Полуфинали на България

7 февруари 2012

От 6 до 12 февруари Пловдив бе домакин на полуфиналите на Държавните индивидуални първенства за мъже и жени. При жените квотите за попадане във финала бяха 4, а при мъжете 6. В женския полуфинал първото място убедително бе спечелено от Цвета Галунова

Ето как се разви турнира за нея

Първи кръг. Цвета игра белите срещу с Виктория Цекова „Виктори Благоевград“. В дебюта се разигра Сицилианска защита. Черните като цяло решиха дебютните проблеми и в мителшпила шансовете бяха приблизително равни. Цвета обаче успя да постави сериозни проблеми пред съперничката си и с няколко тактически удара на тема „свръзка“ реши партията в своя полза.

Втори кръг. Цвета бе отново с белите, този път срещу Елица Атанасова. Разигра се Испанска партия. Цвета установи превес и отново с леки тактически удари бързо реши партията в своя полза.

Трети кръг. Цвета Василева – Цвета Галунова. Първа партия на Галунова с черните фигури. Победата бе много важна. Още повече, че миналата година именно загубата срещу Василева и попречи да стигне до финала. В Славянска защита Галунова бързо придоби превес. Спечели пешка, после и втора. Впоследствие тя върна едната пешка но продължи да притиска противничката си и така се стигна логично до трета поредна победа.

Четвърти кръг. Галунова – В. Радева. Срещана бе интересна и по причина, че Цвета дълги години се представяше най-стабилно от българсккте момичета на европейски и световни първенства. Сега предстоеше двубой със световната вицешампионка до 10 години. В Каро-Кан Цвета успя да очертае рек, но устойчив превес. Ход по ход тя притискаше своята противничка. Успя да направи две свързани проходни в мителшпила, създаде и матови заплахи и реши партията в своя полза.

Петият кръг дойде и неприятната изненада. В партията със Симонета Иванова с черните фигури Цвета не успя да разгърне напълно своите възможности. Мисълта, че една победа я прави сигурна финалистка по-скоро и попречи на концентрацията. Тя получи пасивна позиция и не можа да създаде достатъчно силна контраигра. Така се стигна до единственото поражение на Цвета в турнира.

Шести кръг. Игра се след обед след поражението от Симонета. С белите фигури Цвета трябваше обезателно да победи Ива Пенчева. Във Френска защита Цвета завладя инициативата, получи двойка офицери и създаде трудни проблеми пред Ива. Впоследствие белите спечелиха и пешка, която уверено реализираха.

Така с 5 т. от 6 възможни Цвета продължи да бъде лидер във временното класиране. Предстоеше важна партия с опитната мм Чилингирова. С черните Цвета игра на сигурно. В Славянска защита се заппочна дълга маневрена борба. След пълно изтощаване на позицията двете съпернички се съгласиха на реми.

Осми кръг. Двубой между “вечните” съпернички и приятелки Цвета Галунова и Дарена Сиркова. На Цвета и стигаше реми за да се класира, а Дарена трябваше да търси победата за да успее да се нареди в първите четири. В защита Уфимцев Цвета бързо очерта огромно предимство. Партията трябваше да се реши буквално на изхода от дебюта. В този момент Цвета заигра недостатъчно енергично и Дарена от ход на ход успяваше да подобри позицията си. В цайтнота Цвета изпадна в по – тежък дамски ендшпил. С точна игра обаче тя успя не само да се защити, но и да получи превес, изразяващ се в пешка повече. Цвета обаче не потърси пътища към победата, а предложи реми, което и гарантира мястото във финала.

Девети кръг. Интересен двубой между Европейската шампионка до 8 г. Нюргюл Салимова и Цвета. Нашата състезателка вече бе спокойна за мястото си във финала. Получи се обаче оспорвана маневрена партия в Славянска защита. В крайна сметка се стигна до реми, с което Цвета спечели полуфинала.

Успехът е голям и показва, че след успешната 2011 Цвета върви в правилна посока в плановете си да навлезе трайно в женския шахматен елит на България. На предстоящият държавен финал ще се очаква тя да зарадва клуба с достойно представяне. Успех Цвета!

Крайно класиране

При мъжете ЦСКА бе представена от мм Сашо Николов и Боян Русчуков. Сашо Николов тръгна колебливо като наивно изпусна точки в началото на турнира. След това стабилизира изявите си и това го предвижи в челото на класирането. Последния кръг загуби решаваща партия за попадане във Финала от Ивайло Енчев и остана на 10-то място. Боян Русчуков направи някои силни партии , като изпусна победата в първия кръг срещу Марио Вутов, а след това успя да победи Светла Йорданова и да завърши реми със Сашо Андреев.Два пъти закъсня в последните три кръга, поради лошите метереологични условия и това го остави с 3т. в крайното класиране. Първи в крайното класиране е Ивайло Енчев, а освен него право да играят финал получиха и Петър Арнаудов, Димитър Мархолев, Петър Генов, Николай Милчев и Евгени Янев.  Два пъти закъсня в последните три кръга, поради лошите метереологични условия и това го остави с 3т. в крайното класиране.

Крайно класиране

Цвета Галунова убедително се класира за втория си Финал на държавното индивидуално първенство за жениНашите състезатели

DSC06353

Отбор жени

  Румяна Гочева-капитан, Анжелия Стоянович,  Любка Генова, Силвена Митева

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook