Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Съб Юли 30, 2016 11:33 am

Български и чужди археолози разкриват тайните на "Козарника"


Автор: Ани Цекова

За 20-та поредна година продължават проучванията на пещерата "Козарника" до видинското село Гара Орешец. Те са организирани от Археологическия институт на Българската академия на науките и Института за геология и праистория на кватернера в Бордо, Франция, ръководени от доц. д-р Николай Сираков и доц. д-р Жан-Люк Гуадели. Този път, освен специалисти от традиционната българо-френска експедиция, има и археолози от САЩ и от Англия, от университета в Оксфорд.

"Разкопаваме началото на късния палеолит, т.е. период, който е между 45 000 и 37 000 години преди наше време. Това е един много интересен период, за който се водят горещи дебати през последните 30 години в научната общност, особено за Южна- Югоизточна Европа. Става дума за смяната на една популация, един човешки вид, от друг, т.е. изчезват неандерталците и идват модерните хора- видът, към който всички ние принадлежим. Този период не е проучен много добре, слабо известни са нещата на Балканите"- каза доц. Николай Сираков.

Другият изкоп, който се проучва в пещерата, е бил направен преди години от иманяри. Впоследствие археолозите го оформят по правилата за водене на изследване и започват проучването. Пластовете сочат период от края на средния и началото на късния палеолит.

"В тази част на пещерата има една деформация на пластовете, която не сме си обяснили все още. Решихме да използваме иманярския сондаж, за да видим дали можем да проследим процесите, довели до деформацията...

В различните сезони обитателите на пещерата са се местели по-навътре, където е имало постоянна температура и са били по-защитени от ветровете и снеговете"- обясни д-р Алета Гуадели.

В проучванията и датирането на находките участва д-р Рейчъл Хопкинс от университета в Оксфорд:

"Моята основна цел е да установим кога коя култура е обитавала "Козарника". Това е част от по-голям проект, по който работя, който се опитва да докаже кога модерният човек е започнал да мигрира в Европа, колко дълго и как са взаимодействали с неандерталците. Интересува ни и какво се е случило по-късно с популацията на неандерталците.

В "Козарника" има огромна информация и се надяваме с точност да разберем разместванията в културните пластове."

Айлийн е от Охайо, САЩ. За първа година е на "Козарника". Занимава се с проучването на останките от костен материал на животни.

"Интересуват ме останките от животни, кога животните от ледената епоха са изчезнали, как хората и климатът са се променяли. Проучвам останки от хиени, леопарди. Радиовъглеродното датиране е много трудно, защото до момента проучванията са оскъдни.

Надяваме се благодарение на "Козарника" с неговите "записи" от климатичните промени, хора и месоядни, да разкрием повече", разказа Айлийн.

С обработката на кремъчните колекции от пещерата се занимава и доц. д-р Свобода Сиракова.

Казва, че това е огромна по обем работа - от измиването и надписването до разделянето им на различни групи:

"Работим отдавна, надеждата винаги ни крепи, че ще направим някоя сензация, искаме да намерим кости, череп и с тяхното проучване да допълним еволюцията на човека."

Сред находките са останки от кости на древни животни, като див кон, коза, хиена, нерядко и човешки останки, изядени от праисторическите хиени, каза доц. Жан-Люк Гуадели, ръководител на екипа от археолози от френския Национален център за научни изследвания:

"Имаме останки както миналата година- див кон, дива коза, лисица, магаре. Имаме много фрагменти от едра фауна, бозайници, които са минали през храносмилателния тракт на пещерната хиена.

Тя е един от бозайниците, които имат най-киселинните стомашни сокове, смилат костите. Като се има предвид големината на хиените тогава, човешките бебета са били сигурно една много вкусна закуска за тях, намирали сме и човешки кости, минали през стомашния тракт на хиена."

Експедицията ще остане на обекта до 10 август.

****************

доц. д-р Николай Сираков

д-р Алета Гуадели

д-р Рейчъл Хопкинс

Айлийн е от Охайо, САЩ

доц. д-р Свобода Сиракова

****************

http://bnr.bg/vidin/post/100720010
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Чет Окт 20, 2016 5:31 pm

Цачева: Ако и на 40 г. си социалист - нямаш мозък

Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея. Това е младежки увлечения. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева на първия си предизборен дебат с кандидата на БСП ген. Румен Радев пред bTV.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5823700
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Съб Фев 18, 2017 11:01 am

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

УИКЕНД, 18 - 24 февруари 2017 г.

Анна КЪЛЦЕВА. Двойник на Левски обесен на 19-и февруари.
Петя ДИМИТРОВА. Слави бесен на Виктор Калев.
Емо Костадинов налетя да бие шеф от ЦСКА.
Порточанов не уважи юбилея на "Нефтохимик".
Грация от ансамбъла заряза гаджето си.
Осъдиха Гонзо за обида на "глупак".
Милиардер си пада по Гришо.
Футболист на "Лудогорец" луд по електронни игри.
Георги АТАНАСОВ. Екзекутор в кабинет.
Станил ЙОТОВ. Любо Пенев спукал от бой испански милионер.
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Предишна

Назад към Дебати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron