Коледни турнири на ЦСКА

19 декември 2011


Шампиони:

І клас Виктор Павлов и Любомира Францова

ІІ-ІІІ клас Анхер Мюзтенджеб и Доротея Николова

ІV-VІІ клас Илиян Иванов и Ралица Маркова

На 17 и 18 декември се проведоха Коледните турнири на шахматен клуб ЦСКА за ученици І, ІІ и ІІІ клас , ІV-VІІ както и Открит турнир. Във всички турнири участваха общо около 200 участници, което е абсолютен рекорд както за ЦСКА така и за България! В много от групите се стигна до дележ на призовите места и трябваше допълнителните показатели да определят крайното класиране.

За информация допълнителните показатели се получават като се сумират точките на противниците с които даден състезател е играл и се извадят тези на противника с най-много и най-малко точки.

Ето как се развиха събитията в отделните възрастови групи

І клас. При момчетата шампион е Виктор Павлов с 100% актив 6 от 6. Той вече натрупа солиден опит от редица турнири в това число републикански и градски първенства и на този фон представянето му не е учудващо. Втори е Георги Стоянов от 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ с треньор Владимир Гевренов, който завърши с 5.5 но поради големия брой участници не можа да се срещне с шампиона в директна среща. Третото място остана за Димитър Лазаров. Много оспорвано при момичетата бе до последния кръг като за пореден път дележ реши първото място. Любомира Францова в крайна сметка е шампион с по-добри допълнителни показатели, след малшанс в предишния турнир. Второто място остана за победителката от турнира през ноември Белослава Дамянова, а трета е Елизабет Ангелова.

Медалистите при момчетата І клас отляво надясно Георги Стоянов, Виктор Павлов и Димитър Лазаров

Тройката при момичетата І клас отляво надясно Белослава Дамянова-ІІ място, Любомира Францова-І място и Диляна Димитрова-ІІІ място

…пред погледа на бащата на шампионката Стоян Францов

ІІ-ІІІ клас. При момчетата убедително първи е Анхер Мюзтенджеб с 6 от 6. Той натрупа голям опит в тези турнири и се чувства в свои води. Това е поредното отличие за него в тези турнири. Втори е Елефтериос Махлузаридис, който както и първи клас поради големия брой участници и ограничения брой кръгове изостана на половин точка без да може да премери сили с шампиона. От трето до осмо място имаше дележ като допълнителнителните показатели се усмихнаха на Милко Бакалов. При момичетата Доротея Николова изпревари с половин точка преследвачките си и грабна купата. На второ и трето място останаха най-опитната състезателка в тази група Ели Чиликова и Таня Илиева, които през по-голяма част от състезанието бяха на първите две места.

Момчета ІІ-ІІІ клас отляво надясно Елефтериос Махлузаридис-ІІ място, Анхер Мюзтенджеб-І място и Милко Бакалов-ІІІ място

При момичетата ІІ-ІІІ клас подреждането е Ели Чиликова-ІІІ място, Доротея Николова-І място и Таня Илиева-ІІІ място

ІV-VІІ клас. В тази група шампион в турнира и при момчетата е Илиян Иванов с 5.5 точки. Втори и трети са Теодор Каракашев и Веселин Георгиев.При момичетата първа е Ралица Маркова, която завоюва поредната титла от турнирите. Втора остана Наталия Грабчева, която е и състезателя с най-много титли от турнирите на ЦСКА през последните три години! Третото място е за Александра Иванова, която се завърна след двугодишно отсъствие.

Конкуренцията при ІV-VІІ клас бе голяма : Теодор Каракашев-ІІ място, Илиян Иванов- шампион и Веселин Георгиев-ІІІ място

Момичета ІV-VІІ клас отляво надясно Наталия Грабчева-ІІ място, Ралица Маркова-І място, Александра Иванова-ІІІ място

На Коледния турнир бе обявен и шампиона на ЦСКА за 2011година за комплексно представяне и с най-голям принос за издигане на авторитета на ЦСКА. За по-голяма обективност бе пусната и анкета на сайта на клуба, в която големия брой гласове спечели бъдещия шампион Стефан Райков/ 49%/ , следван от Владимир Петров-35%, Цвета Галунова- 10% и Матей Петков-6%

Накрая бе разиграна и коледна томбола, в която имаше награди почти за всички участници!

За информация допълнителните показатели се получават като се сумират точките на противниците с които даден състезател е играл и се извадят тези на противника с най-много и най-малко точки. Това е първия допълнителен показател и се нарича Медиана-Бухолц / M-Buch./. Ако този показател е равен, критерий за определяне на подреждането е само Бухолца/ колоната където пише Buch./ където се събират всички точки от крайното класиране на противниците с които даден състезател е играл, без да се изваждат както при първия показател точките на противника с най-голям и най-малък резултат. Ако първите два показателя са равни се пристъпва към Прогресията / колоната Progr./, където коефициента се получава като за победа в първия кръг се дават 6 точки , за втори 5, за трети 4 и т.н и получените числа се сумират. Първата колона в класирането след името на състезателя е името на училището. Следват точките и допълнителните коефициенти в описания по-горе ред.

Крайно класиране І клас

Крайно класиране ІІ-ІІІ клас

Крайно класиране ІV-VІІ класНашите състезатели

60025714_2315899838469429_5706803207464812544_n

момичета

Петя Караиванова, Калина Гледачева, Елеонора Валентинова,Ралица Маркова, Анджелика Ненова

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook