Шахматна литература

Шахматна литература

Мнениеот Sisi » Сря Дек 21, 2011 1:38 pm

Каква шахматна литература обичате да четете? Кои книги, които сте прочели, смятате, че са допринесли много за развитието ви като шахматист? :)
Sisi

Re: Шахматна литература

Мнениеот niki_kolev » Пет Яну 06, 2012 1:13 am

Аз не обичам да играя на шах и не съм много силен. Обичам само да чета шахматни книги в огромни количества.
Най- много ми харесват книгите на Дворецки, "Моята система" от Нимцович, учебникът на Рети и биографията на Карселадзе. Много ми харесва и "Моите велики предшественици" от Каспаров (или от хората, които Каспаров е наел да я напишат). Чета много книгите на Крогиус и на Кобленц.
Между другото - клубната библиотека е при мен. Който иска хартиени книги, да ми каже.
niki_kolev

Re: Шахматна�итература

Мнениеот vasil » Пон Яну 16, 2012 12:05 am

Аз�апочнах�а гледам по�руг�ачин�а шахматната�гра�ато прочетох Учебника на�ети.�о това време�спях�а�дигна някъде�коло ��ЕЛО точки��тигнах �00�Също много ценя и книгите�а Тараш�докато Моята система�а Нимцович не��репоръчвам на никого�даже�исля�е е вредна и може�а се загуби�алко ЕЛО от този който я чете �
vasil

Мнениеот niki_kolev » Вто Яну 17, 2012 10:37 am

Книгите на Тараш са хубави. Книгите на Нимцович за мен са много хубави, но те не са за тренировки на деца. Учебниците на старите майстори са хубави. Сборници с партии на силни шахматисти са хубави. Лоши и примитивни книги са дебютните ръководства и ендшпилните ръководства.
Сега има ново поколение хубави книги, където се разглеждат психологически и методически въпроси - за влиянието на учителя, за мотивацията на състезателите, за спортната форма и др.
niki_kolev

Мнениеот Filev » Вто Яну 17, 2012 10:59 am

Много е хубаво,че четете шахматни книги,но все пак наблегнете и на практическата част на играта.По този начин ще разберете дали наистина сте научили нещо от книгите,а също така имате възможност да приложите в партия каквото сте усвоили
Filev

Назад към Шахматът и Вие