертиза, и вече на основата на нея да вземе решение (като съдът отново си запазва правото и да не се съобрази със заключението на експертизата). В спортните организации нещата не стоят като в съда.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Няма никакво противоречие, г-н Васил Иванов, вие сам сте в противоречие. Първо се оплаквате, че Боби бил несправедливо наказан - а сега май по-скоро настоявате и Дочев да бъде наказан...
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Пак ви казвам: ако смятате, че има основания Дочев да бъде наказан, изпратете тази снимка до УС на БФШ и настоявайте на основание на тази снимка Дочев да бъде наказан...

Васил Иванов Настоявам за един аршин, ако Боби е наказан заради думата клоун, същото трябва да се направи и с Дочев. Трябва да има еднакво отношение, това се опитваме да ви обясним - правилата да важат еднакво за всички - и за Боби и за Дочев, и за гросове и за кибици.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ясно, разбрах: "аршинът" сте лично Вие, други аршини няма и не може да има...
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Не може само защото е грос или мм да обижда колегите си с клоуни и да му се разминава, а после да настоява за наказание на Боби защото направил същото като него е що за морал е това ???
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Освен това, ако все още се правите, че не разбирате, все пак да Ви уведомя: има разлика между публично изказване по медиите - и коментар под нечий постинг във Фейсбук...
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Аршина е следният - за еднотипно действие -еднотипно противодействие - и Боби и Дочев са направили едно и също нещо но няма една и съща реакция спрямо тях. Това е двоен аршин и не е морално.
преди 19 часа · Харесвам

Владимир Петров Точно затова някои функционери в спорта и извън него действат с дълбокото убеждение, че въпросът няма да стигне до съд. И си правят каквото си искат по свои правила. Без да им минава през ум, че има и хора със здрави нерви и голямо търпение, които в името на някакви убеждения и идеи могат да пренесат нещата и в съда. Дори само за идеята или с възпитателна цел към "недосегаемите".
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами да, то ако тръгнем да се съдим за всяко нещо, просто сами показваме, че не умеем да се самоуправляваме.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Всъщност действията в фейсбука са публични, ще ви дам пример в щата Тексас един гражданин заплашва по фейса непознати следствие на което властите се задействат и повдигат обвинения срещу него и го осъждат на две години ефективно за заплахи. Тоест действията в фейсбук и медиите са третират еднакво от законите.

Lyubomir Sirkov Ами добре, значи Боби може да заведе дело за обида срещу Дочев.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Ама дайте първо да изясним въпроса ели думата клоун основание за наказание и после да наказваме Дочев
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Само че подозирам, че в такъв случай ще се окаже, че "клоун" не е обида, а е просто уважавана професия!
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov С тази разлика обаче, че когато напишеш на бланката "клоун", това е вече документално нарушение...
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Ето стигнахме до извода, че и Дочев и Боби всъщност са похвалили колегите си като са ги нарекли клоуни, защото това е уважавана професия. Правилно, следователно и двамата не заслужвата наказание !
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Изобщо, препоръчвам ви да се занимавате с малко по-сериозни неща, а не с търсене на теле под вола...
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Ами показвах ви две снимки на Дочев и имаме 500 свидетели за тях, следователно и те имат доказателствена стойност
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Какви "500 свидетели" - може би искате да кажете, че на 500 души сте показали тази снимка?
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Препоръчвам да има един аршин и правила за всички - и за Дочев и за Боби и за нас, нека правилата важат за всички. Това не е теле под вола, това е свещен принцип в правовите държави, каквато сме и ние.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов 500 членове е наброявала групата към 30 май, когато Дочев нарича своя колега клоун и никой включително и вие не се възмущават от думите му.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Тези 500 членове на групата по никакъв начин не можете да докажете, че са били "онлайн" към онзи момент - и че ако са били онлайн, са гледали точно това...
Но да се върнем на по-големия въпрос. Добре, нека има "един аршин" - само че пак ви питам: как си го представяте да стане това? Като пренебрегвате мнението на гросовете, само на основание на това, че са "стари"?

Владимир Петров Нека уважаваме колегите, особено по-младите...

преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Неморалното поведение не се влияе от възраст - млад или стар, Дочев например не е възрастен, но както виждате обижда колегите си на клоуни.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами г-н Васил Иванов, вие очевидно не осъзнавате, че никой от тези, които считат Дочев за свой колега, не се е почувствал засегнат от думите на Дочев...
преди 19 часа · Харесвам

Nikolay Nikolov Г-н Иванов, има много по важни въпроси от това с какви епитети се наричаме по разни форуми!
преди 19 часа · Харесвам · 1

Васил Иванов За мен лично уважението трябва да е както към стари, така и към млади, да е еднакво, защото всеки е личност и сам по себе си е ценен, независимо от възрастта си или пола или цвета на кожата или религията, той е ценен защото е човек. И Боби и Дочев са еднакво ценни като хора, и отношението към тях трябва да се базира на човешката им същност, а не на шахматните им звания, възраст или влияние.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Добре де, разбрах вече, че искате да постигнете някакъв свой идеал за отношенията между хората - само че как да стане това? Като изтъквате аргументи от типа "ама то нищо не е доказано"?
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Когато ви изнася, говорите най-общо за смисъла на думата "морал" - а когато ви изнася, искате съвсем конкретни и неопровержими доказателства за нещо си?
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами то и моралните норми са категория, която се определя от преобладаващите в дадено общество към даден момент обществени нагласи - няма как по друг начин да регулирате морала.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Не толкова за промяна на човешките отношения а колкото съм за обективен способ за намиране на чийтъри, който да не зависи от мнението на отделен шахматист.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами в случая сам виждате, че не става въпрос за "мнението на отделен шахматист" (един-единствен) - а става въпрос за преценка - от страна на много шахматисти - и за преценка от страна на колективен орган.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Разбира се, можем да изчакаме преценката и на друг, още по-висок и още по-колективен орган - ФИДЕ.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов През 1500 г мнозинството от хората, както и върховните авторитети в онези общества са вярвали, че слънцето се върти около земята, днес знаем че не е така. Следователно мнението на мнозинството не доказва нищо, трябват обективни факти - трябват кабели, устройства, нещо което да покаже измамата.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Разбирате ли няма такованещо като супер измама, неуловима - ако мами ще го хванат, ако не мами няма как даго хванат ако ще и самия Каспаров да твърди обратното.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Да де, "мнението на мнозинството не доказва нищо" - следователно, вашето лично мнение доказва всичко...
преди 19 часа · Харесвам

Nikolay Nikolov Случаят с Б.И. показа, че има много дупки в системата и много некадърни хора, които не знаят как да ги попълнят. А това за преценката на много шахматисти г-н Сирков, е малко неестествено. Шахматист номер 1 - Топалов, се разграничи от тази преценка. Вместо това фигурира име на 10 годишно дете в декларацията на "водещите шахматисти"... Много гнило има в системата.

Васил Иванов Не моето лично, а обективни факти - къде са кабелите, устройствата, как се мами.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Системата, г-н Николов, е нещо сложно. Всички се оплакват от "системата", ама като ги питаш как точно си представят някаква друга, по-добра система, обикновено нищо смислено не могат да кажат. И това е, защото система лесно се руши - но трудно се гради.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ето и сега, Васил Иванов смята, че изматата трябва да се установява чрез някакъв набор от уреди... Е, добре, а кой ще определи какъв е правилният набор от уреди? Пак опираме до въпроса кой взима решенията, т.е. до въпроса за системата...
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Чакайте малко защо решихте че системата не работи - ами как изловиха половината френски национален отбор че мами на олимпиадата преди три години ? Как много организатори хващат една дозина чийтъри всяка година, значи все пак работи тая система, въпроса е дали се адаптира за да противодейства на новите измами.
преди 19 часа · Харесвам

Nikolay Nikolov Аз не виждам тя да е изградена в БФШ...
преди 19 часа · Харесвам

Nikolay Nikolov В БФШ май градят семейства, не система...
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Вие не виждате да има система в БФШ - а аз пък изобщо не виждам Вие, или Васил Иванов, или който е да е друг в тази група каква друга ПО-добра система би изградил...
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Имаше изградена система на студентското първенство, и тя даде отлични резлутати, никой не се оплака, всички твърдят че действа, това разбира се е твърдение, което трябва да се потвърди ипо нататък, единичен случай не може да служи като повод за оптимистични изводи
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Ако антенките на Ради Атанасов работят, защо не се прилагат и на други места
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Добре, а как точно ще убедите мен или който и да било друг, че дадена система "действа"? Това, че дадена система "хваща" един тип измами, не гарантира, че хваща всички възможни измами! И това е повече от очевидно. Няма техническа система, която да хваща всички възможни измами.
преди 19 часа · Харесвам

Nikolay Nikolov Аз не мога да изградя нещо, докато хората разчитайки на слухове и на ЕЛО налагат мнения в една среда, в която няма нито един компетентен човек.

Васил Иванов Май елото стана като паспорт, не можем без него да участваме в шах дискусия
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Ами Николов, добре, някои хора разчитат "на слухове и на ЕЛО" - а да не би да е по-добре да разчитаме на хората БЕЗ ело? Ей тъй, ако може някак да сложим в ръководството на БФШ само хора, които нито имат ЕЛО, нито са чували за такова... Това ли предлагате?
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov И по въпроса за техническите средства - вече, мисля ви обяснявах, че това е непрекъсната надпревара, там няма окончателно решение. Непрекъснато се измислят нови и нови технологии, които "заобикалят" действието на някакви предишни технологии. И нищо чудно и в тази област, както и във всяка друга, измамниците да са с един ход напред...

Lyubomir Sirkov Затова, за мен всеки, който ми излиза с аргумент от типа "Ама аз не съм хванат", все едно ми казва: "Да, аз мамя - само че вие не можете да ме хванете".
преди 19 часа · Харесвам

Nikolay Nikolov ГМ Войска - некомпетентна по юридически въпроси, ММ Сашо Николов - от градинката в студията, не знае как става измамата, но иначе съвпадението на ходовете било "доказателство" (???), ГМ Кирил Георгиев - само той обясни ясно и точно защо има такива съмнения, но не обясни за първата си загубена партия на въпросния турнир...

Васил Иванов Всеки може да бъде хванат господин Сирков, рали или късно, това не бива да ви притеснява. Но за да бъде заловен трябва все пак да участва на турнири и да играе, не може да го хванете докато си стои в вкъщи нали :

Lyubomir Sirkov Първо, гм Войска не е длъжна да е компетентна по юридически въпроси - тя е избрана за член на УС и може да взима решения и да гласува въз основа на Устава, а не на някаква "юридическа компетентност". Второ, мм Сашо Николов не е от градинката - той е участвал в много турнири, виждал е поведението на много свои съперници - и затова и може да различи кога един човек мами, и кога просто играе силно. Трето, гм Кирил Георгиев изобщо не е длъжен да обяснява защо и как е загубил дадена партия.
преди 19 часа · Харесвам

Васил Иванов Демек никой не е длъжен да дава обяснение, само Боби е длъжен да се обяснява от сутрин до вечер. Пак се връщаме на темата за двойния аршин и специалното отношения към един конкретен играч.
преди 19 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Г-н Васил Иванов, разбирам отчаяната ви упоритост, но все пак и Вие разберете нещо много просто: пълно равенство няма, винаги думата на един ще тежи повече от думата на друг. Ако искате думата на Борислав Иванов да тежи повече, първо се постарайте да го убедите да не хвърля обидни думи по останалите шахматисти. Да се опита да проумее техния начин на мислене - и на реагиране. Защото все пак шахматът не започва от Борислав Иванов, ако ме разбирате.
преди 18 часа · Харесвам

Nikolay Nikolov Първо - когато не съм компетентен по даден казус, не се появявам по телевизията за да давам мнението си. Второ - градинката му е втори дом, а външният му вид не е и не трябва да е "лице на федерацията", което да се появява по телевизията и да говори врели-некипели за да му се смеят водещите на предаванията. И трето - когато не даваш обяснения защо си загубил, не обвинявай другите защо са спечелили.
преди 18 часа · Харесвам · 1

Lyubomir Sirkov Г-н Николов, и вие като г-н Васил Иванов не разбирате няколко много основни неща за шахматистите, които обсъждате тук, и които обвинявате, че са някакви "стари гросове", които само пречат...
Първо, аз с колкото шахматисти съм говорил (още преди години, и майстори, международни майстори, и гросмайстори), почти от никой не съм чул добра дума за БФШ - всички те са като цяло НЕдоволни от Федерацията. Така че да твърдите тук, че едва ли не мм Сашо Николов е излязал по тв, като "лице на федерацията" за да защитава федерацията, е просто някаква нелепица.
преди 18 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Така че когато Сашо Николов излиза по телевизията, той казва това, което казва, от собствен опит - а не както вие изглежда си представяте, защото е пратен от някого с някаква специална заръка да отстоява позицията на федерацията...
преди 18 часа · Харесвам

Васил Иванов Аз съм говорил с 10 работника от Фантастико и всички мрънкат срещу работодателя си, въпреки че им дава заплати и им осигурява среден стандарт на живот. Въпреки че БФШ защитава гросовете те пак си говорят против нея, същото е. Тук става дума за човешка психология, недоволството от дадена организация не означава, че тя не е полезна за самите тях. БФШ е полезна основно за гросовете в ущърб на всички останали разбира се.
преди 18 часа · Променено · Харесвам

Lyubomir Sirkov Говорил съм със Сашо Николов по много въпроси, включително и извън шахмата, и затова знам, че това е човек, който държи на собствената преценка (и в шахмата, и в други сфери) - т.е. при него няма онова "стадно чувство", което наистина може да се наблюдава при други хора ( и в други професии, особено в журналистиката).
преди 18 часа · Вече не харесвам · 1

Васил Иванов Сашо Николов намекваше в тиви 7 че зад Боби стои Данаилов, не мисля че всички негови думи са пропити с мъдрост и логика, да той има опит, но като всеки човек е склонен към теории на конспирацията и преувеличения, нищо човешко не му е чуждо както би казал Ницше.
преди 18 часа · Харесвам

Lyubomir Sirkov Забравил съм вече какво точно е казал Сашо Николов по Тв7, но ако е казал нещо в смисъл, че "зад Боби стои Данаилов", то това вероятно означава, че той лично е имал предвид някои други случаи с играчи, зад които е стоял Данаилов, и за които също в шахматните среди имаше известни подозрения, че мамят. Част от тези играчи вече не са състезатели.
преди 18 часа · Харесвам
Efreitor Petrov

ПредишнаСледваща

Назад към Дебати