Отборът на България е олимпийски шампион по шахмат за глухи

23 юли 2014


За Олимпиадата, мачовете и още нещо

Разказът ни за самата Олимпиада по шахмат за глухи, която се провежда под патронажа на Миланка Опачич, министър на социалната политика и младежта ще е във вид на репортаж за всеки един ден, в който българските шахматисти имаха двубои със силни и достойни съперници.
Тя се състои от пет основни турнири – отборен шампионат за мъже, отборно първенство за жени, отворен турнир, шампионат за младежи и индивидуално блиц първенство, като първенството за мъже и отвореният турнир се играха в девет кръга. В първенството за мъже, заедно с нашите шахматисти, участваха още 82 състезатели от 17 държави: Армения, Азербайджан, Беларус, Хърватия, Великобритания, Германия, Унгария, Израел, Италия, Казахстан, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Шотландия, Швейцария и Украйна. За всички участници организаторите бяха осигурили през свободното време туристически обиколки до Пула (един от най-старите градове на Истрия, чиято история датира от 2000 години) и Ровини (един от най-красивите градове на Истрия, построен на остров с колоритни къщи във венециански стил), посещение на плажа и др.
След пристигането и настаняването и регистрацията на отборите в първия ден – 18 юни, се проведе техническа среща и на другия ден бе даден стартът на първенството. Ден след ден, рунд след рунд проследявахме първенството на страницата на организаторите с така наречените „живи срещи”, на които в реално време се излъчваха партиите на шахматната дъска. На 19 юни бе първият двубой на българския отбор – с отбора на Швейцария, който завърши с победа за нашите шахматисти – 3,5 на 0,5.
Вторият рунд – с отбора на Полша, завърши с реми. Всеки ден капитанът на отбора Николай Нинов коментираше отделните мачове и за този с Полша сподели следното:
„Не ни провървя да бием поляците! Утре играем с Хърватия, дано имаме късмет с тях. За сега сме 4-ти в класирането. Ние играем стратегически: Веско е на 2-ра дъска, за да прави точки, а Серафимов на 3-та и Орев на 4-та. А аз съм на 1-ва дъска, за да могат останалите ни 3-ма да играят срещу по-слабите и да правят точки. Така отборът ни да побеждава и да взимаме по 2 точки – за победа се дават 2 точки, а за равен (реми) – 1 точка. Идеята ни е да успяваме да постигнем победа във всички мачове. Тази олимпиада ще е много оспорвана и вероятно до последно няма да се знае какво може да се случи… За съжаление, срещу Полша нищо не се получи както трябва – вместо на 2, 3 и 4-та дъска да имаме положителен резултат, то аз на 1-ва дъска с победата измъкнах и спасих отбора от загуба. Но не винаги такъв сценарий може да се случи!
Сега срещу Хърватия, ако играя с Кларич, шанса да постигна взема реми е 1 на 1000 – той е много силен, шахът му е професия.”
На втория ден отборът ни се впусна в двубой с отбора на Хърватия – предишните шампиони. Крайният резултат бе, че „Размазахме Хърватска!!! 3.5 на 0.5!!!
Хърватска нямат загуба от олимпиадата в Ещорил през 2010 година досега! Тогава загубиха от Русия с 2.5 на 1.5. А ние направо ги размазахме днес!”
Трети ден. Предстоеше мач с Италия. Общо взето, шахматистите ни успяваха да поддържат стабилно и спокойно поведение пред дъските. Срещата с италианците също завършва с победа, а коментарът на Нинов бе: „Днес набихме Италия с 3:1, като само аз допуснах поражение срещу Колутис, който е с най-високото ЕЛО при глухите. Хубава, стойностна партия направих, но ме излъга – класата си е класа! Признавам си го, наистина е много добър! Гордея се, че играх с него! Направихме си снимка преди партията, а после навън той ме видя и дойде за още една снимка с мен за спомен. Утре играем със Сърбия, те досега имат 4 поредни победи. Ако успеем да ги победим, правим решителна крачка към златните медали. Аз ще играя с Класан, който миналата година стана световен шампион при глухите. Шансовете ни са на 2, 3 и 4 -та дъска да ги ударим. Бием ли Сърбия, излизаме напред в класирането! Те дойдоха да говорят с мен, понеже аз съм капитан. Предложиха да направим ремита на всички дъски, но ние, след като се съвещавахме помежду си, им отказахме. Ще се борим до дупка!”
И така – дойде ред и на този, станал впоследствие силно оспорван двубой, завършил с резултат 3:1 за сърбите.
Междувременно се състоя и 32 конгрес на Международния комитет за тих шах (МКТШ). И на него изведнъж се установява, че един от играчите им, Зоран Стойкович е без аудиограма и въпреки това отборът е бил допуснат да се състезава – независимо че регламентът за участие е категоричен – без предоставена аудиограма никой няма да бъде допуснат да играе в първенството. Стойкович бе дисквалифициран 3 кръга преди края на първенството. Всички постигнати до момента резултати от мачовете със сърбите са преразгледани и променени поради дисквалификацията и така на българския отбор е присъдено реми: 2 на 2. Което наистина го изстрелва напред в класирането и дава реална възможност да вземат първото място!
На конгреса изборите за ново ръководство са преминали доста бурно и в крайна сметка за президент е избран Филип Гарднър от Великобритания, който ще заеме поста от 1 януари 2015 г. Отново включвам предаденото от Нинов за гласуването на конгреса: „Вчера на конгреса беше напрегнато по едно време. Мичеле Виско го детронираха, вече не е президент. Филип Гарднър е новият президент – има 20 гласа; Мичеле Виско – 11 гласа; Рафаел Пинчас – 11 гласа. Филип Гарднър бе избран за президент за срок от 4 години, считано от 1 януари 2015 година.
Специално по въпроса за сърбина Зоран – нулират му резултатите, т.е. дисквалифицират го, защото първо, нямал аудиограма и второ – изследванията на слуха му са на ръба и имат съмнения за неговата реална загуба на слух. Сега настана пълна бъркотия с класирането – пренареждат го. Нашият резултат със сърбите е обявен за 2:2! Преди 4 години се класирахме на 12 място в Ещорил, Португалия; тази година определено имаме потенциал и дано късметът да е с нас, защото ни чака тежък мач с Германия.”
На 25 юни е шестият поред рунд – с Германия, завършил с реми. Николай Нинов споделя откровено: „Вчера направихме люта битка с Германия, но за съжаление не ги бихме… Днес няма да играем с руснаците, има промяна – ще играем с украинците, които традиционно също имат силен отбор. Надяваме се късметът да е с по-добрите т.е. с нас! Сега, 3 кръга преди края, цели седем отбора сме се вкопчили за първото място! Имаме равен брой точки и плюс или минус една точица и…”
Седмият рунд, проведен на 26 юни завършва с победата над украинците – 3:1 за България! В осмия рунд нашите шахматисти ще се бият с руснаците, които им взеха първото място на предишното първенство: „ Миналия път руснаците ни детронираха от първото място, но сега са с изцяло нов и много по-силен отбор. И ние, и Русия сме с равен брой точки и делим 1-2 място…”
Четиричасовият осми рунд завършва с безспорната победа на България над Русия с 4:0!!! Повече от сигурно е – вече сме почти победители!!!
В последния, девети рунд отборът на СГБ има среща с отбора на Англия, която завършва с реми – 2:2. Така българските шахматисти завършват победоносно този труден, емоционален и изпълнен с много оспорвани битки турнир. След 9 рунд крайното класиране е както следва: 1.България; 2.Полша; 3.Германия; 4. Хърватия
5. Украйна и 6. Англия.

„От името на целия отбор благодарим от сърце на Столична община, която помогна с 2000 лв. за транспортните разходи! Благодарим на всички, които мислено бяха с нас и ни подкрепяха! Благодарим и на съюзното ръководство за доверието в нашите сили и възможности!” – с тези думи нашите шахматисти потеглиха рано сутринта от Опатия на път за родинатаНашите състезатели

Tsveta

Отбор жени

  Румяна Гочева-капитан, Анжелия Стоянович,  Любка Генова, Силвена Митева

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook