Държавно индивидуално първенство за жени

30 април 2012

От 18 до 28 април в град Панагюрище се проведе 61-вото Държавно индивидуално първенство за жени на България. Представителката на ЦСКА на финала  Цвета Галунова,  успя да направи истински фурор постигайки най-доброто представяне в досегашната си шахматна кариера печелейки бронзовия медал ! И при положение че започна своето участие от Полуфинал!

За да достигне до този си успех Цвета трябваше първоначално да преодолее ситото на Полуфинала за жени, който се състоя в началото на годината в град Пловдив. Там тя убедително завоюва първото място, придобивайки правото да играе по този начин на Финал.

Цвета Галунова е родена на 4 август 1995г във Велико Търново. Правилата на шахматната игра научава 4-годишна, а от 2000г. участва и в състезания. Тогава става шампионка на Велико Търново за момичета до 8 години.Занимава се активно под ръководството на баща си и напредва много бързо. Спечелила е 35 медала от държавни и международни състезания. Тя е 11-кратна шампионка на страната  в различните дисциплини и възрастови групи. По значимите й успехи във вътрешните първенства: 2003г. -Дряново-турнир за купа Дряново за деца до 10г. -1 място.София  Държавно индивидуално първенство за момичета . През 2003г. дебютира в Европейските и Световните първенства за деца. През 2003г. в Будва/Черна гора/ момичета до 10 години-10-12м.; 2004г. Белград-ускорен шах момичета до 10 г.-1мястоЮргюп/Турция/-момичета до 10г.-4място.;2005гХерцег Нови/Черна Гора/момичета до 10г.-4 място.Световни първенства-2004г. о-в Крит /Гърция/13място; 2008г-Анталия /Турция/-8 място

На самия финал Цвета започна с нелепа загуба в спечелена позиция срещу многократната шампионка на България и най-опитна състезателка в турнира Маргарита Войска. Малшанса продължи да я преследва и в следващия кръг, където не можа да победи отново в спечелена позиция вицешампионката от миналата година Елица Раева. Трети кръг и отново частичен неуспех- този път реми срещу мм Павлина Чилингирова отново след прекрасна игра и спечелена позиция. Така след първите три кръга вместо с три заслужени точки, Цвета остана само с една. В четвъртия кръг дойде ред и на първата победа срещу Виктория Цекова, която не можа да се аклиматизира в турнира и зае ролята на аутсайдер. В пети кръг Цвета игра с бъдещата шампионка грм Ива Виденова като по дебют получи перспективна позиция. След това обаче отиде на много рискована жертва на фигура, която не се оправда и в крайна сметка последва загуба. В шести кръг Цвета игра срещу бъдещата си съотборничка в отбора на ЦСКА Симонета Иванова, като в крайна сметка успя да достигне до победата. В седми кръг на практика бе детронирана шампионката на България за 2011 г грм Адриана Николова! В една напрегната партия Адриана пожертва фигура, но черните успяха да се защитят и в крайна сметка да реализират преимуществото си. В предпоследния осми кръг последва реми срещу мм Любка Генова, а в последния девети кръг на Цвета се падна да играе с мм Светла Йорданова, като това бе и своеобразно търновско дерби! Победата в тази партия осигури на Цвета първия и медал на Държавно първенство за жени и утвърждаване в шахматния елит на България при жените! Това е и продължение на отличното й представяне през 2012 година след първото място на Държавното първенство за девойки до 20 години и първото място от Полуфинала за жени!

Честито и още по-големи успехи в най-близко бъдеще!

Още

17-годишна шахматистка се превърна в сензация на Финала за жени на България

Шахматистка на ЦСКА с фурор в Панагюрище

Крайно класиране

                                        Цвета Галунова със сериозна заявка за попадане в шахматния елит на България при жените

                                     

                                       3 кръг Цвета Галунова- мм Павлина Чилингирова

                                     

                                       залата за игра в Панагюрище, където се проведоха тазгодишните финали за мъже и жени

 

 Нашите състезатели

Deimante

Отбор жени

  Румяна Гочева-капитан, Анжелия Стоянович,  Любка Генова, Силвена Митева

Виж още

Харесайте ни във Facebook

Вижте ни във Facebook