Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Masha » Сря Мар 13, 2013 2:53 pm

Пътят към шахматното майсторство минава през изучаване на теорията, творчеството на великите шахматисти, участието в състезания. Общата култура на човека е важна предпоставка за постигане на успехи, в това число и спортни. Примерите в шахмата са много. Световните шампиони Ласкер, Капабланка, Алехин, Ботвиник и всички след тях са оставили трайна следа не само в шахмата, но и в много други области. Всеки интелигентен човек работи преди всичко върху себе си.
Masha
 
Мнения: 413
Регистриран на: Чет Дек 15, 2011 2:37 pm

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Нед Мар 17, 2013 10:20 am

Читалище събра различни поколения на една трапеза

Евродепутатът Кристиан Вигенин подкрепи поредната кулинарна надпревара на "Димчо Дебелянов-1960"

"Дума", 12.03.2013
www.duma.bg
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Нед Мар 17, 2013 10:31 am

Вуковар против кирилицата

Десни партии и сдружения на военни ветерани не са съгласни с АБВ-то като официална паралелна писменост в града

"Дума", 11.03.2013
www.duma.bg
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Мар 25, 2013 12:32 pm

Народът ще решава кои спортове да са с приоритет
За целта ще бъде направено мащабно изследване на населението

www.inews.bg 25.03.2013

Министърът на спорта Петър Стойчев сподели, че иска спортовете в България да бъдат категоризирани според това какво иска народът.

За целта ще бъде направено мащабно изследване на населението, от което ще последват и промени в спортовете с приоритет за държавата.

След Олимпиадата в Лондон категоризацията бе извършена от Свилен Нейков и неговия екип, като беше заложено на спортовете, които носят най-голям успех на България. Под внимание обаче не бяха взети фактори като масовост, популярност, разликите между индивидуални и отборни спортове, както и други важни фактори.

Стойчев сподели още, че се прави национален регистър на спортните обекти, а в същото време се подготвят и документи за акредитация на антидопинговата лаборатория у нас.

"Първото, което искам, е да финализираме националния регистър на спортните обекти. Искаме да знаем в България къде и с какви обекти разполагаме, както и с кои от тях хората могат да използват.", сподели легендарният плувец в студиото на БНТ.

"Трябва да бъде ясно и кои са приоритетните спортове в България по начин, по който обществото да каже какво харесва, какво иска да гледа и какво иска да практикува.

"Подготвяме всички нужни документи, за да влезе в процес на акредитация на нашата допинг лаборатория. Това ще е дълъг процес, който ще продължи 2 години, но това са изискванията на антидопинговата агенция УАДА", сподели още служебният министър.

www.inews.bg
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Doctor Galevski » Сря Мар 27, 2013 3:11 pm

Тайните на харема

Източният харем е тайна мечта на всеки западен мъж, макар за западния човек тази специфична за Изтока традиция остава почти напълно непозната и изкривена от натрупаните митове.

Харемът е преди всичко женската половина от мюсюлманския дом. Името му идва от арабски и означава „забранен". Единствените мъже, допускани в него са стопанинът на дома и синовете, а забраната се спазвала толкова строго, че турският летописец Дурдун-бей пише: „Ако слънцето беше мъж и на него би му било забранено да поглежда в харема".

Първоначално там живеели само съпругите и децата, но с победите на арабския свят количеството притежавани прекрасни жени станало показател за власт и богатство. За да се заобиколи закона на Мохамед, който не позволява на мъжа да има повече от четири жени, се появили и наложниците- временни жени.

Съпругите и наложниците били в постоянна борба помежду си, защото привилегированото положение на всяка от тях зависело от вниманието на господаря и раждането на синове.

Положението на наложниците било по-сложно, защото настроението на повелителя можело да се промени във всеки миг, а с него- и съдбата им. Единственото спасение било да му родят син и да станат „госпожи"(кадъни).

След съпругите и наложниците в йерархията стояли икбал- фаворитките, макар именно сред тях да се срещали тънките политически интригантки и умни интелектуалки. По правило те били опитни любовници, които в замяна получавали апартаменти и издръжка.

Надолу по стълбицата били конкубините, които още не били забелязани от господаря, и затова условията им на живот били скромни, привилегиите- никакви. Именно сред тях царяла най-голямата конкуренция, в която не рядко се използвали отрови и кинжали.

В султанските дворци и най-плодовитата наложница обаче не можела да се удостои с титлата „султанка"- с нея наричали само майката, сестрите и дъщерите на султана.

Най-големият харем в историята на мюсюлманския свят е истанбулският Дар ул Сеадет, всички жени в който били робини- чужденки.

Сред тях султанът си избирал до седем жени, а на която й провървяло да бъде избрана, имала шанс да се превърне в госпожа. Разбира се, сред хиляди наложници в харема, шансовете били доста ниски, а бдителни, подкупени робини следели за всеки признак на бременност, за да бъде прекъснат заедно с претенциите на наложницата да стане госпожа, а синът й-претендент за престола.

Тези, които все пак успявали, след раждането получавали собствен щат робини и евнуси, претенции за законни съпруги и басмалик (издръжка).

Съдбата най-нископоставените жени в харема също не била лоша. След няколко години безупречна служба и обожание в очите им към султана, те били освобождавани със средства за охолен живот, намирали им мъж и ги отпращали по живо, по здраво.

Най-веселата част настъпвала обаче след смъртта на султана. Тези, които имали дъщери, били свободни да правят каквото си искат. Тези със синовете се настанявали в Стария дворец, и се заемали с интриги, отвари и отрови, докато братята се тровели и убивали със завидна повторителност и упоритост.

Няколко думи за евнусите

Емблемата на харемите- те били изключително надзиратели. В тяхната компетенция били и смъртните присъди към наложниците- задължително душени с копринено въже и после- хвърляни в Босфора.

Евнусите били два типа. Едните- кастрирани в ранно детство, нямали никакви вторични мъжки полови белези, били с тънки гласове и не различавали жени и мъже. Вторите, освен че изглеждали като мъже, колкото и да е странно не губели полово влечение. Разбира се, да удовлетворят своите потребности по традиционния начин, не можели, но тайно с всички възможни и невъзможни методи утешавали и себе си, и пренебрегнатите наложници.
Doctor Galevski
 
Мнения: 85
Регистриран на: Чет Дек 22, 2011 6:32 pm

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Съб Апр 06, 2013 5:23 pm

Лъжливите овчарчета

Самозвани емисари гонят норматив да очернят страната навън

05.04.2013

Някакъв тип, дето от години не е в активната журналистика, но много усърдно си води блог, в който ръси мъдри мисли и раздава съвети, тези дни бил на съвещание в чужбина. Няма лошо. Като се зачете в биографията му човек, разбира, че той открай време си пътува свободно. Ама говорим за онова време, по което не всички са имали такава възможност. И не всички като него са били агенти на бившата Държавна сигурност, разбира се. Та този бивш журналист и настоящ блогър, по демократичному пак взел, та се разходил навън. И се изказал обстойно за свободата на словото и за темите табу в родната журналистика, като акцентирал върху слабото присъствие на публикации за насилието над хомосексуалисти и проблемите на ромите извън престъпността.

Не знам какво чете и гледа въпросният блогър, но във всеки случай не са български медии. Няколко седмици преди да замине на семинара, в който е запознал присъстващите със собствените си умозаключения, имаше цели вестникарски чаршафи, на които група роми обещаваха да затрият охранител, защото гръмнал техен роднина, пък още по-голяма група им пригласяха, че и те ще участват и ги подкрепяха. Остава да уточним сега дали този техен проблем е извън престъпността, защото ако младежът с прякор Жабата не беше отишъл да краде желязо, това нямаше да се случи. Но във всеки случай на тези хора им беше дадена доста просторна трибуна.

Ако не се е зачел в публикациите за Жабата, да се беше загледал пак преди да тръгне в репортажите за стрелбата в кв. „Димитър Миленков”. Щеше да научи за бобената чорбица, която ври в схлупената ромска къщичка, за пазаруването на вересия и всякакви други подробности. Колкото и да разлиства вестниците обаче няма да открие репортажи за това какво слагат на масата си двама средностатистически пенсионери и как си плащат сметките за тока. Защото, за разлика от ония, на които повечето им проблеми са свързани именно с престъпността и тоталното нежелание да се интегрират в обществото, а да консумират наготово, пенсионерите в България си плащат сметките. И безработните „нероми” също си ги плащат.

Що се отнася до хомосексуалистите, признавам си, че имам пропуски. Опитах се да ги запълня, като разгледах блога на бившия журналист и още по-бивш агент на ДС. Само че там не открих никакви страшни истории (ако не се брои поддръжката му за гей парада преди три години). Къде го насилието над хомосексуалистите? Ако знае за такива неща, не би ли било редно първо той да ги съобщи? Иначе излиза, че критикува журналистите, че не описват несъществуващи неща. Или пък си говори по принцип, както повечето праволинейни правозащитници, които сякаш гонят норматив да чернят страната навън. Аман от такива самозвани емисари. Крайно време е някой да им потърси отговорност за клеветите и неистините, които пръскат.

Не е проблемът в свободата на словото, след като такива лъжливи овчарчета си говорят каквото си искат. Пишат разни изнасилени доклади, после си ги коментират, като се опитват да им придадат някаква стойност и легитимност. Тук никой не им обръща внимание, защото си ги знаем, че плямпат, колкото да се намират на работа. Затова пък пътуват ли пътуват. А с тях и клеветите и неистините им.

www.politika.bg
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Пет Апр 19, 2013 3:00 pm

Шотландската поличка е мъжка дреха, която прилича на пола с дължина до коляното. Изображения на мъже в шотландска поличка се срещат още от XVII век.
Днес тенденцията е шотландската поличка да се носи само при специални поводи.
Но според изследването има и други мотиви за връщането към шотландската поличка като обичайно облекло дори извън Шотландия.
Носенето на поличката носи силни физиологични ползи, тъй като помага на мъжете да бъдат забелязани, независимо къде се намират.
"Изследването показа, че носенето на шотландска поличка дава на мъжа силно усещане за мъжественост и свобода. Много жени са привлечени от мъже в шотландска поличка", допълват учените.

www.vesti.bg
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Пон Апр 22, 2013 4:24 pm

Отворено писмо до българите по повод дрязгите им с Англия

Уважаеми българи,
Тъй като вече стана едва ли не всенароден обичай да се пишат отворени писма до всеки и до всички, най-вече до англичаните, защото англичаните били гонили българите от Англия / от Англия, представете си !/, реших и аз по този повод да напиша едно отворено писмо към всеки и към всички, но най-вече към българите този път.
...

http://ivoberov.blog.bg/politika/2013/0 ... ia.1050817
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Вто Май 14, 2013 7:44 pm

Откриха забравен чувал с бюлетини в Панаира

В палата №6 на Пловдивския панаир, където се помещаваше 16-а РИК - Пловдив-град, вчера следобед чистачка е открила чувал с бюлетини, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. От районната избирателна комисия обявиха, че бюлетините не са използвани. Те са намерени в източния край на палата №7 на пловдивския панаир, предаде Дарик радио.
Окръжната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител и е разпоредила извършването на оглед в панаирната палата и изясняване на всички обстоятелства за движението на документи и бюлетини в изборния ден.
Предстои да се уточнят видът и бройката на намерените бюлетини. Прокуратурата ще провери и доколко случаят засяга формален технически пропуск на ангажираните с изборите лица.
Според Наказателния кодекс длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, посочват от държавното обвинение.
Съдът може да постанови и лишаване от права да се заема определена държавна или обществена длъжност, или пробация.

http://plovdiv.dir.bg/news.php?id=13890536
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Re: Преглед на печата. Зона, свободна от шах.

Мнениеот Efreitor Petrov » Вто Май 28, 2013 6:34 pm

БОРКОР разкри стотици вратички за корупция при обществените поръчки

28 май 2013

Ролф Шлотерер: Неясни изисквания към офертите оставят много голямо поле за интерпретации

В европейското и българското законодателство за обществените поръчки има над 600 слаби места, които се превръщат във вратички за корупция.
Това съобщи пред комисията по организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европарламента, по-известна като "Антимафия", германският експерт Ролф Шлотерер, предаде БНР.
Той е съветник на българското правителство в центъра за борба с корупцията БОРКОР.

Шлотерер обясни, че лошо описани условия за кандидатстване по обществени поръчки и неясни изисквания към офертите оставят много голямо поле за интерпретации.
Така цялата процедура може да бъде повлияна, каза той пред евродепутатите.

По неговите думи у нас се създават много комисии, които дори нямат реални правомощия да оценяват оферти – "защото няма задължителна единна процедура, няма и правила членовете на комисиите да са независими".

Германският експерт каза, че условия за корупция са налице още в началото на процедурата. Този извод той направил след разгледани стотици обществени поръчки.

Шлотерер припомни, че България е сред страните, в които се констатират най-много нередности. КЗК обаче не реагирала на сигнали за корупция и много често пропуските не се откривали или не се признавали.
Това, според Ролф Шлотерер, е ясен белег, че в България има да се прави още много.

Все пак той определя като много обнадеждаващи постигнатите дотук резултати от БОРКОР. Там са изготвили анализ на законодателството, причините за корупция, процедурите за вземане на решения и различните корупционни практики. Анализът е отишъл много далеч и е позволил на правителството да предприеме законови и организационни мерки, каза германският експерт.

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-obsht ... 4696?nt=10
Efreitor Petrov
 
Мнения: 2386
Регистриран на: Съб Дек 03, 2011 10:37 am

Следваща

Назад към Дебати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron