Отборът на България е олимпийски шампион по шахмат за глухи

23 юли 2014


За Олимпиадата, мачовете и още нещо

Разказът ни за самата Олимпиада по шахмат за глухи, която се провежда под патронажа на Миланка Опачич, министър на социалната политика и младежта ще е във вид на репортаж за всеки един ден, в който българските шахматисти имаха двубои със силни и достойни съперници.
Тя се състои от пет основни турнири – отборен шампионат за мъже, отборно първенство за жени, отворен турнир, шампионат за младежи и индивидуално блиц първенство, като първенството за мъже и отвореният турнир се играха в девет кръга. В първенството за мъже, заедно с нашите шахматисти, участваха още 82 състезатели от 17 държави: Армения, Азербайджан, Беларус, Хърватия, Великобритания, Германия, Унгария, Израел, Италия, Казахстан, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Шотландия, Швейцария и Украйна. За всички участници организаторите бяха осигурили през свободното време туристически обиколки до Пула (един от най-старите градове на Истрия, чиято история датира от 2000 години) и Ровини (един от най-красивите градове на Истрия, построен на остров с колоритни къщи във венециански стил), посещение на плажа и др.
След пристигането и настаняването и регистрацията на отборите в първия ден – 18 юни, се проведе техническа среща и на другия ден бе даден стартът на първенството. Ден след ден, рунд след рунд проследявахме първенството на страницата на организаторите с така наречените „живи срещи”, на които в реално време се излъчваха партиите на шахматната дъска. На 19 юни бе първият двубой на българския отбор – с отбора на Швейцария, който завърши с победа за нашите шахматисти – 3,5 на 0,5.
Вторият рунд – с отбора на Полша, завърши с реми. Всеки ден капитанът на отбора Николай Нинов коментираше отделните мачове и за този с Полша сподели следното:
„Не ни провървя да бием поляците! Утре играем с Хърватия, дано имаме късмет с тях. За сега сме 4-ти в класирането. Ние играем стратегически: Веско е на 2-ра дъска, за да прави точки, а Серафимов на 3-та и Орев на 4-та. А аз съм на 1-ва дъска, за да могат останалите ни 3-ма да играят срещу по-слабите и да правят точки. Така отборът ни да побеждава и да взимаме по 2 точки – за победа се дават 2 точки, а за равен (реми) – 1 точка. Идеята ни е да успяваме да постигнем победа във всички мачове. Тази олимпиада ще е много оспорвана и вероятно до последно няма да се знае какво може да се случи… За съжаление, срещу Полша нищо не се получи както трябва – вместо на 2, 3 и 4-та дъска да имаме положителен резултат, то аз на 1-ва дъска с победата измъкнах и спасих отбора от загуба. Но не винаги такъв сценарий може да се случи!
Сега срещу Хърватия, ако играя с Кларич, шанса да постигна взема реми е 1 на 1000 – той е много силен, шахът му е професия.”
На втория ден отборът ни се впусна в двубой с отбора на Хърватия – предишните шампиони. Крайният резултат бе, че „Размазахме Хърватска!!! 3.5 на 0.5!!!
Хърватска нямат загуба от олимпиадата в Ещорил през 2010 година досега! Тогава загубиха от Русия с 2.5 на 1.5. А ние направо ги размазахме днес!”
Трети ден. Предстоеше мач с Италия. Общо взето, шахматистите ни успяваха да поддържат стабилно и спокойно поведение пред дъските. Срещата с италианците също завършва с победа, а коментарът на Нинов бе: „Днес набихме Италия с 3:1, като само аз допуснах поражение срещу Колутис, който е с най-високото ЕЛО при глухите. Хубава, стойностна партия направих, но ме излъга – класата си е класа! Признавам си го, наистина е много добър! Гордея се, че играх с него! Направихме си снимка преди партията, а после навън той ме видя и дойде за още една снимка с мен за спомен. Утре играем със Сърбия, те досега имат 4 поредни победи. Ако успеем да ги победим, правим решителна крачка към златните медали. Аз ще играя с Класан, който миналата година стана световен шампион при глухите. Шансовете ни са на 2, 3 и 4 -та дъска да ги ударим. Бием ли Сърбия, излизаме напред в класирането! Те дойдоха да говорят с мен, понеже аз съм капитан. Предложиха да направим ремита на всички дъски, но ние, след като се съвещавахме помежду си, им отказахме. Ще се борим до дупка!”
И така – дойде ред и на този, станал впоследствие силно оспорван двубой, завършил с резултат 3:1 за сърбите.
Междувременно се състоя и 32 конгрес на Международния комитет за тих шах (МКТШ). И на него изведнъж се установява, че един от играчите им, Зоран Стойкович е без аудиограма и въпреки това отборът е бил допуснат да се състезава – независимо че регламентът за участие е категоричен – без предоставена аудиограма никой няма да бъде допуснат да играе в първенството. Стойкович бе дисквалифициран 3 кръга преди края на първенството. Всички постигнати до момента резултати от мачовете със сърбите са преразгледани и променени поради дисквалификацията и така на българския отбор е присъдено реми: 2 на 2. Което наистина го изстрелва напред в класирането и дава реална възможност да вземат първото място!
На конгреса изборите за ново ръководство са преминали доста бурно и в крайна сметка за президент е избран Филип Гарднър от Великобритания, който ще заеме поста от 1 януари 2015 г. Отново включвам предаденото от Нинов за гласуването на конгреса: „Вчера на конгреса беше напрегнато по едно време. Мичеле Виско го детронираха, вече не е президент. Филип Гарднър е новият президент – има 20 гласа; Мичеле Виско – 11 гласа; Рафаел Пинчас – 11 гласа. Филип Гарднър бе избран за президент за срок от 4 години, считано от 1 януари 2015 година.
Специално по въпроса за сърбина Зоран – нулират му резултатите, т.е. дисквалифицират го, защото първо, нямал аудиограма и второ – изследванията на слуха му са на ръба и имат съмнения за неговата реална загуба на слух. Сега настана пълна бъркотия с класирането – пренареждат го. Нашият резултат със сърбите е обявен за 2:2! Преди 4 години се класирахме на 12 място в Ещорил, Португалия; тази година определено имаме потенциал и дано късметът да е с нас, защото ни чака тежък мач с Германия.”
На 25 юни е шестият поред рунд – с Германия, завършил с реми. Николай Нинов споделя откровено: „Вчера направихме люта битка с Германия, но за съжаление не ги бихме… Днес няма да играем с руснаците, има промяна – ще играем с украинците, които традиционно също имат силен отбор. Надяваме се късметът да е с по-добрите т.е. с нас! Сега, 3 кръга преди края, цели седем отбора сме се вкопчили за първото място! Имаме равен брой точки и плюс или минус една точица и…”
Седмият рунд, проведен на 26 юни завършва с победата над украинците – 3:1 за България! В осмия рунд нашите шахматисти ще се бият с руснаците, които им взеха първото място на предишното първенство: „ Миналия път руснаците ни детронираха от първото място, но сега са с изцяло нов и много по-силен отбор. И ние, и Русия сме с равен брой точки и делим 1-2 място…”
Четиричасовият осми рунд завършва с безспорната победа на България над Русия с 4:0!!! Повече от сигурно е – вече сме почти победители!!!
В последния, девети рунд отборът на СГБ има среща с отбора на Англия, която завършва с реми – 2:2. Така българските шахматисти завършват победоносно този труден, емоционален и изпълнен с много оспорвани битки турнир. След 9 рунд крайното класиране е както следва: 1.България; 2.Полша; 3.Германия; 4. Хърватия
5. Украйна и 6. Англия.

„От името на целия отбор благодарим от сърце на Столична община, която помогна с 2000 лв. за транспортните разходи! Благодарим на всички, които мислено бяха с нас и ни подкрепяха! Благодарим и на съюзното ръководство за доверието в нашите сили и възможности!” – с тези думи нашите шахматисти потеглиха рано сутринта от Опатия на път за родинатаНашите състезатели

PunchevI01

Отбор мъже

гм Даворин Куляшевич,грм Петър Арнаудов, мс Алекси Йовчев, фм Георги Филев, ммРадослав Димитров.

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook