Полуфинали на България

7 февруари 2012

От 6 до 12 февруари Пловдив бе домакин на полуфиналите на Държавните индивидуални първенства за мъже и жени. При жените квотите за попадане във финала бяха 4, а при мъжете 6. В женския полуфинал първото място убедително бе спечелено от Цвета Галунова

Ето как се разви турнира за нея

Първи кръг. Цвета игра белите срещу с Виктория Цекова „Виктори Благоевград“. В дебюта се разигра Сицилианска защита. Черните като цяло решиха дебютните проблеми и в мителшпила шансовете бяха приблизително равни. Цвета обаче успя да постави сериозни проблеми пред съперничката си и с няколко тактически удара на тема „свръзка“ реши партията в своя полза.

Втори кръг. Цвета бе отново с белите, този път срещу Елица Атанасова. Разигра се Испанска партия. Цвета установи превес и отново с леки тактически удари бързо реши партията в своя полза.

Трети кръг. Цвета Василева – Цвета Галунова. Първа партия на Галунова с черните фигури. Победата бе много важна. Още повече, че миналата година именно загубата срещу Василева и попречи да стигне до финала. В Славянска защита Галунова бързо придоби превес. Спечели пешка, после и втора. Впоследствие тя върна едната пешка но продължи да притиска противничката си и така се стигна логично до трета поредна победа.

Четвърти кръг. Галунова – В. Радева. Срещана бе интересна и по причина, че Цвета дълги години се представяше най-стабилно от българсккте момичета на европейски и световни първенства. Сега предстоеше двубой със световната вицешампионка до 10 години. В Каро-Кан Цвета успя да очертае рек, но устойчив превес. Ход по ход тя притискаше своята противничка. Успя да направи две свързани проходни в мителшпила, създаде и матови заплахи и реши партията в своя полза.

Петият кръг дойде и неприятната изненада. В партията със Симонета Иванова с черните фигури Цвета не успя да разгърне напълно своите възможности. Мисълта, че една победа я прави сигурна финалистка по-скоро и попречи на концентрацията. Тя получи пасивна позиция и не можа да създаде достатъчно силна контраигра. Така се стигна до единственото поражение на Цвета в турнира.

Шести кръг. Игра се след обед след поражението от Симонета. С белите фигури Цвета трябваше обезателно да победи Ива Пенчева. Във Френска защита Цвета завладя инициативата, получи двойка офицери и създаде трудни проблеми пред Ива. Впоследствие белите спечелиха и пешка, която уверено реализираха.

Така с 5 т. от 6 възможни Цвета продължи да бъде лидер във временното класиране. Предстоеше важна партия с опитната мм Чилингирова. С черните Цвета игра на сигурно. В Славянска защита се заппочна дълга маневрена борба. След пълно изтощаване на позицията двете съпернички се съгласиха на реми.

Осми кръг. Двубой между “вечните” съпернички и приятелки Цвета Галунова и Дарена Сиркова. На Цвета и стигаше реми за да се класира, а Дарена трябваше да търси победата за да успее да се нареди в първите четири. В защита Уфимцев Цвета бързо очерта огромно предимство. Партията трябваше да се реши буквално на изхода от дебюта. В този момент Цвета заигра недостатъчно енергично и Дарена от ход на ход успяваше да подобри позицията си. В цайтнота Цвета изпадна в по – тежък дамски ендшпил. С точна игра обаче тя успя не само да се защити, но и да получи превес, изразяващ се в пешка повече. Цвета обаче не потърси пътища към победата, а предложи реми, което и гарантира мястото във финала.

Девети кръг. Интересен двубой между Европейската шампионка до 8 г. Нюргюл Салимова и Цвета. Нашата състезателка вече бе спокойна за мястото си във финала. Получи се обаче оспорвана маневрена партия в Славянска защита. В крайна сметка се стигна до реми, с което Цвета спечели полуфинала.

Успехът е голям и показва, че след успешната 2011 Цвета върви в правилна посока в плановете си да навлезе трайно в женския шахматен елит на България. На предстоящият държавен финал ще се очаква тя да зарадва клуба с достойно представяне. Успех Цвета!

Крайно класиране

При мъжете ЦСКА бе представена от мм Сашо Николов и Боян Русчуков. Сашо Николов тръгна колебливо като наивно изпусна точки в началото на турнира. След това стабилизира изявите си и това го предвижи в челото на класирането. Последния кръг загуби решаваща партия за попадане във Финала от Ивайло Енчев и остана на 10-то място. Боян Русчуков направи някои силни партии , като изпусна победата в първия кръг срещу Марио Вутов, а след това успя да победи Светла Йорданова и да завърши реми със Сашо Андреев.Два пъти закъсня в последните три кръга, поради лошите метереологични условия и това го остави с 3т. в крайното класиране. Първи в крайното класиране е Ивайло Енчев, а освен него право да играят финал получиха и Петър Арнаудов, Димитър Мархолев, Петър Генов, Николай Милчев и Евгени Янев.  Два пъти закъсня в последните три кръга, поради лошите метереологични условия и това го остави с 3т. в крайното класиране.

Крайно класиране

Цвета Галунова убедително се класира за втория си Финал на държавното индивидуално първенство за жениНашите състезатели

Иван Николов

момчета

Димитър Даскалов, Стефан Райков,  Иван Николов,

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook