Открито първенство на ЦСКА за 2012

12 март 2012

Шампиони на ЦСКА за 2012 година са мм Сашо Николов и Симонета Иванова!

Крайно класиране

На 17 и 18 март в залата на ЦСКА на ул. „А.П.Чехов“ се проведе Финала на ЦСКА за 2012 година. В състезанието взеха участие рекордните 68 участника в това число мм Сашо Николов, мм Петър Орев/ шампион на България за ветерани за 2011г./,  фиде майсторите  Йордан Стойнов и Кирил Бадев, майсторите на спорта Станислав Андреев, Нино Влашки, Стоян Иванов/ шампион на ЦСКА за 2011г./, Алекси Йовчев, Илиян Попов, Добротич Андреев, гросмайсторката за жени и държавна шампионка за 2011 г. Адриана Николова, фиде майсторите  Мария Владимирова и Дарена Сиркова, националната майсторка Цвета Галунова / шампионка на България за девойки до 20 години/, Деница Драгиева / шампионка на България до 16 години /, Симонета Иванова / шампионка на България до 14 години/, Румен Николов /шампион на България до 14 години/ Стефан Райков / вицешампион на България до 10 години/, Матей Петков / шампион на България до 8 години през 2010г/, Денис Иванов / шампион на Морско конче до 10 години/.

Ето как се развиха събитията на турнира. В първия кръг на турнира лидерите взеха своето и нямаше сериозни изненади. Втория кръг предложи интересна среща между Адриана Николова и Мария Владимирова, която в крайна сметка завърши реми. В трети кръг нямаше сериозни изненади в челото. В четвъртия кръг започнаха директните сблъсъци между фаворитите като Сашо Николов надигра технично Алекси Йовчев на първа. На втора маса също в много интересна партия Кирил Бадев успя да победи Йордан Стойнов, а на трета Нино Влашки хвана на вариант Станислав Андреев и реши партията в своя полза. В пети кръг очевидно всички се бяха настроили за борба в решаващите кръгове и първите четири партии завършиха реми. Много интересна партия между Сашо Николов и Кирил Бадев, в която като че ли Сашо Николов трябваше да победи. В шести кръг Кирил Бадев направи бързо реми с Нино Влашки, а на втора маса Йордан Стойнов не можа да реализира пешка в повече срещу Сашо Николов. Така преди последния кръг петима състезатели разделяха първото място и всеки имаше своите шансове за първото място. В този кръг Кирил Бадев завърши бързо реми със Станислав Андреев докато на другите две маси се водеше голяма борба. На втора Радой Стоянов изигра може би партията на живота си печелейки в разгромен стил с няколко последователни жертви на топ /получи се нещо като бесен топ/, по всеобщо мнение това бе най-красивата партия на турнира. На първа маса Сашо Николов методично надигра Адриана Николова и така се стигна до дележ на първото място между него и Радой Стоянов. В крайна сметка класирането в челото придоби следния вид:

1. мм Сашо Николов – 6т

2. Радой Стоянов    – 6т

3. Кирил Бадев      -  5.5т

4. Горан Кръстев – 5.5т /сензацията на турнира!/

5. Станислав Андреев- 5.0 т

6. Нино Влашки 5.0 т.

7. Даян Нинов- 5.0т

8. Адриана Николова – 5т

При жените първото място спечели убедително Адриана Николова. Тя през цялото време играеше на първите маси и можеше дори да спечели целия турнир.На второ място се класира Деница Драгиева, която игра стабилно през целия турнир, направи добри партии, в това число с мм Петър Орев / реми/. Имаше малшанс срещу Станислав Андреев, тъй като загуби с груба грешка . На трето място се класира Мария Владимирова, която победи в последния кръг Цвета Галунова и напълно заслужи класирането си. На второ място се класира Деница Драгиева, която игра стабилно през целия турнир, направи добри партии, в това число с мм Петър Орев / реми/. Имаше малшанс срещу Станислав Андреев, тъй като загуби с груба грешка .

При ветераните първи за пореден път е мм Петър Орев, а след него е вечно втория Добротич Андреев.

При юношите до 16 години убедително първи е Румен Николов, след него се нареди Делян Дочев

Момчета до 12 години. Тук първи и втори са старите познайници и съперници Матей Петков и Стефан Райков

Накрая бяха обявени и шампионите на ЦСКА при мъжете и жените за 2012 година / турнирът имаше и квалификационно значение за попадане в представителните отбори/

При мъжете първи разбира се е шампиона Сашо Николов, който през целия турнир не изпита някакви сериозни притеснения. Втори както вече отбелязяхме е сензацията на турнира Горан Кръстев, от когото почти никого не очакваше да се класира толкова високо. Той обаче направи много силен финиш побеждавайки Петър Орев и Йордан Стойнов. Трети остана Станислав Андреев, който игра много стабилно и равномерно по време на турнира.

При жените първа е Симонета Иванова / тя е състезател на Михаил Тал / Червен бряг/, но ще участва на Държавното отборно първенство за отбора на ЦСКА/. Симонета направи добри партии, но при наближаването на цайтнота не можеше да реализира преимуществата на позицийте си. Определено се надяваме на по добри игри от нея за в бъдеще и се надяваме да разкрие пълния си потенциал. Второ място за Цвета Галунова. Цвета не направи добър турнир, особено на фона на бляскавите си представяния на полуфинала за жени и на държавното индивидуално първенство до 20 години. И при всичко това при победа в последната партия срещу Мария Владимирова ставаше втора при жените. А по време на партията имаше и спечелена позиция….. Трета е младата надежда на ЦСКА Ралица Маркова. Ралица играе сравнително отскоро, но миналата година на Държавните първенства в Пловдив успя да спечели първия си медал от такъв ранг в групата до 12 години. Да се надяваме нейното израстване да продължи.

Шахматен клуб ЦСКА иска да изкаже благодарност на всички, които уважиха събитието и да им пожелае още много приключения на шахматната дъска.

   Симонета Иванова е шампионка на ЦСКА при жените, на снимката заедно с баща си Красимир Иванов

                                                                                               мм Сашо Николов напълно заслужено е №1 на ЦСКА

Тройката при жените отляво на дясно Деница Драгиева/ ІІ-ро място/, грм Адриана Николова- І място/, Мария Владимирова- ІІІ място

Призьорите до 12 години  отляво надясно Матей Петков и Стефан Райков

Горан Кръстев игра изключително ентусиазирано на турнира и показа изключителен резултат

Юноши 16 години Румен Николов /І място отляво/ и Делян Дочев ІІ място / вдясно/

Ветерани Петър Орев І място -в средата и Добротич Андреев ІІ място вляво

Многократната държавна шампионка Дарена Сиркова не направи най- силния си турнир но въпреки това игра с настроение!

Симонета Иванова в партията и срещу шампиона от Тетевен Станислав Андреев

Треньорите на ЦСКА Пламен Станчев на преден план и Горан Кръстев срещу състезателите Цвета Галунова и Антон Славейков. И двамата треньори постигнаха победи

Младите надежди на клуба Стефани Скоканска /ляво/ и Ралица Маркова /вдясно/ в партийте им от четвърти кръг

Крайно класиранеНашите състезатели

Иван Николов

момчета

Димитър Даскалов, Стефан Райков,  Иван Николов,

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook