Морско конче

3 август 2009

От 24 до 30 август в кк Златни пясъци се проведе поредното издание на един от най-масовите турнири за годината „Морско конче“.Шахматен клуб ЦСКА участва с рекорден брой представители-22 състезатели с червени фланелки застанаха на старта в различните възрастови групи. Преди самия турнир беше организиран и лагер в Кранево който включваше лекции от треньорите на клуба, сеанс на едновременна игра от носителя на Купата на България“Пристис“ за юноши до 20 години Горан Кръстев, който за съжаление завърши трагично за сеансьора след 5 загуби и няколко ремита /бърза победа на Петър-Делян Шентов, последвана от такива на Делян Дочев, Стефан Райков, Кристиян Славейков……/ Това ще послужи за урок на Горан, който като млад треньор подцени своите противници и в резултат на това беше жестоко наказан.Някои от състезателите на клуба не взеха участие в лагера, което в крайна сметка попречи в голяма степен за тяхното добро представяне на турнира…Да се надяваме да си вземат бележка и да уважат следващи такива прояви на клуба, където да усъвършенстват своите шахматни умения при вече доказали се треньори. Наред с шахматните занятия имаше и съпътстваща програма, която бе не по-малко интересна- игра на водна топка, народна топка, футбол, джаги.

И така на 24 август макар и след голямо забавяне по независещи от организаторите причини бе даден старт на състезанието. Ето как се развиха събитията по възрастови групи:

Момчета до 8 години. Тук наши представители бяха Мартин Василев, Илиян Иванов, Александър Падежки и Боян Киров.Отсъстваше държавният шампион до 8 години Матей Петков от ЦСКА, което позволи на повече деца да се намесят в борбата за медали. Най-добре това стори Мартин Василев, който беше на пет минути от първото място, но изненадваща загуба в последния кръг го изпрати трети, като това разбира се е успех и втори медал за него след този на „Търновска царица“. Останалите момчета от ЦСКА се представиха според възможностите си и трябва да работят още много за да подобряват класирането си. Крайно класиране момчета 8 години:

Момичета 8 години. В тази група възлагахме надежди на Наталия Грабчева, която в последно време показа израстване и се утвърди трайно в момичешкия шах. За съжаление отсъстваше друга наша надежда Лора Цекова, което би увеличило шансовете ни за медал. Наталия игра добре направи реми на шампионката, но някои груби грешки й попречиха да се пребори за медал и в крайна сметка остана четвърта. Крайно класиране:

Момчета до 10 години. Това определено бе групата на ЦСКА. Една сериозна част от фаворитите бяха „червени“, което даваше добри шансове за медали. 54 състезатели застанаха на старта, като втори и трети в стартовия списък бяха Петър-Делян Шентов и Стефан Райков. Поради ненанасяне на ЕЛО-коефициента на Иван Николов още в първия кръг той бе принуден да играе с Давид Цветанов от Плевен 21 като в крайна сметка партията завърши реми като в крайна сметкадвамата състезатели заеха първо и второ място….Добъртурнир направи и Петър-Делян Шентов, който до последно беше фаворит запървото място, но загуба в последния кръг от Иван Николов и известно подценяване на своите противници преди това му попречи да стане първи. Другата надежда на ЦСКА Стефан Райков традиционно претърпя разочарование на голям турнир поради постоянното му несериозно отношение към играта. Много добри думи заслужава Кристиян Славейков, който израстна много последните месеци и имаше реален шанс за медал, а в последния кръг успя да победи един от фаворитите Исмаил Тамер. Той получи и ЕЛО-1730 което го нарежда сред елита в тази възрастова група. Крайно класиране:

 Момчета до 12 години. Тук надеждите ни бяха свързани с Делян Дочев и Георги Йорданов. Но както е известно и двамата са непостоянни състезатели и това определено не беше техния турнир. Крайно класиране:

От останалите възрастови групи с представители от ШК ЦСКА си заслужава да се спомене за добрата игра която показа Ралица Маркова при момичетата до 10 години и поредното разочароващо представяне на Румен Николов при юношите до 14години. Жалко за големите родителски амбиции и грижи от страна на родителите му.Нашите състезатели

Димитър Даскалов

момчета

Димитър Даскалов, Стефан Райков,  Иван Николов,

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook